Provjerite kako provesti zabavan odmor u Hrvatskoj bez prelaska vlastitog budžeta.

Ah, odmori! Veselimo im se mjesecima, ponekad čak i godinama, a s druge strane, nekad se isto toliko moramo od njih financijski oporavljati. Ipak, dobar odmor ne mora biti skup, čak i u rajskoj destinaciji kao što je naša obala.

Je li odmor na Jadranu jeftin?

Ako razmišljate o odmoru na Jadranu, zasigurno se pitate koliko će vas stajati. Kao i s mnogim dobrim pitanjima, odgovor je: ovisi.

U ovom slučaju, ovisi otkuda dolazite, ali i koje su vaše navike tijekom godišnjeg odmora. Ako svaki dan jedete vani i odsjedate u luksuznim hotelima, možete potrošiti veliku količinu novca. Međutim, generalno je Hrvatska povoljna turistima iz razvijenih zemalja, s obzirom da su cijene relativno niže u odnosu na zemlje zapadne Europe. Primjerice, sedmodnevni odmor u hotelu u Splitu s tri zvjezdice stoji otprilike 3000 kuna, odnosno 400 eura.

To je zapravo vrlo povoljno s obzirom da je Split jedna od najpopularnijih destinacija na Jadranu. Također, jeftiniji je od smještaja u, recimo, Ateni. međutim, uvijek postoje i povoljnije opcije od toga, tako da vrlo lako možete pronaći smještaj u Hrvatskoj za oko 200 eura tjedno ili manje. Pogotovo ako ljetujete u manje poznatim turističkim središtima ili, primjerice, manjim mjestima na otocima.

Valuta

Ako dolazite iz druge europske zemlje ili ste iz Hrvatske i dolaze vam prijatelji iz inozemstva s kojima idete na ljetovanje, sjetite se da se ne može koristiti euro u Hrvatskoj. Službena valuta u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu i drugim popularnim destinacijama diljem zemlje je hrvatska kuna (1 euro = 7,5 kuna). Postoji mnogo mjenjačnica, ali većina restorana i dućana (osim manjih suvenirnica) prima kreditne kartice.

Ideje za uštedu novca

  1. Kad planirate odmor, provjeravajte web stranice s niskobudžetnim busnim ili avionskim prijevozom. Do prije nekoliko godina nisu imali rute u Hrvatskoj pa možda nismo toliko naviknuti gledati takve opcije, ali sada ih ima sve više i više. Uostalom, ako idete s obitelji i želite uštedjeti na cestarini (koja iznosi otprilike 4 kn po kilometru) radije se na more uputite starim cestama umjesto autoputom. Dulje će trajati, ali iskustvo može biti zabavno i prepuno divnih pogleda!
  2. Istražite opcije prije rezervacije smještaja. Nemojte samo uzeti hotel, hostel ili apartman jer vam je to navika, nego probajte nešto novo. Primjerice, odlična opcija je kampiranje, bilo u kamperu, šatoru, bungalovu ili mobilnoj kućici. Na obali postoji mnogo odličnih kampova koji nude raznolike sadržaje po niskoj cijeni.
  3. Nosite sa sobom ograničenu količinu gotovine. Kune koje zveckaju u džepu i papirnate novčanice mame da ih potrošite na štandovima suvenira ili da iznajmite skupu ležaljku na plaži. Možete uživati bez tih stvari, a ne možete ih kupiti s karticom, tako da je nošenje manje gotovine dobar trik da prevarite sami sebe!
  4. Posjetite popularne destinacije van sezone, kad su cijene prijevoza i smještaja do 50% niže. Kako Hrvatska ima umjerenu klimu, i tijekom proljeća možete uživati u suncu. Možda će pasti malo kiše, ali s druge strane, moći ćete uživati u najpopularnijim znamenitostima s mnogo manje gužve! Što se tiče zime, zapravo, postoji nekoliko odličnih mjesta za zimski odmor.
  5. Investirajte u dobre suvenire. To ne znači da ne trebate potrošiti novac, već da ga radije potrošite na kvalitetu, ne kvantitetu. Umjesto kupovine raznih plastičnih sitnica za 3 eura po komadu, zašto radije ne biste kupili kvalitetno maslinovo ulje, paški sir ili lokalne umjetnine? 
  6. Jeftiniji odmor u Hrvatskoj ne znači da ne možete uživati u jelu. Isprobajte lokalnu kuhinju vaše destinacije, ali pokušajte izbjeći restorane na obali ili blizu povijesnih znamenitosti. Prije izbora restorana provjerite recenzije na internetu i potražite konobe, hiže i kleti, s obzirom da takva mjesta uglavnom nude tradicionalne obroke, a za cijenu većinom nude i bolju kvalitetu. Za druge obroke posjetite tržnice i kupite sezonske namirnice s hrvatskih polja i vrtova.

Budite pametni oko trošenja novca, ali pritom pokušajte uživati u mjestima koje posjećujete. Neke stvari vrijedne su trošenja novca, a odmor na hrvatskoj obali svakako je jedna od njih!