Više od 120 kilometara biciklističkih i planinarskih staza na Pagu odvest će vas najljepših lokacija na otoku.

Na Pagu se nalazi 14 uređenih biciklističkih staza koje se protežu duž otoka te 3 markirane planinarske staze kojima možete doći do Sv. Vida, najvišeg vrha ovog otoka. Ako ste spremni za avanturu i ne bojite se izazova, pogledajte neke od najuzbudljivijih puteva koji će vam otkriti sve skrivene bisere ovog dalmatinskog otoka

Planinarska ruta ‘Šimuni – Sv. Vid’

Jedan od najpopularnijih planinarskih puteva koji vodi do vrha Sv. Vid upravo je onaj koji počinje kraj kampa Šimuni. Ovaj će vas put voditi preko suhog i kamenitog terena koji može biti vrlo izazovan, no iskustvo dolaska do kapelice na vrhu i upisivanja svojeg imena u knjigu svih koji su ga osvojili, nešto je što nikada nećete zaboraviti. Uspon do vrha traje oko sat i 30 minuta, pa se dobro pripremite prije nego krenete.

Biciklistička ruta ‘Šimuni – Girenica’

Ova 4,5 kilometara duga biciklistička staza, koja se koristi i kao prečac do malenog grada Madre, odvest će vas od kampa Šimuni do veličanstvene uvale Girenica. Ova je čitava ruta okružena monumentalnim kamenim zidovima koji će vam pokazati zašto Pag nazivaju jednim od najstjenovitijih hrvatskih otoka. Kada dođete do uvale Girenica, tamo ćete se moći opustiti i sunčati na prekrasnoj šljunčanoj plaži, uskočiti u vodu ili otići na piće u jednom od obližnjih restorana.

Planinarska ruta ‘Kolan – Sv. Vid’

Jedan od najjednostavnijih načina da dođete do Sv. Vida, najvišeg vrha na otoku Pagu, je da krenete označenim putem koji započinje kraj mjesta Kolan. Ova će vas ruta provesti kroz predivnu Kolanjsku dolinu i preko mnogo stjenovitog terena. Znat ćete da ste blizu vrha kada u daljini ugledate obrise malene crkve – kapelice sv. Vida.

Biciklistička ruta ‘Kamenolom’

Ako se osjećate vrlo pustolovno, biciklistička ruta ‘Kamenolom’ je ona koju svakako morate istražiti. Ovaj 10,5 kilometara duga staza započinje u Staroj Novalji i vodi vas na putovanje kroz tri zadivljujuća kamenoloma. Na ovom putu također možete posjetiti mnoštvo malih dalmatinskih naselja koja se protežu uz glavnu cestu i upoznati njihove stanovnike. Staza će vas odvesti i do jedne od glavnih atrakcija otoka Paga – misterioznog NLO nalazišta u blizini Žigljena. Tko zna, možda i vi tamo otkrijete pokojeg vanzemaljca.

Planinarski vrh ‘Stogaj’

Uz to što je jedna od najljepših plaža na otoku Pagu, Ručica je i mjesto gdje se nalazi Stogaj, vrlo jedinstven planinarski i penjački vrh kakav možete pronaći samo u Dalmaciji. Ovaj će vam vapnenački stup omogućiti da testirate svoje penjačke sposobnosti i nagraditi vas očaravajućim pogledom na Paški zaljev kada dođete do vrha.

Biciklistička ruta ‘Slana’

Slana staza će vas upoznati sa svim posebnostima koje vam može ponuditi grad Pag, poput njegove kulture i velikih tvornica soli. Ova 7 kilometara duga ruta započinje u Starom gradu na Pagu, gdje možete istražiti tradiciju otočana, a potom vas vodi do mjesta Vlašići i Povljana. Na putu ćete proći i pokraj solane na Pagu, gdje ćete moći naučiti kako se proizvodi sol u jednoj od najvećih tvornica morske soli u Hrvatskoj.

 

Sada kada smo vam pokazali neke od najpopularnijih biciklističkih i planinarskih ruta na otoku Pagu, što kažete, jeste li spremni za avanturu? Pogledajte sve uzbudljive aktivnosti koje smo za vas pripremili i rezervirajte svoj savršen odmor u Camping Villageu Šimuni.