Danas raj za godišnji odmor, nekad mjesto mnogih bitaka. Doznajte sve o intrigantnoj povijesti veličanstvenog otoka Paga!

Peti najveći hrvatski otok privlači stotine turista svake godine. Otok Pag dom je modernih vila i kampova opremljenih sa svime što obitelj na godišnjem odmoru može poželjeti, ali, isto tako, i zanimljivih arheoloških nalazišta. Kako je sve započelo? Pročitajte naš blog i naučite više o povijesti otoka Paga.

Vrijeme Ilira, Rimljana i Hrvata

Otok Pag po prvi je puta nastanjen tijekom Neolitika, ali prvi poznati stanovnici bili su Iliri. Nekropole i utvrde, odnosno ilirski ostaci, i dandanas mogu se pronaći po cijelom otoku. Tijekom 1. stoljeća Rimljani su preuzeli vladavinu nad otokom, a tome svjedoči i dokument u kojem se po prvi puta spominje ime otoka u pisanom obliku.

Napokon, Hrvati su na otok došli na kraju 7. stoljeća, a Pag je službeno postao dijelom Hrvatske države u 9. stoljeću. Prva paška sela koja su Hrvati izgradili bila su Dinjiška, Stara Vasa i Vlašići.

Bitke za otok

Jedan od ključnih povijesnih trenutaka dogodio se 1071. godine, kad je hrvatski kralj Petar Krešimir IV. otok podijelio na dva dijela: jedan koji je bio pod jurisdikcijom Rapskog biskupa i drugi pod jurisdikcijom Ninskog. U tom periodu došlo je do mnogo bitaka za prevlast nad otokom. Neke od njih rezultirale su uništenjem gradova, tako je uništen grad Kisa, dok su druge ubrzale izgradnju i razvoj pojedinih mjesta. 

Gradovi koji su najviše narasli tijekom tog vremena su Pag, glavni grad otoka, i Novalja. Grad Pag imao je posebnu tubrulentnu povijest, zbog čega je nekoliko puta mijenjao lokaciju.

Habsburška monarhija i moderna vremena

Prvi značajni ekonomski razvoj otok je doživio tijekom Habsburške monarhije kada su se diljem otoka gradile ceste i luke. Nakon stoljeća austrijske i talijanske okupacije, otok je počinjao sve više ličiti pravom hrvatskom otoku krajem 19. stoljeća, kad je hrvatski postao službeni otočki jezik.

S početkom moderne Hrvatske otok je doživio pravi turistički preporod i postao jedna od najatraktivnijih destinacija na Jadranu. Jedan od mnogih razloga iz kojeg turisti ljetuju na Pagu jest Paški most koji spaja otok s kopnom, zbog čega je lako doseći čak i najudaljenija otočka sela.

Bilo da tražite netaknutu prirodu, skrivene uvale, bogate šume ili jedinstven krajolik, sve to i više možete pronaći na jednom od najljepših hrvatskih otoka. Rezervirajte svoj odmor u Šimunima i uživajte u ovom jadranskom biseru!