Najugroženije hrvatske životinjske i biljne vrste

Izleti i avanture

Dom rijetkih primjeraka biljnih i životinjskih vrsta koje bi mogle zauvijek nestati

Hrvatska je zemlja u kojoj su svoje mjesto pronašle mnoge biljne i životinjske vrste. Međutim, neke od njih našle su se na popisu ugroženih zbog svih promjena koje su zadesile njihova prirodna staništa. Stručnjaci godinama pokušavaju održati broj ugroženih jedinki i ističu važnost edukacije o ekosustavu. Evo kratkog popisa nekih od najugroženijih vrsta životinja i biljaka u Hrvatskoj.

Najugroženije životinjske vrste u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se može pronaći pravo blago biološke raznolikosti, ali nekoliko životinjskih vrsta već se duži niz godina suočava s ozbiljnim prijetnjama od izumiranja. Bjeloglavi supovi, periske, sredozemne medvjedice, morski konjici i europski dabrovi samo su neki od njih. Kada je riječ o spašavanju i održavanju određenih vrsta, valja imati na umu da svaki pojedinac može uvelike doprinijeti. Svaki manji angažman, bilo da se radi o brizi za očuvanje njihovih staništa, osvještavanju okoline o važnosti iste, sudjelovanju u konzervacijskim inicijativama, doprinosi osiguranju opstanka ovih vrsta.

Bjeloglavi sup

Bjeloglavi supovi su ptice grabljivice koje pripadaju skupini strvinara, što znači da se hrane mrtvim većim životinjama. Na otoku Cresu to su uglavnom mrtve ovce. Jedna su od najvećih vrsta ptica koje lete, a raspon krila im je od 235 do 290 cm.

Periska

Periska je najveća vrsta školjkaša u Jadranskom moru, prosječne veličine između 30 i 50 centimetara. Ipak, može doseći visinu od 120 centimetara te spada u skupinu hermafrodita. Endemska je vrsta Sredozemnog mora, a mnoge jedinke ugibaju zbog sidrenja. Ostaci ove prekrasne školjke često se mogu pronaći na plažama.

Sredozemna medvjedica

Sredozemna medvjedica sisavac je koji pripada obitelji Phocidae. Od 2015. godine procjenjuje se da manje od 700 jedinki preživljava u tri ili četiri izolirane sub populacije u Sredozemlju; u Egejskom moru, arhipelagu Madeira i području Cabo Blanco na sjeveroistoku Atlantskog oceana. Prva fotografska dokumentacija promatranja sredozemne medvjedice izrađena je 12. lipnja 2005. godine u blizini otoka Silbe.

Morski konjic

Morski konjic jedna je od najugroženijih životinjskih vrsta u Jadranskom moru. Glavni razlog ugroženosti ovog nježnog i krhkog bića su ronioci koji ih često uzimaju kao suvenire. Zanimljivo je to da je ovo malo biće jedina vrsta životinje u kojoj mužjak rađa i brine se o mladima.

Europski dabar

Europski dabar prijašnjih je godina bio značajnije ugrožen, no u nekim su dijelovima Europe provedeni programi očuvanja kako bi ga se ponovno uvelo u prirodna staništa. Što se tiče Hrvatske, veće su akcije zaštite poduzete u nekoliko regija, posebice u područjima s više vodenih površina poput Lonjskog polja i Kopačkog rita. Ove su akcije doista dovele do porasta njihove populacije, no europski je dabar i dalje strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj, stoga se i dalje naglašava potreba za zaštitom njihovih staništa.

Mjesto gdje možete upoznati brojne vrste

Hrvatska je savršeno mjesto za promatranje ptica. Primjerice, Kolansko blato ima više od 163 endemskih vrsta gmazova, riba i ptica, zbog čega je 1988. godine proglašeno posebnim ornitološkim rezervatom. Također, odlaskom u špilje možete susresti rijetke vrste šišmiša. Osim toga, u Hrvatskoj postoji velik broj biljnih vrsta, od kojih su neke endemske i na koje možete naići prilikom tijekom šetnje kroz netaknute dijelove prirode. Ovaj biljni svijet utočište je za mnoge insekte, vrste leptira i otrovne pauke. Primjerice, u Hrvatskoj možete pronaći crnu udovicu, najotrovniju vrstu pauka u Europi, čiji je otrov 15 puta jači od zmijskog.

Najugroženije biljke u Hrvatskoj

Hrvatska se može pohvaliti raznolikim biljnim svijetom, no određene su vrste na samom rubu istrebljenja. Među najugroženijim biljkama u Republici Hrvatskoj su velebitska degenija, morski mak, edraianthus pumilio i aquilegia kitaibelii, a suočavaju se s raznim prijetnjama, poput gubitka staništa, šteta izazvanih klimatskim promjenama, ali i ljudskim aktivnostima.

Velebitska degenija

Ovu endemsku biljku susresti ćete na planinskim grebenima Velebita, najčešće u pukotinama stijena. Do sada je pronađena na samo tri mjesta; dva su nalazišta na jugu, a treće u području središnjeg Velebita. Prikaz ove prekrasne biljke nalazi se i na kovanici od 50 lipa.

Morski mak

Morski je mak biljna vrsta koja, uz brojne druge, slobodno raste na području Nacionalnog parka Brijuni. Šetajući ovim nacionalnim parkom naići ćete na skrivena područja na kojima raste ovaj nježni cvijet.

Edraianthus pumilio

Patuljasto zvonce, poznato i kao “Biokovo zvonce”, biljka je iz porodice Campanulaceae i prvi je put opisana početkom 19. stoljeća. Ova mala biljka je endem i ima status gotovo ugrožene biljne vrste.

Kitajbelov Pakujac

Kitajbelov Pakujac, endemska biljka zapadnog Balkana prepoznatljiva po svojim ljubičastim cvjetovima, također se našla na popisu ugroženih vrsta. Još se može pronaći u pukotinama sjeverozapadnih hrvatskih Dinarida, no gubitak staništa i ekološki pritisci ozbiljno prijete njezinu dugoročnom opstanku.

Važnost zaštite ugroženih vrsta

Zaštita ugroženih vrsta ključna je za dobrobit našeg planeta i budućih generacija — izumiranjem samo jedne vrste dolazi do narušavanja prirodnog lanca, što može pokrenuti niz ekoloških posljedica. 

Očuvanje ovih vrsta zahtijeva ozbiljan angažman — to uključuje zaštitu njihovih staništa, provođenje zakona o zaštiti divlje prirode i podizanje svijesti o važnosti biološke raznolikosti. Pojedinci također mogu doprinijeti, i to podržavanjem organizacija za očuvanje i zagovaranjem održivih praksi. Zaštita ugroženih vrsta nije samo moralna obveza; to je ulaganje u naš cjelokupni ekosustav i osiguravanje sklada između ljudi i ostalih vrsta s kojima dijelimo planet.

To su, nažalost, samo neke od najugroženijih vrsta. Iako mala, Hrvatska je zemlja s velikim brojem zaštićenih i endemičnih vrsta i to je čini jedinstvenom, a na nama je da osiguramo da buduće generacije uživaju u njihovim ljepotama!

Ako ste zaljubljenik u prirodu i želite iz prve ruke svjedočiti rijetkim biljnim i životinjskim vrstama, otok Pag je idealna destinacija za vas! Osim što ćete uživati u bogatoj flori i fauni, u kampu Šimuni pronaći ćete pravu oazu mira. Osigurajte svoj smještaj već danas i stvorite nezaboravne uspomene u netaknutoj prirodi otoka Paga!