Saznajte više o ajvaru — pravoj balkanskoj deliciji!

Hrana i vino

Saznajte sve o namazu koji Balkan smatra svojim kulinarskim blagom!

Vjerojatno ne postoji osoba koja se rodila u bivšoj Jugoslaviji, a da nije kušala ajvar. Ovaj jednostavan i ukusan kulinarski prilog postao je dio balkanske tradicije, a mnogi ga nazivaju i balkanskim kavijarom. U nastavku bolje upoznajte ovu delikatesu, naučite kako je napraviti pa se i vi možete okušati u izradi!

Malo povijesti

Ime mu dolazi od turske riječi Havyar, što znači kavijar. Iako se mnoge zemlje još uvijek natječu čiji je ajvar najbolji, Srbija se smatra začetnikom ove delicije. Ljudi su ga još odavno jeli uz jela od mesa i povrća, ali odlično se slaže i s mnogim današnjim receptima. Znanje i vještina spravljanja ajvara prenosili su se s koljena na koljeno i postali  tradicija mnogih obitelji diljem Balkana. Uglavnom se pravi i sprema za zimske mjesece, ali danas (na sreću ljubitelja ove delikatese!) dostupan je tijekom cijele godine.

Izrada domaćeg

Domaći ajvar pravi se od crvenih paprika (uglavnom paprika rog) koje se prvo peku, a zatim kuhaju. Nakon pečenja, paprike se ogule i očiste. Izrada domaćeg ajvara prilično je zahtjevan posao koji dugo traje, pogotovo ako želite pripremiti veću količinu. Pečene paprike prvo treba dugo guliti, a zatim kuhati s ostalim sastojcima. Kupovni ajvar se uglavnom razlikuje od domaćeg ajvara po načinu pripreme i sastojcima koji se koriste, zbog čega je često lošije kvalitete od domaćih!

Obiteljska tradicija

Pravljenje ajvara postalo je tradicija mnogih obitelji. Jedan dan u godini, uglavnom vikendom, članovi obitelji se okupe i počnu kuhati svoju omiljenu deliciju, a svako ima svoju ulogu: najiskusniji ukućani režu i peku, a oni najmlađi pomažu u miješanju. Ovaj dan je savršena prilika za druženje i uživanje sa svojom obitelji. Kada je ajvar skuhan, svi ukućani pripremaju staklenke za spremanje, nakon čega im preostaje samo čekati prvo svečano otvaranje!

Ajvar se uglavnom radi u jesen, dok traje sezona paprika. Velike količine spremaju se u staklenke, pa većina obitelji svoj ajvar ima cijelu zimu.

Što su ćevapi bez ajvara?

Jedna od najpoznatijih vrsta mesa na Balkanu svakako su ćevapi, a svaki ljubitelj ćevapa zna da su četiri glavna sastojka za sreću: domaća lepinja, ćevapi, luk i ajvar! Ovo jelo poznato je na cijelom Balkanu i u njemu uživaju svi ljubitelji mesa. Naravno, ajvar je čarobni sastojak koji sve čini sočnim i pikantnim!

Savjeti za najbolji domaći ajvar

  1. Prvo i najvažnije je nabaviti domaće povrće! Ako nemate svoj vrt ili prijatelje koji ga imaju, uvijek možete posjetiti lokalnu tržnicu i kupiti domaće. Trebat će vam paprika roga ili paprika babura, patlidžan, suncokretovo ulje, ocat, sol i ljute papričice. Gotovo sve ove namirnice možete nabaviti na lokalnoj tržnici, a vjerujte nam — isplati se!
  2. Uzmite jedan veliki lonac. Kuhanje u manjim loncima otežava posao, stvara više nereda, a što je najgore, svaki lonac morate posebno začiniti. Stavite sve potrebne sastojke u jedan veliki lonac i napravite svoj omiljeni prilog na jednom mjestu!
  3. Ako imate članove obitelji (možda djecu) koji nisu ludi za ajvarom kao vi, evo nekoliko ideja! Brzo i jednostavno napravite hummus, a začinite ga s dvije žlice domaćeg ajvara koje ćete staviti na vrh. Ajvar možete pomiješati i s mnogim drugim sastojcima, a jedan od njih je i jogurt. Možda vaša djeca zavole blažu verziju vašeg ajvara. Isprobajte!

Brz put do balkanskog kavijara

Ako niste u mogućnosti, nemate vremena ili vam se jednostavno ne da praviti domaći ajvar, uvijek ga možete kupiti u trgovinama. Ajvar u staklenkama dostupan je u svim trgovinama diljem Balkana, tako da ne morate brinuti da ćete morati otići u trgovački centar ili specijaliziranu trgovinu. Izbor ajvara je ogroman jer ima mnogo proizvođača iz više zemalja. Neki se mogu mjeriti s domaćim ajvarom, dok su neki ipak “jeftinijeg” okusa. Stoga prvo istražite ponudu tamo gdje se nalazite. Još bolje — možete istražiti ponudu manjih domaćih proizvođača i kupiti domaći ajvar izravno od njih. Još jedna odlična stvar kod ajvara je što ga možete koristiti kao sastojak za kuhanje. Na primjer, možete ga staviti u umake za tjesteninu, u rižoto ili ga koristiti kao nadjev za piletinu!

Ako ikada posjetite neku od zemalja Balkana, svakako biste trebali probati ajvar na neki od gore navedenih načina. Možete ga jesti sa žlicom, humusom, povrćem, u salati ili kako bi većina Balkanaca preporučila — uz ćevape. Naravno, ako imate priliku sudjelovati u izradi ovog jela, okušajte se! Također, staklenka domaćeg ajvara savršen je suvenir koji možete pokloniti nekome kada se vratite kući, pogotovo ako živite u dijelovima svijeta gdje nemate često priliku uživati ​​u balkanskoj kuhinji. A još jedan dokaz koliko Balkan obožava ovu deliciju je činjenica da se u nekim zemljama čak i službeno održava natjecanje za najbolji domaći ajvar. Znamo sigurno da je jako teško, ali i lijepo biti dio žirija i uživati ​​u raznim varijantama ovog tradicionalnog balkanskog blaga!