7 mirnih otoka u Hrvatskoj na kojima su automobili zabranjeni

Izleti i avanture

Doživite odmor na ovim zapanjujućim otocima na kojima su dobrodošli svi — osim automobila.

Hrvatska obala poznata je po tome da ima više od tisuću otoka, od kojih je svaki ljepši od drugog. Ako se pitate koji su najbolji za romantični bijeg daleko od gužve i moderne gradske vreve, pogledajte naš popis otoka na kojima su automobili zabranjeni.

Susak

Susak je zeleni dragulj sjevernog Jadrana obrubljen prekrasnim pješčanim obalama. Ova rajska destinacija nema cesta, pa čak i da imate automobil, ne biste nigdje ni mogli voziti! Odlučite li se posjetiti ovaj otok, svakako pogledajte tradicionalnu nošnju Suska, šarenu opravu do koljena (najkraću od svih nacionalnih nošnji u Europi), dok ćete uživati ​​u bogatom mirisu origana koji raste na otoku.

Silba

Drugi najšumovitiji otok na našoj obali je vrlo blizu Kampa Šimuni, što ga čini odličnom opcijom za jednodnevni izlet. Do njega se može doći samo trajektom ili katamaranom, ali pod jednim uvjetom automobil morate ostaviti kod kuće. Jednom kada stignete, očekujte ogromnu šumu, šarmantne kamene kuće i vrtove pune lavande!

Kao da romantični krajolik nije dovoljan, Silba je svoju reputaciju jednog od najboljih romantičnih odredišta za odmor dokazala i Toretom, poznatim simbolom otoka. Ovu kulu s raskošnim spiralnim stubištem sagradio je kapetan Petar Marinić u spomen svoje nesretne ljubavi.  

Prvić

Ovaj šarmantni otok nalazi se tik uz obalu Šibenika i u blizini Golog otoka, što ga čini savršenim za kratki dnevni izlet. Međutim, Prviću ćete se teško othrvati, posebno nakon kupanja u kristalno čistom plavom moru. Nakon što se odmorite na plaži, prošetajte stazama koje spajaju dva sela na otoku, Luku i Šepurine, koja su toliko blizu da nema potrebe za bilo kojim prijevoznim sredstvom osim vlastitih nogu.

Zlarin

Zlarin je još jedno zadivljujuće odredište šibenskog arhipelaga kojeg krasi upečatljiva, netaknuta priroda. Crveni koralji koji rastu u dubinama oko Zlarina značajan su dio povijesti otoka, a oko njih se vrti i mnogo legendi i priča. Koraljni nakit možete vidjeti i kupiti u dvije otočne trgovine koje prodaju tradicionalne suvenire i, naravno, pokloniti ih svojoj voljenoj osobi.

Lopud

Lopud je samo jedan sat vožnje brodom od Dubrovnika, ali izgleda se kao neki drugi svijet. Na sunčanom otočiću nema automobila ili cesta, samo bujna vegetacija i jedna od najljepših plaža na hrvatskoj obali, Šunj.

Unije

Ako idete na otok Cres ili Lošinj, svratite do Unije. Trenutno ima manje od stotinu stanovnika, što ga čini idealnim mjestom za romantični odmor. Uživajte u aromi ljekovitog bilja u zraku, umirujućim valovima, bogatim maslinicima i jatima ptica koje posjećuju Unije na migratornim putovanjima.

Kornati

U Nacionalnom parku Kornati dozvoljena je samo jedna vrsta vozila brodovi! Ovo otočje je poznato kao “nautički raj” s 89 nenaseljenih otoka, otočića i grebena, a njegova jedinstvena, ljepota golog kamena i visokih litica savršena je za romantični izlet, pogotovo ako se želite osjećati kao da ste vi i vaš partner jedine dvije osobe na svijetu.

Sad kad znate kamo otići, pripremite se za izlet i napunite baterije u miru i tišini ovih šarmantnih odredišta.