Saznajte sve o ljepotama hrvatskih sela i iskusite život u sporijem tempu.

Posjet obali ili većem gradu i dalje se nalazi na listi prioriteta brojnih turista koji dolaze u Hrvatsku, ali sve je više onih koji žele pobjeći od užurbanosti modernih gradova. Iz tog razloga ruralni turizam je u stalnom porastu.

Ovo se posebice odnosi na posjetitelje iz stranih zemalja koji istražuju mogućnosti koje Europa nudi. Posjetite slikovita sela s ukusnom hranom i udobnim smještajem i vidjet ćete da ova mala hrvatska mjestašca zaslužuju jednako divljenje kao najpopularnije europske destinacije!

Karanac, Baranja

Baranja je najistočnija hrvatska regija, ali to nije jedino po čemu se ističe — ona je također broj jedan destinacija za ruralni turizam u Hrvatskoj! Najpoznatije mjesto jest etno selo Karanac, smješteno na 20 km od Osijeka. Stare panonske kuće i obiteljska imanja ovog majušnog naselja podsjetit će vas na zaboravljena vremena živom glazbom, seoskim vožnjama u kolicima, tradicionalno ukrašenim sobama i autentičnom hranom poput čvaraka, fiša, kobasica i čobanca.

Druge popularne baranjske destinacije u neposrednoj su blizini, stoga možete istražiti park prirode Kopački rit, posjetiti brojne vinske podrume, vidjeti dvorac Eugena Savojskog u Bilju i dvorac obitelji Habsburg u Tikvešu.

Rastoke

Rastoke su selo u blizini Slunja, a nalaze se na mjestu gdje se rijeka Slunjčica ulijeva u rijeku Koranu. Vode su kreirale prekrasna jezera, potoke i slapove koji sa starim tradicionalnim kućama i vodenim mlinovima čine magično okruženje.

Rijeka je dom neodoljivim vidrama i brojnim ribama, koje možete i isprobati — najpopularnija delicija je pastrva koja se odlično slaže s tradicionalnim rastočkim kruhom napravljenim od svježe mljevenog kukuruza.

Kuterevo, Lika

Lika je najrjeđe naseljena hrvatska regija, a poznata je po surovoj, ali izuzetno lijepoj prirodi. Povezane Velebitom, zelene ličke šume pune su divljih životinja, koje možete vidjeti u jedinstvenom medvjeđem staništu Kuterevo.

Što se tiče smještaja, možete prenoćiti u jednoj od kamenih kućica na ruralnim imanjima Like i uživati u tradicionalnim receptima, kao i svježem, čistom zraku. Koji odmor za dušu i tijelo!

Grožnjan, Istra

Tartufi, tradicionalna tjestenina, vinogradi i maslinici Istru čine mekom ruralnog turizma, što možete svjedočiti i posjetom srednjovjekovnom selu Grožnjan. Ulice od tamnog kamena ispunjene su glazbom, umjetnošću i zanatskim trgovinama, što Grožnjan čini jednim od najljepših sela u Europi. Uz ukusno vino i hranu, ovo selo smješteno na vrhu brda doista je impresivna destinacija!

Ruralna područja posebice su prekrasna za posjet tijekom jeseni ili zime, kad snijeg prekrije mirna brda i ogromne ravnice kontinentalne Hrvatske. Kad god da ih odlučite posjetiti, jedno je sigurno — oduševit ćete se ruralnom kulturom i netaknutom prirodom hrvatskih sela.