Buzara: hrvatska metoda kuhanja plodova mora

Hrana i vino

Ako volite plodove mora - onda ćete obožavati buzaru. Buzara je tradicionalni način pripreme morskih plodova - jednostavan, a ukusan. Pročitajte članak i naučite još više o buzari.

Poznata kao prestižna destinacija za ljubitelje dobre hrane, Hrvatska je davno učvrstila svoj status gurmanske zemlje, gdje strast za hranom nadmašuje samo nogomet!

Između mnogih obilježja koje su činile tako poznatu hrvatsku kuhinju iznenađujuć je kontrast između bogate hrane kontinenta i lakše prehrane obale. Mediteranska kuhinja mora ispunjena je ukusnim, ali zdravim okusima maslinovog ulja, plodova mora, češnjaka i slatkog domaćeg vina. Svi ti sastojci neophodni su za pripremu jednog od najautohtonijih jela hrvatske obale, zvane buzara.

Što je buzara? 

Naziv buzara potječe od venecijanske riječi za kotao u kojem su ribari nekoć pripremali svoj svježi ulov. Dalmatinci su je prilagodili i krenuli koristiti kao izraz za morski specijalitet koji se može pripremiti na više od jednog načina, a svježa namirnica ostala je glavni sastojak. 

Crvena ili bijela?

Postoje dvije vrste buzare: “na bijelo” ili “na crveno”, aludirajući na bijelu ili crvenu boju umaka od buzare. Ako slijedite gore navedeni recept, dobit ćete bijelu verziju buzare. Da biste dobili crvenu, jednostavno dodajte malo umaka od rajčice, svježu rajčicu i možda se odlučite za crno vino umjesto bijelog. Ovisno o tome što preferirate, možete koristiti sok od rajčice ili sjeckane rajčice iz konzerve. Ako se odlučite na pire od rajčice u crvenoj verziji, dobit ćete glatkiju konzistenciju, zbog čega će biti jednostavnije jesti jelo s kruhom. 

Kuhanje buzare jednostavno znači korištenje maslinovog ulja, češnjaka, peršina i vina kako bi napravili umak koji ne nadvladava morske plodove, tako da je igranje s receptom više nego dobrodošlo!

Zdravstveni benefiti buzare 

Konzumiranje svježih, lokalnih namirnica dio je uživanja u buzari i mediteranskoj kuhinji, a nose i zdravstvene prednosti! Budući da svi sastojci buzare pozitivno utječu na vaše zdravlje, krenut ćemo s onim glavnim — plodovima mora! Omega-3 masne kiseline, vitamin A i vitamini B samo su neki od esencijalnih elemenata koji se nalaze u plodovima mora, a koji također imaju malo zasićenih masti i obiluju proteinima. Vaše tijelo treba ove hranjive tvari kako bi ostalo zdravo, a posebno su korisne za vaš imunološki sustav, oči i mozak.

Maslinovo ulje iz buzare moglo bi poboljšati zdravlje vaših kostiju, probavnog sustava, srca i šećera u krvi; češnjak je dobar za snižavanje krvnog tlaka i razine kolesterola, a rajčica je veliki izvor antioksidansa likopena, koji se povezuje s nizom zdravstvenih prednosti, uključujući smanjeni rizik od raka i srčanih bolesti.

Recept buzare

Glavne zvijezde buzare su svakako plodovi mora. Obično se priprema sa škampima ili dagnjama iz Jadranskog mora, ali može sadržavati i razne druge školjke, kao što su kozice, jastog ili priljepcima. Možete čak i dodati ribu – glavno načelo stvaranja buzare jest osigurati da sastojci evociraju miris mora, tako da sve dok to slijedite, vaša buzara će biti nevjerojatna.

Međutim, ako želite napraviti autentične škampe, potrebno vam je: 1 kg škampa, 100 ml maslinovog ulja, 2 luka, 2-3 češnja od češnjaka, malo peršina, 200 ml bijelog vina i malo soli i papra.

Zagrijte lonac s maslinovim uljem, a zatim dodajte sjeckani luk, češnjak i peršin. Kada češnjak postane blago zlatni, dodajte (prethodno isprane) škampe, zatim bijelo vino. Posolite i kuhajte 15-20 minuta, dovoljno da se okusi pomiješaju i sljube zajedno.

Ako vam se svidi ovaj recept, pozivamo vas da istražite više o mediteranskoj kuhinji i isprobate još jednan klasik, svježu ribu na gradele!

Ako ste upravo ovo čitali i prilično ogladnili, rezervirajte boravak u kampu Šimuni i uživajte u ukusnim plodovima mora u jednom od njegovih nevjerojatnih restorana. Mali raj restoran je poznat po svojoj stručnosti u pripremi buzara, ali ga možete i isprobati tijekom naše “ribarske noći”, tradicionalne dalmatinske zabave na otvorenom.