Dugi Otok: Najveći otok Zadarskog arhipelaga

Izleti i avanture

Saznajte više o jadranskom biseru na kojem se nalazi očaravajući park prirode i jedna od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj.

Dugi Otok najveći je među otocima Sjeverne Dalmacije blizu Zadra. Njegovo ime savršeno opisuje oblik ovog jadranskog ljepotana — otok je dugačak 45 kilometara i među najduljima je u Jadranskom moru. Mnogi bi se složili da je Dugi Otok hrvatski neotkriveni dragulj s obzirom da još uvijek nije krcat turistima kao drugi obližnji otoci. Međutim, postaje sve popularniji zbog kontrasne prirode koja se sastoji od opasnih litica s jedne strane, i prijateljskih plaža s druge.

Otok je odlično povezan s kopnom trajektima i katamaranima. Ako do Dugog Otoka dolazite iz Zadra, provjerite trajekt Jadrolinije koji tijekom sezone plovi tri puta dnevno. Vrijeme putovanja je 1 sat i 20 minuta.

 

Divlje litice i mirna uvala

Jedan od razloga zašto turisti posjećuju Dugi Otok je Park prirode Telašćica. Jednom kad se nađete tamo, svakako posjetite tri prirodna fenomena. Glavna zvijezda parka je uvala Telašćica, koju mnogi smatraju najsigurnijom prirodnom lukom na Jadranu. Nadalje, trebali biste posjetiti jezero Mir, poznato po svojim ljekovitim svojstvima, a koje je povezano s morem podzemnim kanalima. Na kraju, bit ćete zadivljeni veličanstvenim liticama neke od kojih se uzdižu i 161 metar iznad mora.

Na Dugom Otoku prevladavaju kontrasti — zbog strmih litica, jalovog krša i gotovo nula vegetacije na suhim terenima mogli biste pomisliti da se radi o napuštenom otoku. Međutim, vinogradi, maslinici, bujne šume i prekrasne plaže pokazuju da ovaj otok vrvi životom.

Savršen dan na plaži

Plaža Sakarun zasigurno je jedna od najtraženijih u Hrvatskoj. Nudi sve što bi obitelj s djecom mogla poželjeti tijekom vrućih ljetnih dana. Bijeli pjesak u kombinaciji s kilometrima plitke i nevjerojatno čiste vode san su svakoga tko želi graditi dvorce od pijeska, roniti ili jednostavno plutati na rozom flamingu. Također, plaža je okružena borovom šumom koja pruža potreban hlad.

Netko za Tovareću mužiku?

Nakon dana provedenog na Sakarunu, zaputite se na večeru u Sali, selo koje svoje ime duguje proizvodnji soli koja se tamo odvijala u srednjem vijeku. Danas je Sali najnaseljenije mjesto s nekoliko restorana, kafića, trgovina i jedinstvenim ljetnim festivalom Saljske užance. Najpopularnija točka festivala je tzv. Tovareća mužika koju lokalni svirači izvode na rogovima originalno korištenim za signalizaciju ulova ribe.

 

Ako se želite odmaknuti od uobičajenih hrvatskih ljetnih gužvi, Sali je vaša idealna destinacija. Iako je većinu vremena mirno, selo se ponekad napuni putnicima koji žele posjetiti obližnji Nacionalni park Kornati. Nezaboravljivi arhipelag ima 89 otoka, otočića i hridi s raznolikom florom i faunom, a proteže se preko 220 km². Kako biste proveli dan na magičnoj vožnji parkom, rezervirajte ekskurziju direktno iz kampa Šimuni.

 

Ako ste zainteresirani za kampiranje blizu Dugog Otoka, provjerite mobilne kućice, bungalove i parcele u kampu Šimuni. Jednom kad se smjestite, bit ćete spremni za istraživanje ovog jadranskog dragulja.