Kada se nađete u Dalmaciji, svakako krenite u istraživanje njezinih prirodnih čuda, poput planina, hridi, rijeka i kanjona. Pogledajte nekoliko destinacija koje ne želite propustiti ako ste u potrazi za svojom sljedećom avanturom.

Paklenica

Drugi najveći park prirode u Hrvatskoj, Paklenica je poznata po svojoj netaknutoj prirodi i vrlo uzbudljivom terenu. S više od 150 kilometara pješačkih staza, Paklenica je san svakog ljubitelja prirode. Ovdje ćete pronaći i brojne edukativne staze koje će vas provesti kroz različite geomorfološke strukture, autohtone šume i jedinstven biljni život.

Paklenica je također i penjačko središte na kojem se okupljaju penjači iz cijele Europe kako bi osvojili njezine vrhove. Ako pak volite vodene sportove, u blizini se nalazi rijeka Zrmanja. Ovdje možete otići na foto safari te svojom kamerom uhvatiti prekrasne fotografije krajolika. Ljubitelji adrenalinske zabave ne smiju zaobići avanturistički park “Vaganac”, u kojem se možete penjati po stijenama i doživjeti zadivljujuć pogled na Starigrad Paklenicu i to s visine od 800 metara.

Modra špilja

Smještena na istočnoj obali otoka Biševo, Modra špilja je nezaobilazan prirodni fenomen. Ova je špilja posebna zbog načina na koji sunčeva svjetlost pogađa bijelo dno špilje, a taj spoj stvara predivnu plavu boju. Ona također osvjetljava i objekte pod vodom, što ih čini srebrnima. U špilju možete ući pomoću malenog čamca ili kroz njezin podvodni ulaz. Ako Modru špilju želite vidjeti u punom sjaju, posjetite je točno u podne.

Vransko jezero

Još jedan park prirode, Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj i jedan od rijetkih primjera kriptodepresije. Ono što ga čini posebnim jest da je to također i poseban ornitološki rezervat s više od 235 vrsta ptica, dok njihov ukupan broj varira od 20.000 do 200.000. Uz obilje ptica, Vransko jezero je također dom brojnim ribama, što ga čini idealnim za sportski ribolov. S više od 50 kilometara biciklističkih staza, park možete istražiti i na dva kotača te otkriti brojne ostatke povijesti, poput kule Osridak iz 4. stoljeća.  

Kornati

Ako vaša ideja o odmoru uključuje samo i isključivo more, uskočite u brod i posjetite Kornatski arhipelag. Sa svojih 89 otoka, u ovom se arhipelagu nalazi čak 12% svih hrvatskih otoka! Okruženi blistavim tirkiznim Jadranom, ovi su otoci većinom prazni, samo se ponegdje može vidjeti neko sklonište ili crkva. Nakon što stignete na Kornate, bilo bi šteta da ne zaronite i u kristalno čisto more te istražite njegov podvodni svijet, a svakako vam preporučujemo i da se prošetate ovim otokom te uživate u veličanstvenim panoramskim pogledima na arhipelag.

 

Sada kada ste dobili nekoliko ideja za vašu avanturu po Hrvatskoj, rezervirajte svoj odmor!

Pregledajte ponudu smještaja u Camping Village Šimuni.