Hrvatska jadranska obala: Radost tisuću otoka

Izleti i avanture

S više od 5000 kilometara obale, gotovo 1300 otoka i netaknutim plavim morem, lako je razumjeti zašto se Hrvatska smatra rajem koji je idealan za odmor.

Od istarskog poluotoka na sjeverozapadu do poluotoka Prevlaka na jugoistoku, hrvatska jadranska obala dom je mnogobrojnih jedinstvenih i prekrasnih gradova, kao i zapanjujuće prirode i impresivnih znamenitosti. Bogata povijest puna živopisnih kulturoloških utjecaja sa sjevera, juga i istoka isprepletena je u bedeme gradova poput Pule u Istri, poznate po rimskim ostacima, u Zadru, domu svjetski poznatih morskih orgulja, među ostalim osobitostima ovog drevnog grada, ili u Dubrovniku, slavnom biseru Jadrana.

Nije lako odabrati samo jedan grad na hrvatskoj jadranskoj obali i reći da predstavlja hrvatsku povijest i baštinu, budući da je svaki od njih poseban i neusporediv na svoj način. Upoznavajući ih i istražujući njihove kamene ulice, skrivene klupe, mirne luke ili prometne tržnice, otkriva se istinska ljepota tog skrivenog zemljišta koje se prostire na gotovo 1800 kilometara duž kristalno plavog mora Jadranskog mora.

Kada ovoj jednadžbi dodamo bezbroj otoka i otočića razasutih po cijelom Jadranu, sa svojim prekrasnim plažama, usamljenim svjetionicima, bijelim stijenama koje se blistaju u ljetnoj vrućini i tišini otočnog života, postaje jasno zašto je Hrvatska toliko atraktivna turistička destinacija.

Pronađite svoju savršenu plažu

Hrvatska obala jedna je od najčistijih u Europi, s više od stotinu plaža koje su stekle status plave zastave za njihovu izuzetnu čistoću na kopnu i moru. Razlog tome je uglavnom zato što su hrvatske plaže općenito prekrivene stijenama, vodenim livadama ili šljunkom, iako ima nekoliko lijepih pješčanih plaža za one koji se ne mogu oduprijeti osjećaju pijeska između prstiju.

Ako ste na jedrenju ili plovite brodom, ne biste željeli propustiti zaštićenu plažu Sveti Ivan prekrivenu bijelim šljunkom i smještenom na otoku Cresu. Malo dalje južnije, na otoku Rabu, kupanje na jednoj od najpoznatijih plaža na Jadranu, Rajskoj plaži, pruža mirno i plitko more te je idealno za obitelji.

Malo južnije i ovaj put na kopnu je grad Nin i njegova luksuzna Kraljičina plaža koja nudi mnogo više od lijenog sunčanja i kupanja. Smještena je u podnožju planine Velebit što donosi vjetrove koji se stalno izmjenjuju preko plaže, zbog čega su jedrenje na dasci i kitesurfing vrlo popularne aktivnosti. Kad umor nakon surfanja preuzme, namažite se ljekovitim blatom i opustite na suncu. Ljudi diljem Europe dolaze ovamo da isprobaju ovaj prirodni tretman za bolne zglobove i mišiće.

Najfotogeničnija plaža na hrvatskom Jadranu je Zlatni rat na otoku Braču, sa svojim stalno izmjenjivim vrhom koji se proteže daleko u tirkizno more. Prekrasne poglede nude i plaža Punta rata u Brelima, na makarskoj rivijeri, gdje se planinski masiv Biokovo proteže nad njom. Konačno, prestižna plaža Stiniva, na otoku Visu, lako je dostupna s mora, ali je također pogodna za pustolovne tipove koji vole pješačiti.

Uživajte u mediteranskoj prehrani

Nema jedinstvene vrste hrvatske kuhinje. Svaka regija je specifična ne samo geografski i povijesno nego i gastronomski. Čak i sjeverni i južni dijelovi jadranske obale imaju male razlike u ukusu i pripremi hrane, ali oboje čine dio hvaljene mediteranske kuhinje, koja se slavi zbog svojih zdravstvenih prednosti. Iako kuhinja Istre i Kvarnera predstavlja mješavinu kopnenih i obalnih utjecaja, dalmatinska obala i otoci uglavnom su pod utjecajem talijanske kuhinje s laganom hranom koja uključuje puno riba i morskih plodova te puno povrća. Hrvatska jadranska obala posebno je poznata po vrhunskom maslinovom ulju.

Isprobajte savršeno vino s lokalnom hranom

Povijest hrvatskih vina seže više od 2500 godina u prošlost i vino je jednako poznato kao imaslinovo ulje. Jadranska je obala najpoznatija hrvatska vinska regija, uglavnom zbog svoje mediteranske klime koja je posebno pogodna za proizvodnju vina zbog vrućih i suhih ljeta i blagih i vlažnih zime. Istra je poznata po bijelom vina Malvazija, kao i suhom crvenom vinu Teran. Najpoznatija dalmatinska vina su Plavac mali, Pošip i Babić.

Pogledajte prekrasnu prirodu

Nitko ne može biti ravnodušan prema raznolikosti krajobraza koje Hrvatska nudi. S gotovo 10% zemlje pod zaštitom, s osam nacionalnih parkova, dva stroga rezervata i jedanaest parkova prirode, Hrvatska je jedan od ekološki najbolje očuvanih dijelova Europe. Najpoznatije zaštićeno područje su slavni Plitvička jezera, UNESCO-ve Svjetske baštine, kao i najstariji nacionalni park u Hrvatskoj.

Tradicija i kultura

Hrvatska je tradicija raznovrsna kao hrana i bogata kao njegova povijest, s najvećim brojem zaštićenih kulturnih fenomena UNESCO-a u Europi. Među njima su Sinjska alka, viteški turnir održavan od 1715. godine u Sinju, u znak sjećanja na pobjedu gradskih branitelja protiv turske vojske i klape, tradicionalne dalmatinske a cappelle koje pjevaju u slavljenju ljubavi, mora, domovine uz, naravno, vino.

Putujte brodom

Najbolje iskustvo hrvatske jadranske obale može se postići brodom. Lokalni kamp može biti baza jednodnevnih izleta brodom kako bi iskusili ljepotu Jadrana i istražili daleko udaljenije i nenaseljene otoke poput prekrasnog kornatskog arhipelaga.

Ako tražite savršenu lokaciju koja je i mjesto za odmor i polazište za upoznavanje hrvatske obale, rezervirajte svoj boravak u kampu Šimuni!