Top 5 vještina preživljavanja koje su potrebne svakom kamperu

Kamping savjeti

Od navigacije do sigurnosti u divljini, postoje neke bitne vještine preživljavanja koje svaki kamper mora znati. Čitajte dalje kako biste saznali što su i kako se možete pripremiti za bilo koju avanturu na otvorenom!

Često sanjarite o velikoj avanturi na otvorenom, ali ste skeptični prema vlastitim vještinama preživljavanja? Maštate kako bi bilo divno i čarobno samo lutati i biti sami s prirodom, ali niste sigurni kako biti potpuno spremni? Pa, ovaj bi članak trebao biti u vašoj uličici, jer ćemo proći kroz sve važne vještine preživljavanja koje će vam ikada trebati za kampiranje.

Preživljavanje na otvorenom može biti i uzbudljivo i izazovno. Bez obzira jeste li iskusan kamper ili tek počinjete, morate imati odgovarajuće vještine kako biste ostali sigurni i udobni. U ovom ćemo članku pokriti pet najboljih vještina preživljavanja koje su potrebne svakom kamperu. Od navigacije do prve pomoći, prepoznavanja životinja i biljaka do izgradnje skloništa i planinarenja, dat ćemo vam sve informacije koje su vam potrebne za uspješno kampiranje. Dakle, počnimo!

Navigacija

Biti izgubljen u divljini može biti zastrašujuće iskustvo, stoga je važno imati vještine za navigaciju na svom putu natrag na sigurno. To znači da možete pronaći svoj put koristeći kartu i kompas, čitajući krajolik, pa čak i koristeći zvijezde noću. Neophodno je naučiti ove vještine prije odlaska na kampiranje kako biste bili spremni za svaku situaciju.

Što se tiče opreme za navigaciju, preporučujemo da ponesete kartu, kompas i GPS uređaj ako ga imate. Noću, navigacija prema zvijezdama može biti zabavno i izazovno iskustvo. Da biste naučili ovu vještinu, razmislite o pohađanju tečaja ili vježbajte u vašem lokalnom području prije nego što odete na kampiranje.

Vjerojatno najvažniji savjet za navigaciju tijekom kampiranja je unaprijed isplanirati svoju rutu i uvijek imati rezervni plan u slučaju neočekivanih prepreka ili promjena na terenu.

A tu je i sasvim druga zvijer: navigacija kad nema dnevnog svjetla.

Navigacija noću

Navigacija tijekom dana može biti laka u usporedbi s plovidbom tijekom noći. Planinari obično kreću dok još ima danjeg svjetla, ali nije na odmet pripremiti se i za noćno planinarenje, ako se ukaže potreba. Trebate znati nekoliko bitnih stvari:

  • Neka vam tempo bude spor i ravnomjeran, posebno u područjima s neravnim terenom ili preprekama.
  • Upotrijebite far ili baterijsku svjetiljku da si osvijetlite put, ali vodite računa o svojoj okolini i pokušajte ne obasjati svjetlo izravno u oči divljih životinja ili drugih kampista.
  • Pažljivo osluškujte svoju okolinu i budite oprezni zbog bilo kakvih zvukova koji bi mogli ukazivati na to da ste skrenuli s kursa.
  • Zabilježite sve znamenitosti ili prirodne značajke koje možete koristiti kao referentne točke za navigaciju.

pocket flashlight for camping trip

Prva Pomoć

Nesreće se mogu dogoditi i važno je biti spreman s vještinama prve pomoći. Znati kako liječiti posjekotine, žuljeve i druge ozljede mogu učiniti veliku razliku u situaciji preživljavanja. Prije kampiranja razmislite o pohađanju tečaja prve pomoći ili čitanju knjige na tu temu.

Uz vještine prve pomoći, sa sobom treba ponijeti i kutiju prve pomoći. To bi trebalo uključivati zavoje, antiseptike, lijekove za ublažavanje bolova i bilo koje druge stvari specifične za vaše potrebe. Preporučujemo da pogledate naš članak koji je posvećen prvoj pomoći za kampiranje.

Prepoznavanje životinja i biljaka

Poznavanje okoline ključno je kada kampirate u divljini. Sposobnost prepoznavanja flore i faune područja može vam pomoći da izbjegnete opasne biljke i životinje. Također je zabavno i poučno iskustvo učiti o jedinstvenim biljkama i životinjama na području koje posjećujete.

Kako biste saznali više o biljkama i životinjama u našem kampu Šimuni u Hrvatskoj, razmislite o čitanju članka koji smo napisali o ovoj fascinantnoj temi. Mogu postojati i lokalni stručnjaci ili čuvari parka koji vam mogu pružiti informacije i savjete kada stignete na lokaciju.

Neka jednostavna pravila koja biste općenito trebali slijediti kada su u pitanju životinje i biljke:

  • Poštujte divlje životinje i ne približavajte se divljim životinjama niti ih hranite jer to može biti opasno i za vas i za životinju.
  • Svu hranu i otpad pohranite na sigurno u spremnike ili kanistere otporne na medvjede kako biste izbjegli privlačenje divljih životinja u svoj kamp.
  • Nemojte remetiti prirodna staništa biljaka i životinja sječom drveća ili uznemiravanjem tla i potoka.
  • Nemojte brati divlje cvijeće ili uklanjati kamenje, školjke ili druge prirodne predmete s tog područja jer to može poremetiti osjetljivu ravnotežu ekosustava.
  • Držite se načela “ne ostavljaj traga” ostavljajući kamp i okolicu onakvima kakve ste zatekli.

hiking in the nature

Sklonište-Zgrada

Posjedovanje vještina za izgradnju skloništa može biti spas u situaciji preživljavanja. Bilo da vas je uhvatila kišna oluja ili vam je samo potrebno mjesto za odmor, izgradnja skloništa važna je vještina za svakog kampera.

Ako razmišljate o tome što biste potencijalno mogli koristiti kao građevinski materijal za svoje sklonište, ne brinite, ne morate tražiti daleko. Uvijek možete zgrabiti grane, lišće i borove iglice kako biste napravili jednostavno sklonište koje će vas zaštititi od vremenskih nepogoda. Osim samog skloništa, vještinu paljenja vatre također trebate smatrati bitnom vještinom. Vatra je ključna za preživljavanje u divljini. Možete koristiti suho lišće, štapiće i druge prirodne materijale da biste zapalili vatru, koja će osigurati toplinu, svjetlost i način kuhanja hrane.

Prije nego što odete na kampiranje, razmislite o izgradnji improviziranih skloništa u vašem lokalnom području. Također trebate ponijeti ceradu, uže i druge potrebne alate za izgradnju skloništa. I, kao zabavnu činjenicu, jeste li znali da su neke od najpoznatijih svjetskih građevina, poput piramida, izgrađene kao skloništa?

Planinarenje

Planinarenje je osnovna aktivnost svakog kampera. Važno je imati vještine za sigurno i udobno planinarenje, poput znanja o tempu, čitanja karte i prepoznavanja opasnosti. Kako biste stekli vještine planinarenja, razmislite o pohađanju tečaja ili vježbanju u svom lokalnom području prije nego što odete na kampiranje. Trebate ponijeti i planinarsku opremu, uključujući ruksak, bocu s vodom i odgovarajuću obuću.

Zaključno, kampiranje na otvorenom može biti uzbudljivo i korisno iskustvo uz odgovarajuće vještine. Podsjetimo: od navigacije do prve pomoći, prepoznavanja životinja i biljaka do izgradnje skloništa i planinarenja, ovo je pet najboljih vještina preživljavanja koje su potrebne svakom kamperu. I, ima li boljeg mjesta za prakticiranje ovih vještina od kampa Šimuna u Hrvatskoj? Dakle, spakirajte kofere i krenite na staze!

Ako imate bilo kakvih pitanja ili niste sigurni što vam naš prekrasni kamp može pružiti, nemojte biti stranac, kontaktirajte nas.