Spavanje pod zvijezdama odličan je način za uživanje na otvorenom, povezivanje s prirodom i obnavljanje energije.

Jeste li ikada proveli noć spavajući vani? Osim što je zabavno iskustvo ponovnog povezivanja s prirodom, samim sobom i prijateljima ili obitelji, spavanje pod zvijezdama može imati dubok učinak na vaše blagostanje, uz kratkoročne i dugoročne zdravstvene prednosti. Ako to nikada prije niste radili, moglo bi zvučati “zastrašujuće”, ali ne morate imati iskustvo da biste uživali u spavajući vani. Također, ne morate se brinuti da će vam biti hladno — prikupili smo sve trikove za što toplije i ugodnije iskustvo u vreći za spavanje. Ne ustručavajte se okupiti prijatelje ili obitelj i krenite u novu avanturu!

Zdravstvene prednosti spavanja vani

Osim prehrane i tjelovježbe, dobar san jedan je od glavnih stupova zdravlja. Ako imate problema sa snom ili jednostavno želite poboljšati njegovu kvalitetu, nekoliko noći pod zvjezdanim nebom može uvelike utjecati na vaše cjelokupno stanje. Nakon spavanja vani ljudi se obično osjećaju sretnije i opuštenije, iako ne mogu točno odrediti zašto. Nedavna istraživanja pokazala su da to nije samo osjećaj — sada je i znanstveno dokazano da noć pod vedrim nebom pozitivno utječe na zdravlje ljudi.

  • Poboljšava kvalitetu sna

Gledanje u ekran prije spavanja može sniziti razinu melatonina, a to može negativno utjecati na kvalitetu sna. Možete ponovno pokrenuti proizvodnju melatonina i dobiti dublji, duži i mirniji san tako da se odspojite s mreže i odložite svoje gadgete. Uvucite se u vreću za spavanje i otvorite šator kako biste mogli uživati ​​u pogledu na noćno nebo. Moći ćete osjetiti kako vam se tijelo puni.

  • Jača imunitet

Provođenje čak i kratkog vremena na svježem zraku može poboljšati vaš imunološki sustav. Noć spavanja vani omogućuje vašem tijelu da izbaci nakupljeni CO2 i apsorbira kvalitetniji kisik od onog koji udišete u zatvorenom prostoru. Kao rezultat toga, vaše tijelo će se osjećati bolje, vaš um će brže funkcionirati, a mišići će učinkovitije razgraditi mliječnu kiselinu.

  • Smanjuje stres

Postoji nekoliko načina na koje boravak u prirodi može smanjiti stres. Prostranstvo na otvorenom potiče mirno, duboko disanje, koje aktivira parasimpatički živčani sustav u tijelu. To vam pomaže da se opustite snižavanjem krvnog tlaka i otkucaja srca, koji su povišeni u stresnim situacijama. Također, dokazano je da sam pogled na ljepotu prirode djeluje umirujuće, a izloženost buci prirode i vanjskoj tišini može sniziti razinu kortizola.

Koji je najbolji način da zaspete pod zvijezdama?

Čak i ako vam je teško zaspati u zatvorenom prostoru, to ne jamči da ćete imati iste izazove dok spavate vani. Kao što smo spomenuli, vrijeme pred spavanje može utjecati na to da više budete noćna ptica, ali s prekrasnom prirodom oko vas, manje ćete biti u iskušenju da pogledate u svoj telefon. Također, nakon cijelog dana zabavnih aktivnosti kampiranja, vašem će tijelu i umu dobro doći malo vremena za odmor. Bilo kako bilo, pripremili smo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da zaspite pod zvijezdama na najbolji mogući način.

  • Ponesite najnužnije stvari da se ugrijete

Vreće za spavanje su obično iznimno tople, no toplinu možete još bolje očuvati dodatkom druge deke. Nije potrebno ništa otmjeno: standardna deka pomoći će vam da zadržite toplinu unutra i hladnoću izvana. Također, čim temperatura padne, ne zaboravite obući nekoliko slojeva odjeće više. Čekajući da počnete osjećati hladnoću, proces zagrijavanja će se produžiti.

  • Pobrinite se da vam bude udobno

Svakome od nas prijaju različite stvari, pa učinite sve što vam je potrebno da se opustite. To može biti dodatni jastuk ili dugo kupanje vani prije spavanja. Također, ako vam je prvi put da kampirate i spavate vani, dobro je isprobati svoju vreću za spavanje kod kuće prije odlaska na odmor — to će vam pomoći da se upoznate s osjećajem i znat ćete točno što možete očekivati.

  • Slušajte umirujuće zvukove prirode

Prema nekim novijim studijama, čak i snimke prirodnih zvukova mogu poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti stres, pa čak i bol. Dakle, samo zamislite učinke slušanja prave prirode! Nakon kruga priča uz logorsku vatru s prijateljima, odvojite vrijeme za sebe da budete prisutni i uživate u svom okruženju. Umirujući zvukovi prirode i večernji mir pomoći će vam da se opustite i opustite.

Globalna noć spavanja pod zvijezdama

Spavanje vani može biti zabavno tijekom cijele godine (da, čak i kada je hladno), ali jedna noć u godini posebno se ističe. 8. kolovoza je, globalna noć Sleep Under The Stars. Ova proslava pada u vrijeme kiše meteora Perzeida — godišnje pojave koja pruža jedinstven pogled na noćno nebo. Global Sleep Under The Stars osnovan je 2020. kako bi nadahnuo ljude diljem svijeta da uživaju na otvorenom pod istim zvjezdanim nebom. Za najbolji pogled gledajte prema sjeveroistoku i brojite zvijezde padalice dok tonete u miran san.

Naravno, spavanje vani zabavno je čak i bez zvijezda padalica. Osim što je ponekad prijeko potreban bijeg od modernog načina života, to je uvijek jedinstveno iskustvo i način stvaranja bezvremenskih uspomena. Bilo da želite provesti vrijeme sami u prirodi ili ste u potrazi za zabavnom aktivnošću s prijateljima ili obitelji, Camping Village Šimuni pravo je mjesto za razmatranje. Istražite našu ponudu i ne ustručavajte se kontaktirati nas kako biste rezervirali svoje mjesto pod noćnim nebom Šimuna.

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: