Želite li početi učiti svoju djecu kako plivati ​​bez plutajućih pomagala? Pogledajte naše najbolje savjete za plivanje i zabavite se na svom sljedećem obiteljskom putovanju!

Znate onaj osjećaj kada vidite svoju djecu kako rade nešto po prvi put? Naučiti plivati ​​veliko je postignuće za najmlađe, a vaša je uloga roditelja iznimno važna jer im pomažete da to postignu! U nastavku saznajte kako svojoj djeci ponuditi najbolju podršku i vodstvo dok uče plivati.

Koja je najbolja dob za početak tečaja plivanja?

Iako ćete možda naići na neke vodene programe za bebe, rani početak nije važan kako bi vaše dijete savladalo osnovne tehnike plivanja. Bilo da počnu s 2, 4 ili 6 godina, sva djeca s vremenom shvate kako plivati. Stručnjaci se slažu da će oko 4. rođendana većina djece biti spremna naučiti osnovne vještine preživljavanja u vodi poput plutanja, gaženja po vodi i dolaska do točke izlaza.

Što bi djeca trebala nositi za plivanje?

Prvo i najvažnije — kupaći kostim! To je jedini predmet koji je uistinu potreban. Kupaći kostim treba biti pripijen uz djetetovo tijelo kako bi se povećao opseg pokreta i smanjila mogućnost skliznuća. Ako se odlučite za kupaće gaćice, one ne smiju biti preduge. Težite duljini iznad koljena kako ne biste sputavali djetetove pokrete.

Ako vaše dijete ima dugu kosu, ne zaboravite spakirati gumice za kosu. Čepići za uši, naočale i kape za plivanje nisu nešto što morate imati, ali može biti zabavno isprobati ih ako ih vaše dijete voli nositi.

4 savjeta za podučavanje vaše djece plivanju

#1 ​​Počnite s osnovama: plutanje i kretanje pod vodom

Kada vaše dijete prvi put uroni nožne prste u more, potaknite ga da se kreće i istražuje plitku vodu. Kada se vaše dijete počne osjećati samopouzdano hodajući uokolo, plutanje je sljedeća stvar koju treba isprobati. Nježno držite svoje dijete i recite mu da raširi ruke i noge poput morske zvijezde. Kada pronađu ravnotežu i opuste se, polako otpustite ruke. Upamtite, vježba vodi do savršenstva, a zabava je jedini put!

#2 Budite strpljivi

Svladavanje nove vještine zahtijeva vrijeme. Neophodno je ostati miran, pogotovo kad djeca burno reagiraju. Ključno je da njihova prva iskustva s plivanjem budu pozitivna kako se ne bi obeshrabrili kada nešto ne uspiju učiniti u prvih nekoliko pokušaja.

#3 Pomozite im da vježbaju

Budite prisutni na svakom koraku, motivirajući ih da nastave učiti. Recite im koliko su dobro prošli, nagradite ih što nisu odustali i što je najvažnije, pustite ih da uživaju u vodi. Plivanje nije vještina koju dijete može naučiti za dan-dva — mora smisliti što će raditi s rukama i nogama, naučiti tehnike disanja i prilagoditi se osjećaju plutanja. Zato je najbolje opustiti se i krenuti jednu po jednu stvar.

#4 Neka bude zabavno

Jer za djecu je to jedino važno, zar ne? Potaknite djecu da biraju kamenje s morskog dna ili da stoje na jednoj nozi i drže različite položaje u plitkoj vodi. A kada budete imali dovoljno vremena za vježbanje plivanja, možete isprobati 5 igara za kampiranje koje ćete igrati sa svojom djecom.

Jednom kad počnu plivati, djeca bi mogla postati pretjerano uzbuđena, pa je naš posljednji savjet sljedeći: pobrinite se da budu svjesni snage mora (i mogućih opasnosti). Djeca se ne trebaju bojati prirode, ali je trebaju naučiti poštovati! Plivanje bi trebalo biti zabavna i sigurna aktivnost za sve uključene, tako da ih podučavanje da budu odgovorni kada se igraju u bilo kojoj vodi osigurava da na kraju imaju samo lijepe uspomene na svoj izlet na plaži.

Ako vas je ovo potaklo da svoju djecu naučite plivati, pogledajte prekrasne plaže kampa Šimuni. Kontaktirajte nas da rezervirate svoj sljedeći odmor i stvorite lijepe uspomene sa svojim najdražima!