Kako se tijekom ljeta zaštititi od sunca – važni savjeti

Kamping savjeti

Sunce je super, ali previše sunca može biti štetno. Pogledajte što trebate učiniti kako biste se zaštitili od sunca, ako planirate provesti dan na plaži.

Iako je nevjerojatan osjećaj provesti cijeli dan bezbrižno odmarajući na plaži, previše sunca može štetiti vašoj koži. Budući da je Pag otok s više od 2500 sunčanih sati godišnje i UV indeksom koji je tijekom ljetne sezone visok i vrlo visok, morate se pobrinuti da ste dobro zaštićeni svaki put kad izađete iz hlada.

Pogledajte pet ključnih stvari koje će vam pomoći da od sunčevih zraka zaštitite sebe i svoje bližnje, te par savjeta o tome što napraviti ako ipak dobijete opekline!

Pijte puno vode

Već znate da morate piti puno vode jer ona hladi i hidratizira vaše tijelo te je odlična za kožu. Ako planirate dan provesti na plaži, svakako se opskrbite dovoljnom količinom, jer sunčeve zrake u kombinaciji sa slanom morskom vodom mogu jako isušiti vašu kožu, a konzumacija vode će to umanjiti.

Voda će vas osvježiti kad vam je vruće, ali će napraviti i puno više za vaše tijelo, pa u svakom trenutku imajte sa sobom dodatnu bočicu!

Ne štedite na kremi za zaštitu od sunca

Bilo da idete na plažu na samo nekoliko minuta ili planirate ostati duže, uvijek se namažite kremom za sunčanje koja će vas zaštititi od UV zraka, samo pazite da koristite onu koja je vodootporna i prilagođena vašoj koži. Ako ste tamnije puti, dovoljna će vam biti krema s faktorom od 15 do 20, no ako ste svjetliji i skloni ste brzo izgorjeti na suncu, odaberite kremu čiji je faktor zaštite veći od 30. Također, ne zaboravite se namazati barem svaka dva sata , pogotovo ako ćete provesti cijeli dan na suncu.

Kreme za sunčanje su danas dostupne u mnogim oblicima, a pravu kremu za sebe možete pronaći u gotovo svakoj trgovini u kampu Šimuni!

Pobrinite se da vam je koža hidratizirana

Puno vode i krema za sunčanje su stvari koje uvijek morate imati na plaži, no kad se vratite s nje, za vašu kožu ne postoji ništa bolje od laganog pilinga koji će pročistiti vaše tijelo i hidratizirajućeg tretmana koji će ga pomladiti. Na Slanoj plaži i u beauty centru kampa Šimuni postoji mnoštvo wellness tretmana pa ćete lako pronaći onaj koji je idealan za vas.

Držite se hlada

Sunce je na hrvatskoj obali najjače između 10 ujutro i 4 poslije podne, pa ako već planirate biti vani u tom periodu, pokušajte barem što manje biti na direktnom suncu. I nemojte misliti da će utjecaj sunca na vašu kožu umanjiti to što ćete cijelo vrijeme provesti u vodi – refleksije s površine također mogu dovesti do opeklina.

Umjesto da vrijeme provodite na plaži, pronađite udobno mjesto u hladu obližnjih stabala ili ispod suncobrana. Šimuni su ih puni, pa čak možete odabrati i onaj koji vam se najviše sviđa. Mjesto možete naći čak i nekom od restorana ili barova koji se nalaze na samim plažama.

Stavite na sebe šešir i naočale

Ne samo da s ljetnim šeširima i sunčanim naočalama automatski izgledate super, oni vas u isto vrijeme i štite od sunčevih UV zraka pa se pobrinite da ih uvijek imate uz sebe. Ako planirate duže vrijeme biti vani, nabavite kvalitetne sunčane naočale s UVA i UVB zaštitom, jer je to jedina stvar koja štiti vaše oči dok odmarate na plaži.

Jesmo li već rekli da s njima i automatski izgledate super? 🙂

Što ako ipak dobijete opekline

Ako dođe do opeklina, ne brinite. Postoje brojni načini na koje možete umanjiti bol i neugodu, te ublažiti simptome.

  1. Redovito se tuširajte mlakom vodom kako biste ohladili područje s opeklinom
  2. Koristite hidratantni losion nakon tuširanja kako biste smanjili upalu
  3. Ako nemate losion, poslužit će vam i mlijeko ili jogurt
  4. Ne češkajte opečene dijelove, kako biste izbjegli daljnju iritaciju kože
  5. Ako se ipak morate počeškati, na područje s opeklinom radije stavite hladan oblog
  6. Pijte puno vode kako bi vaša kože uvijek bila dovoljno hidratizirana

 

Sada kada znate kako se zaštititi od sunca, vrijeme je da dobijete svoju dozu vitamina D. Rezervirajte svoj savršen odmor u Camping Villageu Šimuni i na plaži pronađite savršeno mjesto za svoj ručnik!