Kako očuvati svježinu hrane tijekom kampiranja: 6 savjeta

Kamping savjeti

Spremate se za iduće obiteljsko kampiranje? Pročitajte naš članak i saznajte najbolje metode da hrana ostane hladna i svježa dok uživate u prirodi.

Kampiranje je zaista jedno od najboljih načina za stvaranje nezaboravnih uspomena. Naprtnjača u kojoj se nalazi samo najnužnije, avantura u predivnoj, mirnoj prirodi, noći provedene u društvu zvijezdanog neba i pjesme cvrčaka — to su stvari zbog kojih vrijedi zaboraviti na komfor, pa čak i pretrpjeti malo znojenja usred toplih ljetnih dana i noći.

Ljetno sunce možda utječe na vas, ali to ne znači da mora promijeniti kako jedete! Svježa, kvalitetna hrana je temelj dobre prehrane, ali ste se vjerojatno pitali kako sačuvati svježu hranu dok kampirate na visokim temperaturama. Ako uskoro idete na kampiranje, evo par savjeta koji će vam pomoći u tome da vaša hrana ostane hladna i očuvana! 

1. Hranu čuvajte na hladnom i tamnom mjestu

Ako želite da vam hrana ostane svježa i hladna, najbolja opcija je prijenosni hladnjak. U njemu možete čuvati svježa jela, voće, povrće, čak i smrznuta pića koja će se nakon desetak minuta na suncu pretvoriti u savršeno piće za rashlađivanje. Naravno, trebate ponijeti i hranu koja će biti ok ako samo ostane u hladu, ali nemojte je zaboraviti i ostavljati bilo gdje jer može podnijeti višu temperaturu— držite je podalje od sunca i vlage.

2. Investirajte u dobar hladnjak

Najjeftiniji mogući hladnjak je bolji nego nikakav, ali njegove su mogućnosti organičene i relativno će kratko čuvati hranu hladnom, bez obzira na to koliko leda stavili. Zato razmislite o kupnji boljeg, kvalitetnijeg hladnjaka na kojeg stvarno možete računati. Odabrani tip ovisi, naravno, o vašem budžetu i potrebama. Hladnoću bolje zadržavaju oni napravljeni od čelika, staklene vune (fiberglasa), pa čak i električni, ali postoje i hladnjaci od stiropora koji su puno lakši za nošenje. Postoje razne opcije, tako da samo pripazite da vaš hladnjak ima dobru izolaciju i stvarno može čuvati hladnoću, čak i ako se radi o kampiranju od tjedan dana ili više.

3. Odradite hlađenje noć prije

Možda inače samo ubacite nekoliko uložaka u hladnjak par sati prije polaska na put, ali pakiranje možete podići na višu razinu s jednim malim, jednostavnim savjetom: ohladite vaš hladnjak noć prije. Stavite vreće leda ili uloške s ledom unutra, ili još bolje, stavite cijeli prijenosni hladnjak u obični hladnjak ako imate dovoljno mjesta.

Ako to učinite noć prije putovanja, novi led kojeg umetnete na dan putovanja neće morati spuštati temperaturu unutrašnjosti hladnjaka, već je samo održavati!

4. Ulošci s ledom će vas spasiti

Kada birate led, nemojte samo odabrati najlakši put i u hladnjak natrpati kockice ili vreće leda. To neće dugo trajati, a ostat će vam samo lokvice vode koje nećete moći iskoristiti.

Radije uzmite nekoliko uložaka s ledom koje možete pronaći u običnim ili trgovinama za kampiranje. Njih možete koristiti beskonačno mnogo puta, a bolji su u očuvanju hladnoće. Osim toga, možete zalediti vodu u plastičnim bocama. Nakon što se led otopi, imat ćete osvježavajuće piće taman kada vam se isprazni boca koju nosite u ruksaku!

5. Napravite jelo i zaledite ga

Dehidrirana i konzervirana hrana vam može biti najbolji prijatelj tijekom kampiranja, ali možda da probate nešto drukčije i pripremite nekoliko jela, pa ih zaledite. To može biti varivo, gulaš, čak i punjenje za tortilju! Dobro će vam doći promjena menija, pogotovo ako kampirate u šatoru. Kamperi ili bungalovi pružaju više prostora i mogućnosti za kuhanje, no u ovom slučaju imate gotovu hranu spremnu za jesti, čak i ako u šatoru imate ništa više od osnovnog pribora za jelo.

6. Termometar dobro dođe

Nikad se ne zna u kakvoj će vam siutaciji zatrebati, tako da je termometar dobro imati u svakoj kutiji za prvu pomoć. Međutim, osim tjelesne temperature, dobra ideja je mjeriti onu u vašem hladnjaku! Odaberite model koji može ići u hladnjake, stavite ga unutra i testirajte je li temperatura niža od 4ºC — ako je, hrana u njemu je sasvim sigurna za konzumaciju, čak ako vam se ne čini hladna kao prije. Zaboravite nagađanje!

Ostali savjeti za sigurnu konzumaciju hrane tijekom kampiranja

Sve su ovo dobre sitnice za zapamtiti i prakticirati ako želite da vam namirnice ostanu hladne i svježe tijekom kampiranja, ali postoji još nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri pakiranju hrane za kampiranje:

Ponesite hranu koja traje

Spomenuli smo i prije, ali vrijedi ponoviti: dehidrirana i konzervirana hrana su vaši prijatelji. Pomiješajte ih sa svježim namirnicama iz prijenosnog hladnjaka, ponesite uz to i nekoliko unaprijed pripremljenih slatkih ili slanih zalogaja za između obroka, i voilà! Vaša prehrana će ostati raznovrsna tijekom kampiranja, a imat ćete dovoljno hranjivih tvari i energije za sve zabavne aktivnosti koje imate na rasporedu.

Nemojte zaboraviti hranu na suncu

Vi i hrana imate jednu zajedničku stvar — ostajanje na suncu satima vam baš i ne odgovara. Tijekom ljetnih kampiranja postavite šator na mjestu gdje ima hlada, kako biste i vi i namirnice mogli malo odmoriti od sunca.

Bacite oko na rok trajanja

Ako stvarno ne želite odvojiti više truda na pripremu hrane za kampiranje i vrhunac vam je kada prenesete nekoliko konzervi i energetskih pločica iz kredenca u ruksak — nema problema, samo ipak pregledajte rokove trajanja na namirnicama. Toliko se oslanjamo na vječnost stvari iz smočnice da zaboravimo da se i one s vremenom mogu pokvariti, a olakšat će vam život ako ovo uočite prije, a ne kad ste već u divljini!

Možda ćete ove savjete iskoristiti prilikom pakiranja za duže kampiranje na egzotičnoj lokaciji. A možda će vam pomoći prilikom piknika na plaži i uživanju u rashlađenom vinu i neodoljivom paškom siru. Koju god opciju odabrali, Camping Village Šimuni spremno čeka na vas. Rezervirajte smještaj na predivnom otoku Pagu — i ne brinite, čak i ako ne ponesete hrane, naši restorani će vas oduševiti prefinim delicijama!