Nacionalni park Starigrad Paklenica: raj za penjače

Izleti i avanture

Zapanjujući nacionalni park jedno je od najpopularnijih destinacija za penjače i planinare.

Nacionalni park Paklenica nalazi se u Starigradu u sjevernoj Dalmaciji, na južnim padinama planine Velebit. Velik je preko 95 km² i obuhvaća područje kanjona Velike i Mala Paklenice, te šire okolice.

Cijeli park nalazi se na relativno malom području, ali postoji obilje toga za vidjeti i istražiti. Turisti mogu uživati ​​u izobilju geomorfoloških pojava, raznovrsnom biljnom i životinjskom svijetu, atraktivnim krajolicima i čistoj predivnoj prirodi.

Paklenica je savršena ako ste strastveni planinar, jer je to najbolji način za upoznavanje ovog lijepog mjesta. Uživat ćete u 200 km pješačkih staza pogodnih za amatere i iskusne planinare. Nije samo izvrsno za planinare, već i za penjače. Kanjon Velike Paklenice uznimno je popularan među penjačima jer je prilagođen i početnicima i iskusnim penjačima. Ujendo je i najveće penjačka destinacija u jugoistočnoj Europi i ima više od 360 ruta različitih razina težine.

Najviši vrhovi i tajni tuneli

Ako se želite osjećati kao da ste na vrhu svijeta, postoji nekoliko vrhova preko 1700 metara koje možete osvojiti. Vaganski vrh (1757 m, najviši vrh Velebita), Sveto brdo (1751 m drugi je najviši vrh koji pruža pogled na Liku i Primorje) i Vrh Liburnije (1709 m, jedno od najljepših vidikovaca na Velebitu) pruža veličanstven pogled na cijeli središnji jadranski arhipelag.

Nakon što osvojite vrhove, otkrijte podzemlje. Kanjon Velike Paklenice skriva podzemne tunele popularno poznate kao Bunkeri. Jugoslavenska ih je vojska izgradila 1953. godine, tijekom političke krize između njih i Sovjeta. Sadržaj tih tunela bio je tajna do 1991. godine, a 2016. godine konačno su rekonstruirani i otvoreni za javnost pod nazivom Podzemni grad Paklenice.

Starigrad Paklenica je u neposrednoj blizini kampa Šimuni, tako da vam do tamo treba samo jedan sat autom. Pogledajte sve moguće izlete koje možete iskusiti u Camping Village Šimuni.

Dovoljno je da krenete na D106, prijeđete Paški most, skrenite lijevo na Ul. Bruna Bušića, još jednom lijevo na Jadransku magistralu, potom skrenite desno na E65 i vozite se do Put Jukića dok ne dođete do Parka.

 

Ako se osjećate spremnima da upoznate Paklenicu i istražite sve njezine staze, rezervirajte svoj godišnji odmor u Kampu Šimuni!