Grad Nin: centar srednjovjekovne kršćanske episkopije

Izleti i avanture

Sve što vam treba za savršeni ljetni dan krije se u ovom malom gradu u srcu srednje Dalmacije.

Na što pomislite kada čujete za kraljevski grad smješten na otočiću promjera 500 metara, a koji je povezan s kopnom s dva kamena mosta? Iako zvuči kao nešto iz popularne serije Igre prijestolja, pričamo o Ninu, malom gradu u laguni na istočnoj obali Jadranskog mora.

Mali grad s velikim utjecajem

Izgrađen prije 3000 godina, Nin je jedan od najstarijih gradova istočnog Jadrana. Ali uz to drži još jednu važnu titulu, onu najstarijeg kraljevskog grada u Hrvatskoj. Hrvati koji su kolonizirali mjesto u 7. stoljeću odlučili su da su zidovi grada Nina dostojni kralja te su neki od najpoznatijih hrvatskih kraljeva, kao što su kralj Tomislav i kralj Zvonimir, vladali iz grada Nina.

Kasnije je Nin postao centar kršćanske episkopije, što znači da je bio centar autonomne hrvatske grane Crkve. Biskupi iz Nina imali su veliku ulogu u razvoju hrvatske religije, kulture i politike, a najvažniji biskup bio je Grgur Ninski. Zbog njega su se kršćanski obredi počeli održavati na hrvatskom jeziku, umjesto na latinskom, čime su postali dostupni i razumljivi svima.


Dotaknite palaca Grgura Ninskog za sreću

Aktivnosti koje možete raditi u Ninu

Zbog političkih sukoba u 16. i 17. stoljeću Nin je skoro dva puta bio u potpunosti uništen, no grad je preživio napade. Ako mislite da ćete u gradu vidjeti znakove prijašnjih borbi, varate se. Mnoge ratne rane s ninskih zidova zacijeljene su, a nedavno je obnovljeno i mnogo spomenika.

Što sve trebate vidjeti i raditi u Ninu kako biste u potpunosti iskoristili dan? Započnite razgledom crkve sv. Križa, najmanje katedrale na svijetu izgrađene u 9. stoljeću. Ili možete razgledati ostatke rimskih kuća i zamišljati kako je nekad izgledao njihov obiteljski život.

Ako ste više zainteresirani za zadovoljavanje svojih nepca, posjetite Šokolijadu. Ovaj festival održava se tijekom srpnja, a posvećen je šokolu — kvalitetnom svinjskom mesu koje se nekoliko dana drži u ninskoj morskoj soli, nakon toga se potapa u crno vino, potom začini i suši na buri, jakom sjeveroistočnom vjetru. Ninska sol i sama je poznata, a sve o njenom tradicionalnom prikupljanju možete saznati ako se odlučite za izlet u solanu.

Za aktivnije iskustvo možete se prekriti blatom na popularnoj Kraljičinoj plaži! Ovo nije jedna od tipičnih plaža u Hrvatskoj — ona je bogata ljekovitim blatom koji vam može pomoći u otklanjanju brojnih zdravstvenih tegoba. Naravno, kupanje u blatu nije jedina aktivnost dostupna u Ninu. Prigodni vjetrovi pretvorili su ninsku lagunu u pravu meku za windsurfere i paraglidere, stoga je gotovo nemoguće ući u grad bez da vidite nekoliko paraglidera koji klize nebom iznad solane.


Crkva sv. Nikole u Prahuljama kod Nina

Ako potražite Nin na mapi Hrvatske, vidjet ćete da je grad Zadar udaljen samo 15 kilometara. Završite svoj izlet razgledom crkve sv. Donata i slušanjem Morskih orgulja.

I to je sve što trebate znati o ovom šarmantnom gradiću koji je imao veliku ulogu u hrvatskoj povijesti. Sada možete početi raditi na svojoj listi stvari koje želite razgledati i rezervirati svoj smještaj u Šimunima.