Jeste li se ikada pitali što točno znači neki izraz vezan uz kampiranje? U ovom blogu možete saznati svu terminologiju koja vam treba da postanete kamper-znalac!

Ako ste netko tko kampira po prvi put, ali u društvu iskusnijih od sebe, možda ste u razgovoru načuli neke izraze koji su vam strani. Isto se može dogoditi dok čitate o trikovima za lakše kampiranje ili istražujete destinacije za buduća putovanja. Srećom, pred vama je brz način da usvojite sav taj vokabular. Čitajte dalje i naučite osnovne termine kao pravi iskusni kamper!

Brzi vodič: najčešći izrazi koje bi svaki kamper trebao znati

#1 Pop-up

Pop-up kampovi nisu trajni kampovi, već se pojave na nekom mjestu na ograničeno vrijeme. Mogu se postaviti na određenim lokacijama poput nacionalnih parkova, a iz ekoloških razloga kampiranje na takvim mjestima nije dostupno tijekom cijele godine. Pop-up je termin koji se također odnosi i na šatore koji se postavljaju u samo par sekundi, stoga su popularni među kamperima koji nisu vični postavljanju šatora. 

#2 RV

RV je kratica za rekreacijsko vozilo — kombi opremljen krevetima i kuhinjskim priborom koji služi kao mobilna kuća za odmor. Izvrsna je opcija ako želite istražiti više odredišta i ne brinuti o traženju savršenog mjesta za postavljanje šatora. Ako vas vaša avantura dovede u Camping Village Šimuni, imamo parcele za kampiranje za sve vrste kampera.

#3  Samostojeći 

Termin samostojeći se odnosi na šatore za čije postavljanje nisu potrebni klinovi i užad.

#4 Leave no trace

Uzmite samo uspomene, ostavite samo tragove! Neostavljanje svojih tragova u prirodi jedan je od temelja kampiranja. Nakon što napustite mjesto za kampiranje, ono bi trebalo izgledati isto kao kad ste ga pronašli.

#5 Glamping

Glamping ili glamurozno kampiranje podrazumijeva pogodnosti kao što su hladnjak, struja i toalet. Odabirom glampinga možete uživati u prirodi bez žrtvovanja udobnosti na koju ste navikli u svakodnevnom životu.

#6 Vertikalno kampiranje

Vertikalno kampiranje zahtijeva malo hrabrosti i iskustva te sigurno nije za svakoga. No, za strastvene planinare to je jedino rješenje da se naspavaju tijekom dugih ruta. Postavljanje šatora okomito na obroncima stjenovite planine je izazovno, ali se isplati ako vam je cilj popeti se na vrh.

#7 Kampiranje na divlje

Kampiranje na divlje podrazumijeva dizanje šatora ili parkiranje kampera na površinu koja nije predviđena za kampiranje. U Hrvatskoj je ova aktivnost strogo zabranjena i kažnjava se novčanim kaznama u iznosu od 400 eura. Stoga, ako vam netko predloži ovu vrstu kampiranja, uputite ga u prvi najbliži kamp. 

Poznavanje ovih pojmova pomoći će vam da se s više samopouzdanja upustite u svoju sljedeću avanturu, a ako se susretnete s nekim drugim nepoznatim izrazom, nemojte se ustručavati pitati. Uvijek nas možete kontaktirati i saznati više o kampiranju iz prve ruke tijekom svog boravka u Camping Villageu Šimuni!