Jedno od najboljih mjesta za ronjenje u Europi mogao bi biti baš otok Pag u čijem je podmorju pronađena fantastična nova olupina.

Jeste li ikad vidjeli brod na dnu mora s više od 400 amfora? Dođite na Pag. Jadransko more jedno je od najboljih mjesta za ronjenje, a Pag je upravo postao prvak u toj kategoriji. Rijedak nalaz star 2000 godina otkriven je samo 130 metara od obale u Uvali Letavica, nedaleko našeg Camping Villagea Šimuni.

Ovo zaista nevjerojatno arheološko blago otkrili su Vedran Dorušić, vlasnik i instruktor u Ronilačkom centru Foka u Šimunima, i njegov prijatelj Igor Savić 2018. godine. Vjerujemo da svi ronioci sanjaju o otkrivanju podvodnih olupina, ali su isto tako svjesni da je vjerojatnost da se tako nešto dogodi nevjerojatno mala. A kakva je vjerojatnost pronalaska rimske olupine iz prvog stoljeća prije Krista s uredno posloženim amforama, i to baš pokraj vlastitog ronilačkog centra? Gotovo nikakva. Vedran je pravi sretnik.

A mi imamo sreće što su upravo ti dobri ljudi zaslužni za ovo fantastično otkriće jer je taj lokalitet sada zaštićen, siguran od krađe i drugih loših namjera i čeka na vas da zaronite i vidite drevnu prošlost vlastitim očima.

Projekt Straton

Mjesto nalaska nazvano je Straton po natpisu na jednom od tri sidra koja su otkrivena na lokaciji. Sva tri sidra povezana su s istim potonulim brodom jer se natpisi na njima poklapaju. Skupina arheologa, znanstvenika i volontera istražuje pojedinosti o cijeloj priči, a svoja će otkrića, naravno, podijeliti s javnošću. 

Amfore

S obzirom na položaj triju sidara i ostataka broda, koji se nalaze u uvali zaštićenoj od bure, vjeruje se da je snažna bura bila krivac za ovu stoljećima staru tragediju. Mornari su pokušali odvesti brod u sigurnost, ali bura je bila prejaka. Brod je potonuo na dubinu od oko 38 metara, a srećom za nas danas, teret se nije prevrnuo iz broda, nego je cijeli brod potonuo na dno. Zbog toga su amfore dobro očuvane i koncentrirane na jednoj hrpi, baš kao što su bile i na površini. Duljina hrpe ukazuje na brod duljine od oko 25-30 metara.

Ako želite naučiti nešto više o ovom sjajnom otkriću i vidjeti ga uživo, više ste nego dobrodošli u naš Camping Village Šimuni odakle možete istražiti cijeli Pag, i nad zemljom i pod morem.