Brudet – recept za hrvatski riblji gulaš

Hrana i vino

Osvježavajuće jednostavan, autentičan i osoban — vrhunski primjer mediteranske kuhinje.

Jeste li ikada čuli za brudet? Ako ne, onda imate sreće, jer je ovaj ukusni riblji gulaš posebno jelo iz Hrvatske koje morate probati! U ovom ćemo članku pobliže istražiti što je točno potrebno za pripremu brudeta i kako ga pripremiti za sebe. Dakle, ako tražite odlično novo jelo koje ćete dodati u svoj repertoar, svakako nastavite čitati! 

Ali što je brudet? Brudet je morski gulaš koji je posebno popularan u hrvatskim regijama Dalmacije, Kvarnera i Istre. Ono što ga čini tako privlačnim je činjenica da je brudet riblji gulaš koji voli i prihvaća sve vrste riba. Kao i većina mediteranskih ribljih gulaša, nastao je kao jelo koje će iskoristiti svu preostalu ribu koja se nije prodala na tržnici. Postoje varijante ovog jela diljem svijeta Francuzi ga zovu bouillabaisse, Talijani brodetto, Brazilci moqueca, a svaka kuhinja ima svoj način pripreme ovog ukusnog ribljeg gulaša.

Ovaj tradicionalni mediteranski riblji gulaš prepun je okusa, a dodavanje aromatičnog bilja i začina može ga podići na novu razinu. Priprema brudeta zahtijeva nešto vremena i truda, ali rezultat je apsolutno vrijedan toga! 

Uvod u hrvatski brudet 

Brudet je odličan način pripreme raznih plodova mora u jednom jelu jer vam omogućuje miješanje i kombiniranje različitih vrsta ribe i školjaka. Osim toga, odlična je prilika da budete kreativni sa sastojcima i dodate aromatično bilje, začine i povrće za dodatnu dimenziju okusa.

Povijest brudeta duga je i raznolika. Jelo potječe s Mediterana, gdje su ga vjerojatno osmislili ribari koji su tražili način da iskoriste svoj ulov. S vremenom se jelo razvilo i proširilo na druge dijelove svijeta.

Danas je brudet popularno jelo u Hrvatskoj i često se priprema tijekom blagdana i posebnih prigoda. Sve je popularniji i u drugim dijelovima svijeta gdje su ga ljudi otkrili i isprobali. 

Postoji onoliko recepata za brudet koliko ima Hrvata koji ga jedu, a svatko ima svoju obiteljsku metodu ili poseban sastojak. Ali postoje dva pravila! Prvi je da nikada ne stavljate poklopac na lonac dok kuhate brudet, a drugi je da nikada ne miješate jelo, jer riskirate da se riba raspadne. Umjesto toga, pažljivo protresite lonac. 

Delicious Fish and Seafood Stew recipe

Kako pripremiti brudet: korak po korak

Ovo je osnovni recept, a mi vam savjetujemo da ga prilagodite po svom ukusu. 

Brudet se može prilagoditi dodavanjem bilo koje vrste morskih plodova koje volite, a to je izvrstan način za kušanje niza različitih okusa iz Jadranskog mora. Jelo je jednostavno za pripremu, ali potrebno je određeno vrijeme i strpljenje da biste dobili savršen okus.

Sastojci

  • Oko 1,5 kg ribe (ako niste sigurni koju ribu odabrati, isprobajte mješavinu školjaka, ugora, tabinje, cipla, trlje i nekoliko rakova)
  • 2 velika luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 500 g konzervirane rajči
  • ce0,5 l bijelog vina
  • 0,5 l vode 
  • sol 
  • papar  
  • maslinovo ulje.

  1. Prije nego što počnete kuhati, vrijeme je za pripremu ogulite i nasjeckajte luk i češnjak te očistite ribu. Prilikom pripreme ribu narežite na velike komade tako da se ne raspadne na komadiće tijekom kuhanja.
  2. Počnite pirjanjem luka i češnjaka u maslinovom ulju. Kad luk povene, dodajte konzervirane rajčice. Ostavite da se pirja 10 minuta pa počnite dodavati ribu. 
  3. Nakon što posložite ribu u lonac, ulijte vino i dodajte vodu. Voda mora prekriti sve sastojke. Posolite i popaprite jelo i ostavite da se kuha oko pola sata.
  4. Poslužite ovaj prekrasan mediteranski riblji gulaš sa zapečenom palentom i finim bijelim vinom.how to make tomato brudet a croatian stew recipe

Varijacije tradicionalnog brudeta

Postoji mnogo varijacija brudeta. Neki recepti uključuju ribu, dok drugi dodaju školjke ili lignje. Neke verzije koriste rajčice kao bazu, dok se druge pripremaju s umakom od bijelog vina. Bez obzira na sastojke brudet je uvijek bogato i ukusno jelo. 

  1. Brudet od ribe i školjaka: Ovo ukusno jelo kombinira razne morske plodove, kao što su bakalar, dagnje i kozice, s rajčicama, lukom, češnjakom i bijelim vinom.
  2. Brudet od liganja i kozica: Ova verzija sadrži lignje i velike kozice ili škampe u ukusnom umaku od rajčice.
  3. Brudet od povrća: Za vegetarijansku verziju jela možete dodati gljive, paprike, mrkvu i drugo povrće u umak od rajčice.
  4. Brudet od bijelog vina: Brudet spravljen s bijelim vinom umjesto rajčice ima blaži okus, ali je još uvijek vrlo ukusan zbog aromatičnog bilja koje se koristi u jelu.
  5. Morski gulaš: Za još bogatiji gulaš dodajte krumpir i ostalo korjenasto povrće u svoj brudet i imat ćete potpuni obrok koji će sigurno zadovoljiti sve za stolom!

Nakon što kušate brudet, potičemo vas da isprobate i druge hrvatske specijalitete te otkrijete brojne blagodati mediteranske kuhinje.

Ako tražite još gurmanske inspiracije, imamo mnogo izbora. Sve što trebate učiniti za ukusni zalogaj je rezervirati svoj boravak. Kontaktirajte nas još danas i rezervirajmo brudet za večeru!