Bura – hrvatsnki olujni vjetar

MyŠimuni

Impresivna i katkad opasna sila prirode, bura svakako ponekad izaziva strah. No, zahvaljujući brojnim pozitivnim stranama, ovaj vjetar ipak uživa poštovanje.

Jedan od najvažnijih aspekata lokalnog znanja i nešto na što ćete sigurno naići u razgovoru s Hrvatima, osobito na obali, su vjetrovi, a bura je jedan od najznačajnijih. Recimo to ovako: ako Britanci govore o kiši, a Šveđani o nedostatku sunca, onda Hrvati na moru govore o vjetru. 

Bura je takozvani lokalni katabatički vjetar, što u laičkom smislu znači da ga uzrokuje hlađenje zraka iznad planinskog područja koji zatim teče nizbrdo pod utjecajem gravitacije. Definicija bure je snažan, suh sjeverni ili sjeveroistočni vjetar koji se obrušava s vrha Velebita prema Jadranskom moru. Bura je ledeno hladna čak i za sunčanog vremena i uzrokuje zatvaranje cesta i mostova, kaos na moru, štetu na kućama i drugim građevinama. Jednom je čak srušila vjetrenjaču u Vjetroelektrani Pag. Dobro je biti spreman za nju. 

Što je bura

Kao što je spomenuto u uvodu, bura je suh sjeverni/sjeveroistočni vjetar koji dolazi s planinskog lanca Velebit izravno do Jadranskog mora. Poznat je po velikoj brzini i može doseći i do 200 km/h, što ga čini jednim od najjačih i najhladnijih vjetrova u Europi. Obično se javlja tijekom zimskih mjeseci i može trajati nekoliko dana, uzrokujući štetu na zgradama, infrastrukturi i vegetaciji.

Bura u Hrvatskoj doseže svoju maksimalnu snagu kad se visokotlačni sustav smjesti iznad snijegom prekrivenih planina smještenih iza Dinarida uz obalu, dok je niskotlačni sustav mirno smješten na jugu iznad toplijeg Jadranskog mora. Kako noću zrak postaje hladniji i gušći, bura se dodatno pojačava. Početna temperatura vjetra je toliko niska da vjetar, unatoč zagrijavanju tijekom spuštanja, ostaje hladan kad stigne do nizina.

Koje je podrijetlo bure

Kada govorimo o podrijetlu bure, želimo zapravo istražiti podrijetlo same riječi. Kao što ćete vidjeti, ovo će nas istraživanje odvesti daleko, i geografski i povijesno. Vjetar poznat kao bura ima različite nazive na različitim jezicima, kao što su μπόρα (mpóra) na grčkom i bora na talijanskom i engleskom jeziku. Hrvatski naziv bura i slovenski burja potječu od zajedničke slavenske riječi burja, što znači „oluja“. Grčki mitološki lik Boreas i moderni grčki izraz za sjeverni vjetar, βοράς (boras), dijele isti korijen s riječju bura. Neki povijesni lingvisti vjeruju da korijen proizlazi iz proto-indoeuropskog pojma *gworhx-, u značenju „planina“, što je dovelo do riječi „planina“ na slavenskom i sanskrtu. Da, ovo je bio pravi lingvistički štreberaj!

Koliko je bura snažan vjetar

Bura se nalazi u društvu najjačih vjetrova ikad zabilježenih. Doseže brzinu do 220 km/h, dok su najjači zabilježeni udari 304 km/h kod Tunela Sveti Rok i 248 km/h na Masleničkom mostu. Za usporedbu, najjači vjetar zabilježen na Zemlji bio je udar uragana koji je prošao kraj Australije brzinom od 408 km/h.

U veljači 2012. tijekom vala hladnoće u Europi vjetar je bio tako jak da se obala zamrznula i prekrio ju je snijeg u Senju, gradu gdje bura redovito doseže impresivnu brzinu. Na otoku Pagu bura je bacala ribu iz mora. Čupanje stabala s korijenjem i uništavanje krovova česta je burina razbibriga – zato su na obali kuće od kamena.

Savjeti za sigurnu plovidbu

Ako čitate o buri i Jadranskom moru, postoji velika šansa da planirate neku vrstu jedrenja, zar ne? Dakle, ako smo u pravu i planirate se otisnuti na more, važno je sigurnost staviti na prvo mjesto. Prvo, pobrinite se da ste upoznati s pravilima i propisima područja u kojem ćete ploviti. Uvijek nosite prsluk za spašavanje, čak i ako ste dobar plivač. Prije odlaska provjerite vremensku prognozu i pratite promjene uvjeta tijekom putovanja. Uvijek je dobro obavijestiti nekoga o planiranoj ruti i procijenjenom vremenu dolaska, u slučaju bilo kakvih neočekivanih nezgoda. Pobrinite se da na brodu imate svu potrebnu sigurnosnu opremu, kao što su signalne rakete, pribor za prvu pomoć i aparat za gašenje požara. Ne zaboravite voditi računa o drugim brodovima i ljudima u moru te uvijek poštivati ograničenja brzine i druge propise o plovidbi. Imajući ove savjete na umu, možete mirno i spokojno uživati u svojoj nautičarskoj pustolovini. Eto, sad znamo da ćete biti sigurni istražujući veliko plavetnilo.

Pozitivni učinci bure

Bura svoju dobru reputaciju duguje pozitivnim učincima koje ima na ljude. Čisti zrak, rastjeruje oblake i donosi mentalnu bistrinu. Osvježava i osnažuje te je potpuna suprotnost jugu koje obično krivimo za melankoliju, lijenost i, naravno, kišu. Nema ničeg čišćeg od kristalno čistog zraka nakon bure kada pogled seže sve do Italije. Boje postanu tako jasne da se osjećate kao da vam se vid naglo poboljšao. Ljudi s mora cijene i pozdravljaju ovaj vjetar unatoč njegovim negativnim stranama. Primjerice, upravo je bura zaslužna za jedinstven okus paškog sira i janjetine jer s mora donosi posolicu koju ovce onda pasu, probijajući se kroz krški teren u potrazi za divljim cvijećem i ljekovitim biljem kao što su ružmarin i kadulja ili slavulja. Odgovorna je i za postupak sušenja pršuta, cijenjene sušene šunke Istre i Dalmacije. 

Bura je za Hrvate stvar ponosa i nešto što posjetitelji Camping Villagea Šimuni mogu u potpunosti doživjeti kada posjete našu prekrasnu obalu. Jedan od primjera je iskoristiti priliku za uživanje u jedrenju na dasci i katamaranima. Ako, s druge strane, tražite nešto što čvršće stoji na kopnu, uvijek postoji mnoštvo mogućnosti poput kampiranja ili planinarenja. Ako imate pitanja o istraživanju naše prekrasne prirode, slobodno nas kontaktirajte.