Čišćenje šatora nije najzabavnija stvar na svijetu, ali radi se o vještini koja vam je zaista potrebna. Saznajte kako očistiti različite vrste šatora i mrlja!

Uživanje u prirodi je jedan od najljepših načina za provođenje slobodnog vremena – udišete svježi zrak uz umirujuću glazbenu pozadinu šume i odmarate oči uz čarobne prizore. Bolje je i stvarnije nego gledati u lijepu šumsku desktop pozadinu, ali također donosi i stvarne neugodnosti: blato, prašinu, kukce, kišu i ostale ne baš tako ugodne aspekte. 

Srećom, nije tako teško očistiti šator ako to činite redovito i temeljito, tako da prednosti kampiranja ipak daleko prednjače nad negativnim stranama!  

Općeniti savjeti o njezi šatora

Najviše ćete si olakšati ako budete savjesni i oprezni s neredom tijekom boravka unutar i van šatora, jer će vam to značajno skratiti vrijeme pospremanja kad bude trenutak za polazak doma. Bolje spriječiti nego liječiti, zar ne? A najgore situacije poput plijesni, rupa i najezde mrava možete spriječiti ako si uzmete samo 10 dodatnih minuta i pobrinite se malo bolje za svoj dragi šator.

Evo šatorskih pravila na kojima uvijek morate inzistirati, čak i ako ste na festivalu s poprilično “umornim” prijateljima:

  • Cipele ostavite vani – prljavština s cipela je neugodna i trajno može oštetiti pod šatora.
  • Hrana je također samo za van – ne samo da ćete imati čisti šator, nego ćete i odagnati nepozvane goste, krilate ili dlakave.
  • Nema pasa u šatoru – dlaka i oštre šapice nisu baš za šator, zato za psa pripremite dodatan prostor odmah do svog,
  • Savjet stručnjaka: debelom dekom ili plahtom pokrijte pod šatora – svaki dan ćete moći rasprostrti deku i riješiti se prljavštine, a bit će vam i puno udobnije.

Ako ste na obiteljskom kampiranju, naučite djecu da uvijek sami spremaju za sobom. Ako sami moraju spremiti nered, manje će ga i stvarati! Osim toga, evo nekoliko dragocjenih savjeta za kamperske početnike.

Kako očistiti šator nakon kampiranja

Čišćenje je slično za sve vrste šatora. Doduše, platneni zahtjevaju više brige, no puno bolje propuštaju zrak i prave manje buke na vjetru.

Pravilo broj jedan je jednostavno i vrijedi za sve – nikad nemojte spakirati vlažan šator. Plijesan se razvije jako brzo, a teško ju je očistiti i može uništiti cijeli šator. Izbjegnite to u tri koraka:

  • Otvorite sve zatvarače, šator izokrenite, prodrmajte i izbacite bilo kakve ostatke prljavštine i kapljice (najlakše je ovo napraviti u dvoje).
  • Ostavite šator da se osuši na suncu dok ne bude potpuno suh – sunčeve zrake će ukloniti svu plijesan.
  • Pažljivo i uredno spremite šator i zarolajte ga čvrsto – time ćete manje oštetiti vlakna nego gužvanjem.

Ako zbog kiše niste imali izbora nego spremiti mokar šator, stavite ga nespremljenog u veliku vrećicu. Tako ćete teško zaboraviti na šator kasnije, već ga staviti na sušenje čim budete mogli (po mogućnosti na sunce).

Kako očistiti blatnjav šator

I čime? Ako zaprljate ili zablatite šator, najbolje je čistiti samo mrlje. Prvo nježno iščetkajte mrlju nakon što se osuši. Zatim običnom toplom vodom očistite normalne mrlje (voda je najbolja za šatorsku tkaninu). Deterdžent, sapuni i slične kemikalije mogu biti prejaki i izgristi vodootporni sloj tkanine, isto kao i prejako trljanje. Tvrdokorne mrlje čistite blagim sapunom za ruke razrijeđenim vodom i mekanom spužvom.

Ako vam šator ima čudan miris ili je cijeli prljav, natopite ga u kadi ili velikom lavoru punom sapunaste tople vode (ali ne pretople). Postoje i posebne otopine za opremu za kampiranje. Ostavite da se natapa nekoliko sati, zatim dobro isperite i stavite da se dobro osuši. Nakon toga bi bilo dobro ponovno staviti vodootporni premaz.

Ako imate smole na šatoru, ostružite je kad se osuši i premažite mjesto s malo ulja.

Nikad nemojte koristiti izbjeljivač, deterdžent za suđe ili abrazivna sredstva. I nikad nemojte staviti šator u perilicu za rublje, jer ćete ga strojnim pranjem definitivno oštetiti.

Kako očistiti pljesnivi šator

Prvo pogledajte kolika je šteta – ako je plijesan preuzela veći dio šatora ili uzrokovala rupe, nemojte se ni zamarati čišćenjem. Tvrdokoran je to neprijatelj, no ako ga uočite na vrijeme, možete ga pobijediti. Ako plijesan vidite na samo par mjesta, pomiješajte doma ocat i vodu u omjeru 1:3 ili pomiješajte limunov sok i sol, stavite to na gdje ima plijesni (bez trljanja) i ostavite da se osuši. Možda ćete morati ponoviti par puta. Ne morate prati mjesto nakon ovog, samo obrišite vlažnom krpom i premažite vodootpornim slojem tretirano područje.

Kako očistiti platneni šator

Platneni šatori su dugotrajniji, udobniji i održiviji, ali na njima se lakše hvata plijesan jer su napravljeni od pamuka, organske tvari. Također su skuplji od običnih plastičnih šatora, tako da ne želite upropastiti platneni šator ružnim crnim mrljama. Nikad nemojte spremiti čisti, suhi šator u vlažan podrum!

Možete očistiti i održavati platneni šator isto kao plastični, ali samo morate malo više paziti da uvijek bude suh. Ako se plijesan uhvati, domaći pripravak kojeg smo spomenuli dobra je opcija, ali budite svjesni da će ružne mrlje možda ostati. Međutim, bitnije je da ste ubili plijesan i prekinuli njezino širenje.

Kako očistiti plastične šatorske prozore

Plastični prozori s vremenom požute i postanu mutni. Vratite im stari sjaj, obrišite ih krpom od mikrofibre i operite ih kapljom blagog sapuna ili blagim čistačem za prozore, zatim prebrišite ručnikom. Pazite da sredstvo ne prijeđe na tkaninu oko prozora i budite oprezni s kemikalijama – staklo ih podnosi, ali plastika ne. 

Još jedan često zaboravljen pomoćnik je dobra kutija za šatorsku prvu pomoć. Spakirajte je i budite bez bridge zbog prokišnjavanja i slomljenih zatvarača.

Zapamtite da nikad ne spremite vlažan šator, i sve ostalo ćete lako srediti!

A ako se ipak odlučite na kupnju novog umjesto čišćenje starog, nikako ga nemojte ostaviti u kampu kao otpad. Budite dobar kamperski susjed! 🙂