Nacionalni park Krka – prirodni fenomen sa sedam slapova

Izleti i avanture

Upoznajte Nacionalni park Krku, mjesto bujne vegetacije i mira za ljubitelje prirode.

Nacionalni park Krka jedan je od sedam nacionalnih parkova Hrvatske, ali samo jedan od dva nacionalna parka s jezerima i slapovima.

Nalazi se oko 10 kilometara od Šibenika i obuhvaća površinu od 109 km2. Ime je dobio po rijeci Krki, koja je njegova glavna atrakcija i arhitektica prekrasne krške prirode. Ova moćna rijeka također je dom prve hidroelektrane u Europi, a druge u svijetu!

Sedam najvećih slapova zovu se Bilušića buk, Brljanski slap, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka, Roški slap i Skradinski buk.

Slap Skradinski buk je najduži slap na rijeci Krki, ima 17 slapova čije se kaskade sastoje od sedrenih barijera, otoka i jezera.

Roški slap pak ima 12 slapova. Glavni je visok 22,5 m, a slijedi ga impresivna serija rukavaca, kaskada i sedrenih otoka.

Manojlovac je najviši slap u Nacionalnom parku Krka, njegove sedrene barijere dižu se do 32,2 metra.

Izuzetna prirodna vrijednost

Mali otok Visovac još je jedan jedinstveni dio Nacionalnog parka Krka. Ima samostan i crkvu koje su 1445. i 1576. godine izgradili franjevački redovnici. Njihovi povijesni zidovi danas imaju ogromnu knjižnicu i čuvaju arheološke predmete.

Ljubitelji prirode uživat će u istraživanju ovog prekrasnog parka, a ako vam ne smeta šetnja, preporučujemo da se uputite na “Stinice – Roški slap – Oziđana pećina” poučno-pješačku stazu, koja je najbolji način za upoznavanje biljke života i geoloških fenomena. Ova staza odvest će vas do Oziđane pećine, arheološkog nalazišta s potvrđenom prisutnošću svih neolitičkih kultura ove regije i eneolitičkih kultura.

Ako ste raspoloženi za izlet do NP Krke, trebat će vam sat i pol od Kampa Šimuni, ali ako vam nije do vožnje, organizirani su izleti iz kampa s kojima nemate brige.

Dolazite li ljeti, obavezno unesite svoje kupaće kostime jer se apsolutno možete kupati pod vodopadima. 🙂

Ako niste već zaljubljeni u NP Krka, preporučujemo vam da rezervirate smještaj u blizini nacionalnog parka i doživite ljubav na prvi pogled!

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: