Vrijeme je za mediteransku povijesnu lekciju — pročitajte priču o otoku Viru!

Ispričati kratku povijest Hrvatske težak je zadatak jer gotovo svaki kutak zemlje ima povijest dugu nekoliko stotina godina. Otok Vir je među njima, sa znakovima otočkih naselja koji datiraju od 35.000 godina prije Krista. Ako želite saznati što se na otoku događalo od tih davnih vremena, nastavite čitati!

Plemenski počeci

Prvi službeni stanovnici otoka bili su Liburni, ilirsko pleme koje je tamo živjelo od 9. stoljeća prije Krista. Srećom, znanstvenici su bili u mogućnosti saznat stvar ili dvije o njihovom pretpovijesnom načinu života. Tako su saznali da su Liburni živjeli u prizemnim kućama od gline s krovovima sačinjenim od raznog granja.

Blizina pitke vode, polja, pašnjaka, ravnica i mora činila je život na otoku pravom idilom, ali mir je bio remećen sukobima s Grcima. Naime, Liburni su bili uspješni trgovci i moreplovci, a time i mnogima poželjna meta.

Rimska dominacija

Grci nisu bili jedina nevolja za Vir. Od 3. stoljeća prije Krista pa sve do 4. stoljeća nove ere otokom su dominirali Rimljani. Gledajući unatrag, to možda i nije bila najgora stvar koja se dogodila otoku. Rimljani su sagradili ceste koje su spojile Vir s Ninom, jednim od politički najvažnijih gradova tog vremena.

Dolazak Hrvata

Oko 640. godine Hrvati su napravili prve korake na otoku, a tijekom sljedećih nekoliko stoljeća uspostavljali su hrvatsku državnu zajednicu. Jedna od najvažnijih regija bila je upravo regija oko grada Nina u kojem je stolovao kralj Petar Krešimir IV. Zbog blizine kraljevskom gradu, Vir je tada postao još poželjnija destinacija.

Različita vremena, različiti vlasnici

Tijekom godina, Vir je imao mnogo različitih vlasnika, a među njima se nalaze Mađari, Venecijanci, Austrijanci i Francuzi. U 17. stoljeću otok je postao privatno vlasništvo obitelji Crnica. Neki članovi obitelji živjeli su u palači koja danas služi kao zgrada Općine Vir.

Legenda kaže kako je u 19. stoljeću član obitelji Crnica izgubio u igri karata i otok trebao predati novom vlasniku, obitelji Bakmaz. Zvuči kao najskuplja igra karata u povijesti Hrvatske, zar ne?

Moderna vremena

U tom periodu život na otoku nije bio lak. Stanovnici su bili kmetovi i dane provodili u obradi zemlje za svoje bogate vlasnike. Iz tog je razloga 1908. godina jedna od najvažnijih godina u povijesti Vira — otok je proglašen slobodnim, a svaki je stanovnik postao vlasnik zemlje na kojoj je živio i radio.

Blizina grada Nina i dobra povezanost s kopnom učinila je otok Vir poželjnom destinacijom. Svaki je vlasnik ostavio svoj trag na otoku i imao posebnu ulogu u hrvatskoj povijesti i kulturi. Zbog tih utjecaja, danas se može uživati u prekrasnoj prirodi, drevnim gradovima i brojnim spomenicima otoka.

Naučite više o hrvatskoj povijesti i pođite na izlet na neki drugi (jednako zanimljiv) hrvatski otok!