Otkrijte skrivene podzemne dragulje primorske i kopnene Hrvatske.

Hrvatska je dom nekih od najspektakularnijih i najuzbudljivijih prirodnih znamenitosti na svijetu. Od svojih veličanstvenih planina i rijeka do prekrasne obale, Hrvatska je raj za ljubitelje prirode. Ali danas, pogledajmo jedan od skrivenih dragulja Hrvatske: njene nevjerojatne špilje! Od Jadrana, Gorskog kotara i kontinentalne Hrvatske, ima toliko toga za otkriti kada je riječ o hrvatskim špiljama. Čitajte dalje i otkrijte sedam najpoznatijih špilja u Hrvatskoj koje će vas zasigurno ostaviti bez teksta.

Modra špilja

Poznata kao najljepša modra špilja u Hrvatskoj, Modra špilja na otoku Biševu doista je jedinstveno čudo prirode. Sunčeva svjetlost ulazi kroz podvodni otvor pećine i odbija se od bijelog dna, bojeći kristalno čistu morsku vodu Jadrana u prekrasnu safirno plavu boju. Ovaj se fenomen može posjetiti samo službenim brodicama koje kreću iz nekoliko dalmatinskih gradova, od kojih je najbliži Komiža na Visu. Savjet je da špilju posjetite između 11 i 14 sati, kada zrake sunčeve svjetlosti unutar špilje stvaraju najspektakularniju nijansu plave boje.

Ako se pitate ima li još modrih špilja u Hrvatskoj — postoji još jedna na otoku Cresu i zove se Plava grota.

cave-bisevo-croatia

Baraćeve špilje

Putujete kako biste vidjeli Plitvička jezera, najpopularniji nacionalni park u Hrvatskoj? Ako da, svakako istražite obližnje Baraćeve špilje, u kojima posjetitelji uživaju od davne 1892. godine. Ovaj podzemni krški fenomen prepun je fosilnih ostataka iz pleistocena, te endemske faune, a njezini najbrojniji stanovnici su leteće vrste — šišmiši!

Lokalitet Baraćevih špilja od ogromne je arheološke važnosti pa je Konzervatorski odjel Karlovca 2003. godine donio mudru odluku da ga proaktivno zaštiti kao arheološku zonu. 

upper-baracs-cave-gornja-baraceva-spilja

Veternica

Dio Parka prirode Medvednica, Veternica je impresivan sustav kanala koji se proteže preko sedam kilometara, što je čini šestom po veličini špiljom u Hrvatskoj. Njezine jedinstvene karakteristike kao što su kupolasti stropovi i kameni vodopad od velikog su interesa marljivih speleologa, koji nastavljaju otkrivati ​​više o ovom izvanrednom mjestu.

Veternica se smatra najstarijim arheološkim nalazištem u Zagrebu i čuva dokaze života od neandertalaca do rimskih vojnika i srednjovjekovnih razbojnika. Uz obilje tragova koje su ostavile davno izumrle vrste poput špiljskih lavova, leoparda i goveda, ovdje je zabilježeno i 18 različitih vrsta šišmiša — od kojih 12 zime provodi u ovom hladnom okruženju od 10°C. Iz poštovanja prema ovim životinjama tijekom hibernacije, Veternica je zatvorena za posjetitelje tijekom zimskih mjeseci, ali joj se uvijek može pristupiti pješačkim stazama kroz šumu. Posebne rešetke na ulazu sprječavaju ulaz, a istovremeno omogućuju nesmetan prolaz šišmišima, štiteći i njih i njihov dom.

signboard-showing-direction-veternica-cave-medvednica

Modrič spilja

Smještena 30 km od Zadra, špilja Modrič je rijetka po tome što je prirodna špilja. To znači da je ostala netaknuta od otkrića i da u njoj nije postavljena nikakva infrastruktura u vidu svjetla ili rukohvata — tu je samo prirodna ljepota stalaktita, stalagmita, stupova i speleotema.

Otkrivena osamdesetih godina, bila je zatvorena za posjetitelje sve do 2004. Zbog nedostatka umjetne rasvjete i ograda, za kretanje unutar prekrasne špilje nužna je prikladna obuća i kaciga s karbidnom lampom. Špilja se proteže 840 metara i može se pohvaliti raznolikim gomorfološkim ukrasima. Osim toga, u ovom podzemnom svijetu temperatura se zaustavlja na 15ºC, što ga čini dobrodošlim bijegom od ljetnih vrućina.

Špilja Vindija

Ljubitelji povijesti, ovo je špilja za vas. Špilja Vindija postala je popularna 1974. godine kada su u njoj pronađeni ostaci neandertalaca koji su u njoj živjeli prije 30.000 godina.

Špilja Vindija ima oblik dvorane dugačke 50 metara, široka je oko 30 metara, a visoka desetak metar.

Budući da se u njoj nalaze neki od najočuvanijih ostataka naših izumrlih srodnika, špilja Vindija postala je neprocjenjiv izvor u istraživanju DNK neandertalaca. Ako želite saznati nešto više o našim precima, dođite u špilju Vindiju u sjevernoj Hrvatskoj — udaljena je samo 1,5 sat vožnje od Zagreba!

vindija-cave-near-varazdin-croatia

Cerovačke pećine

Dobrodošli u najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj! Cerovačke špilje, smještene u blizini Knina i 4 km od Gračaca, unutar Parka prirode Velebit, međunarodno su poznato područje speleološkog interesa. Otkrivene su 1913. godine prilikom izgradnje pruge Zagreb-Split od strane inženjera Nikole Turkalja, a ime su dobile po obližnjoj željezničkoj postaji Cerovac.

Kompleks se sastoji od tri špilje (Donja, Srednja i Gornja) s preko 7 km istraženih kanala. Posjetitelji mogu istražiti 700 m Donje i Gornje špilje. U njihovim dubinama leži bogatstvo arheoloških predmeta iz željeznog doba, uključujući keramičke posude, brončane komade, koštane alate i kamene alate.

Dvorana paleolitskog lovca također sadrži fosiliziranu ljudsku kost, kao i šilo i strugalo — dokaz da su ljudi nastanjivali špilje u doba ranog paleolitika. Voda je pak zaslužna za stvaranje Cerovačkih stalagmita, stalaktita i stupova čiji će zanimljivi oblici rasplamsati vašu maštu.

cerovac-caves-velebit-nature-park-croatia

Odisejeva špilja

Naša karta veličanstvenih hrvatskih špilja završava na otoku Mljetu, čiji je sjeverozapadni dio 1960. godine proglašen nacionalnim parkom, time postavši najstarijim nacionalnim parkom na Mediteranu.

Mitska ljepota ovog zelenog dragulja Jadrana pojačana je tajnim blagom, Odisejevom špiljom. Kako legenda kaže, Odisej se suočio s opasnom olujom koja je njegov brod razbila o hridi otoka. Starogrčki mitološki lik morao je plivati ​​kako bi stigao do najbliže zemlje; srećom, otvorila se rupa koja mu je ponudila utočište od žestine vjetra. Tamo je pronašao ulaz u špilju gdje ga je Calypso zavela i obećala mu besmrtnost ako ostane s njom. Tisućama godina kasnije, špilja u kojoj je proveo sedam dugih godina još uvijek nosi njegovo ime. Ako se nađete u njenoj blizini, ovo je svakako jedna od špilja koju morate posjetiti u Hrvatskoj.

odysseus-cave-on-island-mljet-near

Bez obzira jeste li više za avanture u prirodi ili više volite vrijeme provesti kod kuće, fantastična priroda Hrvatske svakako je nešto što vrijedi istražiti. Ako želite dublje zaroniti u netaknutu ljepotu naše zemlje, zaronite ispod površine i posjetite ove poznate špilje u Hrvatskoj.

Koju god (ili više njih) odabrali istražiti, tu smo da vam pomognemo isplanirati odmor i bilo koju drugu opuštajuću ili uzbudljivu aktivnost.