Kako voditi brigu o osobnoj higijeni i održavati čistoću tijekom kampiranja

Kamping savjeti

Iako ova vrsta putovanja uključuje boravak u prirodi i spavanje na otvorenom, postoji mnogo načina za održavanje higijene tijekom kampiranja!

Boravak u prirodi prekrasan je način opuštanja, ali nije rijetkost da nam se zaprlja odjeća. Naravno, to nije problem ako se radi o jednodnevnom izletu, jer odjeću perete čim dođete kući. No u slučaju da ostajete nekoliko dana, poželjno je znati nekoliko načina za održavanje čistoće i osobne higijene!

Prijenosni tuš

Ako nemate sreće kampirati na mjestu koje nudi tuševe, najbolje rješenje je prijenosni tuš! Praktičan je i ne zauzima previše prostora. Možete birati između nekoliko različitih modela, ovisno o marki, volumenu, duljini crijeva, glavi tuša itd. Odlučite li se za kupnju prijenosnog tuša, malo istražite i kupite model prema svojim potrebama.

Šamponi i sapuni

Ako imate dugu kosu i kampirate već nekoliko dana, šampon za suho pranje je vrlo dobra ideja. Osim što je odlična alternativa, nećete morati smočiti glavu, a to je odlična vijest ako kampirate na jesen ili zimu. Za pranje tijela uvijek nastojte koristiti prirodne i hladno prešane sapune koji ne predstavljaju prijetnju okolišu. Postoje tisuće različitih vrsta hladno prešanih sapuna pa nema razloga da ne probate neke od njih!

Dezinfekcijsko sredstvo i vlažne maramice

Ovo je nešto što uvijek trebate imati u ruksaku! Osim što ćete ruke održavati čistima uz pomoć vlažnih maramica, sredstvo za dezinfekciju pomoći će vam da se riješite bakterija. Ako je moguće, koristite biorazgradive maramice. Ako pak koristite obične, pazite da ih ne ostavljate u prirodi, već ih pravilno odložite u otpad.

Jezera i rijeke

Ako kampirate dok su temperature ugodne, možete iskoristiti i svoje okruženje. Na primjer, možete oprati odjeću u obližnjem jezeru ili rijeci i usput se osvježiti. Naravno, nemojte koristiti nikakve deterdžente jer će naštetiti flori i fauni! Izbjegavanje deterdženta vrijedi i za čišćenje šatora jer osim što kvari okoliš, može oštetiti i njegovu tkaninu. Umjesto toga, dobro protresite šator, operite ga vodom i ostavite da se osuši na suncu. Ovi savjeti ne vrijede za more, jer će sol samo pogoršati stvari.

Ovo su samo neki savjeti za održavanje higijene ako se odlučite provesti nekoliko dana u prirodi. Potrudite se da tijekom tih dana zaboravite sve proizvode koji mogu naštetiti vašem okolišu i zamijenite ih prirodnim proizvodima. Također, pravilno zbrinite maramice, štapiće za uši, menstrualne uloške i drugi otpad.