Kakva je prosječna zimska temperatura u Hrvatskoj

Izleti i avanture

Hrvatska je predivna mala zemlja koja obuhvaća poprilično raznoliki teren pa se temperature znatno razlikuju između obale i unutrašnjosti. Evo što zimi možete očekivati od vremenskih prilika u Hrvatskoj!

Planirate putovati Hrvatskom u post sezoni? Odlična ideja! Baš kao i u drugim mediteranskim zemljama, u Hrvatskoj je prilična gužva tijekom ljetnih mjeseci. Ljeto, naravno, ima mnoge čari, ali ako ste ljubitelj prirode ili sporta, razmislite o istraživanju Hrvatske tijekom mirnih, zimskih mjeseci. Na taj način možete stvarno istražiti sve što ova dražesna zemlja pruža, a pritom izbjeći velike ljetne vrućine, ali i dosta uštedjeti. Ako ste u potrazi za pravim opuštanjem i autentičnim lokalnim iskustvom, putujte van sezone.

Klima u Hrvatskoj

Hrvatska je poznata po moru i plažama, ali čak i zimi nudi toliko toga. Riječki karneval u veljači je nezaobilazan, a Plitvice su zaista čarobne kad su prekrivene snijegom!

Već znate da su ljeta na Mediteranu vruća i suha, s prosječnim temperaturama koje se kreću oko 30°C duž cijele obale, stoga smo vam pripremili mali vodič o zimskim temperaturama u Hrvatskoj.  Mediteranski dio Hrvatske od unutrašnjosti je odvojen Dinarskim gorjem, što znači da u Hrvatskoj postoje dva glavna tipa klime. Planine imaju svoju klimu koja je zimi vrlo hladna i snježna.

Zime na obali su hladne i kišovite, ali ne prehladne. Sjeverni Jadran je par stupnjeva hladniji od juga i kišovitiji je, dok je snijeg na obali rijedak, ali ipak ponekad padne.

Dok se ljeta znaju protegnuti i nakon polovine rujna ili čak listopada na krajnjem jugu oko Dubrovnika i otoka, u studenom temperature padaju, a u prosincu prosjek iznosi od 5 do 15°C na obali i od 0 do 10°C u kontinentalnom dijelu.

Temperatura mora u siječnju pada na otprilike 12°C, a to je obično i najhladniji mjesec u Hrvatskoj, iako se neki ljudi kupaju tijekom cijele godine – ali to je poprilično ekstremno! Zimi na obali puše jaka bura pa se zimsko kupanje ne savjetuje neiskusnima.

U siječnju prosječna temperatura duž obale iznosi između 5 i 10°C, koji se zbog bure mogu činiti znatno hladnijima, dok se u Zagrebu i kontinentalnom dijelu kreće od -3 do 14°C. Jutra su nakon noćnog pada temperature dosta hladna, ali sunčani zimski dani mogu biti vrlo ugodni.

Početak veljače ponekad je i hladniji od siječnja, ali prosječna temperatura je par stupnjeva viša. Zrak i more obično se počinju zagrijavati u ožujku s početkom proljeća.

Nadamo se da vas je naš mali vodič potaknuo da istražite Hrvatsku i van sezone, zato dođite, iskoristite prohladne sunčane dane za šetnju obalom ili se uputite u planine i uživajte u zimskom spokoju!