Najugroženije hrvatske životinjske i biljne vrste

Izleti i avanture

Dom rijetkih primjeraka biljnih i životinjskih vrsta koje bi mogle zauvijek nestati

Hrvatska je zemlja u kojoj su svoje mjesto pronašle mnoge biljne i životinjske vrste. Međutim, neke od njih našle su se na popisu ugroženih zbog svih promjena koje su zadesile njihova prirodna staništa. Stručnjaci godinama pokušavaju održati broj ugroženih jedinki i ističu važnost edukacije o ekosustavu. Evo kratkog popisa nekih od najugroženijih vrsta životinja i biljaka u Hrvatskoj:

Bjeloglavi sup

Bjeloglavi supovi su ptice grabljivice koje pripadaju skupini strvinara, što znači da se hrane mrtvim većim životinjama. Na otoku Cresu to su uglavnom mrtve ovce. Jedna su od najvećih vrsta ptica koje lete, a raspon krila im je od 235 do 290 cm.

Periska

Periska je najveća vrsta školjkaša u Jadranskom moru, prosječne veličine između 30 i 50 centimetara. Ipak, može doseći visinu od 120 centimetara te spada u skupinu hermafrodita. Endemska je vrsta Sredozemnog mora, a mnoge jedinke ugibaju zbog sidrenja. Ostaci ove prekrasne školjke često se mogu pronaći na plažama.

Sredozemna medvjedica

Sredozemna medvjedica sisavac je koji pripada obitelji Phocidae. Od 2015. godine procjenjuje se da manje od 700 jedinki preživljava u tri ili četiri izolirane sub populacije u Sredozemlju; u Egejskom moru, arhipelagu Madeira i području Cabo Blanco na sjeveroistoku Atlantskog oceana. Prva fotografska dokumentacija promatranja sredozemne medvjedice izrađena je 12. lipnja 2005. godine u blizini otoka Silbe.

Morski konjic

Morski konjic jedna je od najugroženijih životinjskih vrsta u Jadranskom moru. Glavni razlog ugroženosti ovog nježnog i krhkog bića su ronioci koji ih često uzimaju kao suvenire. Zanimljivo je to da je ovo malo biće jedina vrsta životinje u kojoj mužjak rađa i brine se o mladima.

Mjesto gdje možete upoznati brojne vrste

Hrvatska je savršeno mjesto za promatranje ptica. Primjerice, Kolansko blato ima više od 163 endemskih vrsta gmazova, riba i ptica, zbog čega je 1988. godine proglašeno posebnim ornitološkim rezervatom. Također, odlaskom u špilje možete susresti rijetke vrste šišmiša. Osim toga, u Hrvatskoj postoji velik broj biljnih vrsta, od kojih su neke endemske i na koje možete naići prilikom tijekom šetnje kroz netaknute dijelove prirode. Ovaj biljni svijet utočište je za mnoge insekte, vrste leptira i otrovne pauke. Primjerice, u Hrvatskoj možete pronaći crnu udovicu, najotrovniju vrstu pauka u Europi, čiji je otrov 15 puta jači od zmijskog.

Velebitska degenija

Ovu endemsku biljku susresti ćete na planinskim grebenima Velebita, najčešće u pukotinama stijena. Do sada je pronađena na samo tri mjesta; dva su nalazišta na jugu, a treće u području središnjeg Velebita. Prikaz ove prekrasne biljke nalazi se i na kovanici od 50 lipa.

Morski mak

Morski je mak biljna vrsta koja, uz brojne druge, slobodno raste na području Nacionalnog parka Brijuni. Šetajući ovim nacionalnim parkom naići ćete na skrivena područja na kojima raste ovaj nježni cvijet.

Edraianthus pumilio

Patuljasto zvonce, poznato i kao “Biokovo zvonce”, biljka je iz porodice Campanulaceae i prvi je put opisana početkom 19. stoljeća. Ova mala biljka je endem i ima status gotovo ugrožene biljne vrste.

To su, nažalost, samo neke od najugroženijih vrsta. Iako mala, Hrvatska je zemlja s velikim brojem zaštićenih i endemičnih vrsta i to je čini jedinstvenom, a na nama je da osiguramo da buduće generacije uživaju u njihovim ljepotama!

 

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: