Morske orgulje – prirodni glazbeni instrument kojim svira more

Izleti i avanture

Poslušajte orkestar prirode u gradu s najljepšim zalascima sunca na svijetu.

Ako razmišljate u kojem smjeru krenuti na odmor, naš prijedlog je južno, u Zadar!

Zadar je poznat po mnogim znamenitostima, povijesnim i kulturnim spomenicima te impresivnim vidicima, no dvije stvari su ga učinila svjetski poznatim.
Prva su zalasci sunca, koje je Alfred Hitchcock jednom opisao najljepšima na svijetu, a druga je njegove jedinstvene Morske orgulje. Nalaze se na zapadnom kraju zadarske Rive, a najlakše ćete ih pronaći slijedeći divnu melodiju koju proizvode.

Morske orgulje izgledaju kao niz mramornih stepenica, a ispod skrivaju 35 cijevi čije svirale imaju 7 klastera od 5 tonova. Glazba nastaje energijom mora, i mijenja se s valovima, plimom i osekom. Svaka melodija je jedinstvena jer je i svaki nalet mora takav.

Orgulje su izrađene 2005. godine, po projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića, koji je za svoj rad to dobio Europsku nagradu za javni urbani prostor.

Zadar je udaljen samo 68 kilometara od Šimuna, a ova kratka vožnja puna je ukusnih iznenađenja. Mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva prodaju domaće proizvode i delicije na štandovima uz cestu do Zadra, tako da na putu do Orgulja stignete isprobati i plodove ovog podneblja. Ako nemate auto, samo posjetite naš info desk gdje ćete dobiti sve informacije o organiziranom prijevozu ili upute o tome kako doći do Zadra javnim prijevozom.

Kada ste na putu prema Zadru, posjetite i druga zanimljiva mjesta u blizini.

S predivnim zalascima sunca, jedinstvenim Morskim orguljama i blizinom Paga, Zadar je definitivno mjesto koje biste trebali uključiti u svoj itinerar. Ali prvo odaberite smještaj i rezervirajte svoj odmor! 🙂

 

Photo credits:

– Bašta Balkana: https://www.bastabalkana.com/2015/01/morske-orgulje-u-zadru-zanimljivost-na-jadranu/

– hrturizam.hr: http://hrturizam.hr/zadarske-morske-orgulje-i-pozdrav-suncu-investicija-ili-rupa-bez-dna/