Uz obilje osunčanih brda, Hrvatska ima sve predispozicije za uzgoj vrhunske vinske loze, pa nije čudo što je poznata po kvalitetnom vinu. Evo pregled njezinih najpoznatijih sorti koje trebate probati.

Hrvatska ima tri vinske regije: Istočna kontinentalna, Zapadna kontinentalna i Primorska u kojima se na 25 000 hektara uzgaja više od 130 autohtonih sorti grožđa. Tri najpopularnije su Plavac mali, Graševina i Malvazija istarska, a slijede ih Merlot i Cabernet sauvignon. Zbog klimatskih uvjeta i terena, kontinentalna vinorodna regija i Istra više su okrenute proizvodnji bijelih vina, a južna Dalmacija prema crvenim vinima.

Ako ste u posjetu Pagu, zaustavite se kod vinarije Boškinac gdje možete kušati mnoga vrhunska hrvatska vina. Bijela su kombinacija autohtonih i svjetskih sorti, a hrvatski i svjetski vinski kritičari i sommelieri svi se slažu kako je Boškinac crveno vino među najboljim hrvatskim vinima.

Istočno kontinentalna i zapadno kontinentalna

Istočna kontinentalna i zapadna kontinentalna Hrvatska vole puno istih vina.

Najpopularnije vino svakako je Graševina, vino hrvatskih ravnica. Prepoznat ćete ga po slamato-žutoj boji, suhom okusu i voćnom karakteru. Ovo vino izvrsno ide uz školjke, salate, sir i suhomesnate proizvode. Potom Rajnski rizling, svijetložuto vino izražene arome, vrlo svježe i skladno u okusu. Izvrsno je s plodovima mora, šparogama, tjesteninom i sirevima.

Sljedeći je Chardonnay, jedno od najpopularnijih vina na svijetu. U Hrvatskoj je žute boje s laganim zelenim nijansama, a ima voćnu i orašastu aromu koja budi svježinom. U njemu uživajte uz ribu na žaru, piletinu, rižoto od povrća, sireve i salate.

Posljednje, ali ne manje važno, vino blago ružičaste boje, Pinot gris. Odiše akacijom i kruškom koje lijepo idu s plodovima mora i bijelim mesom.

 

Sada na crvena vina!

Frankovka je najpopularnije rubinski crveno vino, s voćnom i blago paprenom aromom. Uživjte u njezinom okusu s crvenim mesom i suhomesnatim proizvodima. Pinot noir je još jedan dragulj. Prepun tanina, kupina i malina, najbolje ga je uživati ​​s jednako snažnim namirnicama kao što su zreliji sirevi i divljač.

Cabernet Sauvignon je još jedno svjetski poznato vino. Okusite njegove duboke voćne, začinjene arome s bogatim umacima od povrća i crvenim mesom.

Portugizac ćete prepoznati po njegovom grimiznom odrazu i notama maline, kupine i borovnice. Isprobajte ga uz patku, kobasice, zrele sireve i divljač.

Primorska

Malvazija istarska dobila je ime po istarskom poluotoku, gdje se uzgaja na više od 3000 hektara. To je suho, zlatno vino s zaokruženim okusom. Može se klasificirati kao sorta s potencijalom voćne vrste. Dobro se uklapa uz povrće, tjesteninu s umacima od sira, vrhnje, ribu, teletinu i svinjetinu. Diskretna aroma podsjeća na bagremov cvijet, kao i jabuku, šljivu, marelicu i bademe.

Žlathina je kristalno čisto bijelo vino, zlatne i zelene boje. Njegova voćna aroma i živahni okus posebno se ističu uz sireve, bijelo meso i morske plodove.

Uzgajan na otoku Korčuli, Pošip podsjeća točno na mjesto postanka – njegov miris suhog mediteranskog voća izvrsno se miješa s plodovima mora i bijelim mesom.

Debit je suho bijelo vino, sa svježim okusom i nježnim, punim mirisom. Pijuckajte ga uz hladnim predjela, rakove i školjke, masline i sireve.

Za ljubitelje crnog vina, rubinski crveni Merlot nudi sklad voća i začina. Uživajte u njemu uz ribu na žaru, tamno meso i divljač.

Ako volite vina s jakim karakterom, kušajte Teran. Teran je moćno, robusno vino intenzivne arome koja se najbolje ponaša uz divljač, crveno meso i suhomesnate proizvode.

Plavac mali je izuzetno popularna sorta grožđa, kao i vino. To je rustikalno vino, s podtonovima tamnih bobica i začina te lijepog punog tijela. Njegov moćni okus traži jednako snažne okuse, pa ga kušajte s teletinom, divljači ili govedinom.

Babić je još jedno vino i sorta grožđa visoke potražnje. Ima voćni miris, bogat je taninima i gustoće je koja se uspoređuje s uljem. Pijte ga uz ribu i pršut.

 

________

U našim restoranima možete kušati Graševinu, Merlot, Istarsku malvaziju i Cabernet sauvignon, stoga rezervirajte svoj odmor i isprobajte vrhunska hrvatska vina!