Paška čipka: savršen hrvatski suvenir

Kamping savjeti

Postoji mnogo prekrasnih suvenira po kojima ćete pamtiti Hrvatsku, ali paška čipka je jedan od najboljih koje možete ponijeti kući ako posjetite Pag.

Tražite jedinstveni suvenir za pamćenje izleta na hrvatski otok Pag? Ne morate tražiti dalje od paške čipke. Ova složena, ručno izrađena čipka stara je stoljećima i prava je umjetnost koja se prenosi generacijama vještih hrvatskih majstora zanata. Ne samo da ćete kući ponijeti prekrasan komad povijesti, već ćete i podržati nastavak ove tradicionalne vještine u modernom dobu. U ovom blogu zaronit ćemo u sve što trebate znati o paškoj čipki – od njezine povijesti i postupka izrade do toga gdje je možete pronaći, pa čak i kako je uklopiti u svoj interijer. Pripremite se za zaljubljivanje u ovo izvanredno hrvatsko blago!

Kada šetate ulicama Paga, velika je vjerojatnost da ćete naići na stariju gospođu koja strpljivo veze zanimljiv uzorak. Oblik koji stvara poznata je paška čipka, prekrasan suvenir stvaran vještinom koja se prenosi stoljećima. 

Pored paškog sira i soli, paška čipka jedan je od najprepoznatljivijih simbola ovog prekrasnog otoka. 

Ovaj nevjerojatan proizvod prvi se put spominje u 15. stoljeću i vjeruje se da potječe iz Mikene. Tehnika i uzorci prenosili su se s generacije na generaciju, a do 1906. godine usavršavale su ga benediktinske redovnice, kada gradonačelnik Paga konačno otvara službenu Čipkarsku školu. 

Paška čipka je hrvatski proizvod i smatra se nacionalnim kulturnim nasljeđem, ali ga priznaje i UNESCO i nalazi se na popisu nematerijalne kulturne baštine. Također je sastavni dio tradicionalne paške nošnje, još jedne stavke na popisu UNESCO-a.

Po čemu je paška čipka posebna

Paška čipka već se stoljećima šiva na otoku Pagu, a poznata je po svojoj delikatnoj izradi i kompliciranim dizajnima. 

Paška čipka šiva se vrlo tankim koncem, što je čini iznimno čvrstom. Postoji oko 50 standardiziranih uzoraka, ali konačni uzorak često je rezultat mašte same čipkarice. 

Paška čipka svijetu je predstavljena na izložbi 1880. godine, no prvo se veliko priznanje dogodilo na Svjetskoj izložbi u Parizu, gdje se 1937. godine slavila kao čipka od izuzetne vrijednosti. Kraljica Marija Terezija imala je vlastitu pašku čipkaricu u Beču, a uloga joj je bila šivanje čipke za cijelu palaču. 

Ono što pašku čipku čini uistinu posebnom jest činjenica da se još uvijek ručno izrađuje ovom tradicionalnom metodom. U doba kada se većina naše odjeće masovno proizvodi, osvježavajuće je pronaći proizvod koji je pažljivo izrađen s brojnim detaljima. Kada kupite pašku čipku, ne samo da podržavate lokalno gospodarstvo, već dobivate i dio povijesti. 

Unique handmade lacework from the island of Pag, Croatia

Gdje pronaći autentične suvenire paške čipke u Hrvatskoj

Pašku čipku možete pronaći u specijaliziranim suvenirnicama u Zagrebu, glavnom gradu zemlje. 

Ako ste u blizini Paga, naravno, najbolje je kupiti čipku upravo na mjestu odakle dolazi. Osim toga, ako tijekom ljetnih mjeseci provodite vrijeme u Hrvatskoj, svakako posjetite tržnice na otvorenom koje se održavaju u raznim gradovima i mjestima diljem zemlje. Tržnice su obično prepune štandova koji prodaju razne suvenire, uključujući pašku čipku.

Ako želite iz prve ruke vidjeti klasičnu kolekciju čipke, posjetite Galeriju paške čipke u središtu grada Paga. Sadrži oko stotinu različitih uzoraka čipke, a posjetitelji mogu naučiti o postupku izrade čipke i sami se u njemu okušati. 

Kako održavati pašku čipku

Ako ste dovoljno sretni da posjedujete komad paške čipke, evo nekoliko savjeta kako je održavati:

  • Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost jer to može uzrokovati blijeđenje boja.
  • Prilikom spremanja paške čipke pobrinite se da bude umotana u tkaninu koja ne sadrži kiselinu kako biste spriječili oštećenje.
  • Kada brišete prašinu s paške čipke, umjesto peruške koristite meku krpu ili četku. 
  • Kada čistite pašku čipku, nikada nemojte koristiti vodu ili sapun jer to može oštetiti osjetljiva vlakna. Umjesto toga lagano mekom četkom uklonite prljavštinu ili je usisajte nježnim nastavkom.
  • Prilikom glačanja paške čipke postavite glačalo na nisku temperaturu, a između glačala i čipke stavite svijetlu tkaninu.

Prateći ove jednostavne savjete moći ćete sačuvati svoj komad paške čipke godinama!

Donesite kući komadić hrvatske kulture

Ako tražite suvenir koji predstavlja suštinu hrvatske kulture, onda je paška čipka savršen izbor. Riječ je o lijepom i nježnom, ručno izrađenom proizvodu koji je stoljećima dio hrvatske povijesti. 

Ako vam se sviđa paška čipka, pogledajte naš popis najboljih suvenira iz Hrvatske. Nakon što odaberete svoje favorite, obratite nam se kako biste rezervirali odmor kojeg ćete se rado prisjećati!