Spoj različitih kulturnih sfera s korijenima u dugoj povijesti

Hrvatska je zemlja sa šarolikom tradicijom. Razlikuje se ovisno o regiji i svaka od njih ima posebne značajke koje su jedan od razloga zašto je turisti posjećuju. Jednom kad posjetite Hrvatsku, najviše o njoj ćete naučiti kroz njenu tradicionalnu gastronomiju, plesove, glazbu i povijest, a posebice kroz Domovinski rat, koji je snažno utjecao na hrvatsku kulturu i način života. Evo nekoliko stvari koje biste trebali znati o Hrvatskoj i njenoj tradiciji prije nego što je posjetite!

Glazba

Jedna od specifičnih stvari vezanih uz hrvatsku kulturu su tradicionalne narodne nošnje. Mnogo je vrsta tradicionalnih nošnji koje se mogu pronaći u gotovo svim dijelovima Hrvatske, a povezane su s tradicionalnom narodnom glazbom. Tamburaška glazba, ganga, klapsko pjevanje i gusle najpopularniji su tradicionalni instrumenti i načini izvođenja glazbe. Nerijetko ih možete poslušati uživo u ruralnim mjestima Hrvatske. Tamburaška glazba je najčešći i najpopularniji glazbeni žanr tradicionalne glazbe u Hrvatskoj. Ime je dobila po nazivu samog instrumenta tamburice. Ovaj tradicionalni glazbeni instrument ima mnogo različitih verzija u različitim veličinama, a prvi ansambli počeli su se formirati još u 18. stoljeću. Ubrzo je velik broj skladatelja počeo skladati za njih, a današnja tamburaška glazba je uglavnom kombinacija folka i popa.

Gusle se sastoje od drvene zvučne kutije, a javor se smatra najboljim drvenim materijalom (stoga se često instrument naziva “gusle javorove” – ​​javorove gusle), prekriven životinjskom kožom i složeno izrezbarenim dijelom. Instrument je uvijek popraćen pjevanjem; glazbeni folklor, posebno epska poezija, a jedan od najvažnijih guslača u 20. stoljeću bio je Mile Krajina. Klapa je žanr narodne glazbe koji je najzastupljeniji u Dalmaciji. To je obično skupina muškaraca, ali danas u Hrvatskoj postoji sve veći broj ženskih klapa. Uvijek pjevaju akustično, a tema je uglavnom ljubav. Hrvatska narodna glazba i dalje je tipična za tradicionalna vjenčanja, koja su vrlo važan događaj za ljude u Hrvatskoj. Na vjenčanju je obično nekoliko stotina gostiju, a ponekad traju i danima.

Kultura ispijanja kave

Ono što iznenađuje turiste koji posjete Hrvatsku je hrvatska kultura ispijanja kave. Ispijanje kave i odlazak u barove gotovo svakodnevno ima posebno mjesto u srcima hrvata. Odlazak na kavu prilika je za druženje s prijateljima, razgovor o poslu, odlazak na spoj ili opuštanje nakon dugog radnog dana. Također, prvenstveno zbog kave, barovi u Hrvatskoj i dalje su prikladni za pušače.

Tradicionalna jela

Hrvatska je zemlja s velikim brojem tradicionalnih jela koja bi svaki turist trebao probati prije odlaska. U sjevernom dijelu Hrvatske poznatija su mesna jela, dok u Dalmaciji možete uživati ​​u tradicionalnim jelima od morskih plodova. Jelo koje trebate isprobati ako posjećujete Hrvatsku je “peka”. Peka ili sać drevna je tehnika pripreme raznih jela unutar istoimene posude za pečenje, u obliku zvona. Ovaj se način pečenja uglavnom koristi za pripremu mesa, povrća ili morskih plodova začinjenih i kuhanih zajedno s maslinovim uljem, drugim vrstama masti, začinskim biljem i katkad vinom. Također, vrlo poznati sir dolazi ravno s otoka Paga, a zove se “Paški sir”.

Proslava Božića

Jedan od glavnih razloga zbog kojih biste trebali posjetiti Hrvatsku tijekom zime je hrvatska božićna tradicija. Hrvati su uglavnom katolici, a Božić je za njih vrlo bitan dan u godini koji okuplja cijelu obitelj. Glavni grad Hrvatske, Zagreb, već je nekoliko godina zaredom primio nagradu za najbolji božićni advent u Europi. Kombinacija snijega, lampica, mirisa kuhanog vina i tradicionalnih hrvatskih jela rezultira prekrasnim iskustvom koje privlači turiste širom svijeta. To je dokaz da Hrvatska nije destinacija koju vrijedi posjetiti samo ljeti već tijekom svih godišnjih doba!

Zanimljivosti

Kao i u mnogi drugi narodi, i Hrvati imaju neobične stvari koje rade. Popis bi mogao biti vrlo dugačak, ali dajemo vam jedan primjer koji bi trebao biti dovoljan. Ako ikada posjetite Split, zasigurno ćete čuti za kip Grgura Ninskog, koji je dizajnirao jedan od najznačajnijih hrvatskih kipara, Ivan Meštrović. Ono što trebate učiniti kad ga nađete je dodirnuti mu nožni palac i zaželjeti želju. Zašto? Nitko ne zna.

Iako je Hrvatska mala zemlja, ona ima značajnu povijest i tradiciju. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o njoj:

Hrvatska je dom najmanjeg grada na svijetu, a njegovo ime je Hum.

Riva u Hrvatskoj poznata je kao dalmatinska obala.

HBO hit serija Igra prijestolja snimana je na dalmatinskoj obali u Splitu i Dubrovniku.

Jedna osoba iz Hrvatske drži rekord u najvećem pronađenom bijelom tartufu ikada.

Najpoznatija plaža u Hrvatskoj je u Bolu na otoku Braču.

U gradu Puli se nalazi amfiteatar koji je nekoć bio mjesto održavanja krvavih rimskih borbi gladijatora.

Vino se proizvodi u Hrvatskoj zahvaljujući utjecaju Grka od prije dvije i pol tisuće godina.

Najmanje 10% zemljišta u Hrvatskoj čini 8 nacionalnih parkova, 11 parkova prirode i dva rezervata prirode.

Sretnici u Hrvatskoj uživaju 2.715 sunčanih sati godišnje.

Prema Alfredu Hitchcocku, primorski grad Zadar u Dalmaciji osvaja titulu najljepšeg zalaska sunca na svijetu.

Posjet Hrvatskoj je poput posjeta malom mjestu s bogatom poviješću. Možete uživati ​​u njenoj ljepoti, glazbi, gastronomiji i načinu života koji se često smatra usporenim i ležernim. O njenoj prošlosti možete saznati najviše kroz muzeje i galerije koji se nalaze na području cijele Hrvatske i savršeno pokazuju cijelu povijest ove prekrasne zemlje. No, ako ikada budete imali priliku slušati tradicionalnu glazbu ili kušati neka od najpoznatijih hrvatskih jela (i rakiju, naravno!), isprobajte, jer niti jedan muzej ne može zamijeniti vaše vlastito iskustvo!