Prednosti mediteranske prehrane

Hrana i vino

Hrana koju unosimo u organizam uvelike se odražava na dobrobit zdravlja. Evo nekoliko zdravih namirnica koje možete uklopiti u svoja jela iz mediteranske prehrane.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je jedan od temelja mediteranske kuhinje i to s punim pravom. Može se koristiti u raznim jelima, za kuhanje, prženje, kao i sirovo. Ima široku primjenu u tretmanima ljepote, jer hidratizira i revitalizira kožu i kosu. Maslinovo ulje je vrlo zdravo ulje, puno zasićenih masti, antioksidansa i omega-6 i omega-3 masnih kiselina, a najkorisnija masna kiselina je oleinska kiselina, odgovorna za snižavanje kolesterola i snižavanje krvnog tlaka.

Ako ste ikad bili na hrvatskoj obali, niste mogli propustiti brojne maslinike koji se protežu uz ceste i polja. Uzgoj maslina i proizvodnja maslinovog ulja dugogodišnja je tradicija u Dalmaciji, kao i na cijelom Mediteranu, tako da tijekom odmora možete uživati u izvrsnom maslinovom ulju.

Riba i plodovi mora

Ne postoji ništa kao što je okus plodova netom izvađenih iz mora! No, nisu samo nevjerojatno ukusni, nego i hranjivi i prepuni minerala, vitamina i zdravih masnih kiselina. Ribe su bogate proteinima, magnezijem, fosforom, jodom i selenom, B-kompleksom, vitaminom D i vitaminom B koji pomažu povećanju energije, metabolizmu i koncentraciji.

Omega-3 masne kiseline toliko su važne za naše tijelo da ih većina ljudi ih uzima kao dodatak prehrani. Kada jedete ribu, dobivate ih izravno iz izvora. Većina restorana na dalmatinskoj obali sami hvataju svoje morske plodove i pripremaju ih tog dana, tako da možete biti sigurni da jedete svježu ribu ili školjke.

Češnjak

Ne uživaju svi u distinktivnom okusu češnjaka, ali njegova jedinstvena aroma je vrijedan sastojak mnogih mediteranskih jela. Čenjak je poznati lijek koji se koristi za ublažavanje simptoma prehlade. Ima antibakterijska i anti-gljivična svojstva, a visok sadržaj sumpora ispire toksine iz organizma. Također je vrlo hranjiv i ima mali broj kalorija. Bogat je manganom, magnezijem, vitaminom B6, vitaminom C, kalijem, željezom, selenijem i vlaknima, a uvrštavanje više češnjaka u prehranu je izvrstan način za snižavanje visokog krvnog tlaka i izgradnju imunološkog sustava.

Vino

Umjereno konzumiranje crnog vina vrlo je dobro za vaše srce.

Budući da su crvena vina puna tanina koji sadrže procianidine koji štite od srčanih bolesti, kao i antioksidanse koji pomažu u održavanju krvnih žila fleksibilnima, pijenje vina smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Vino također povećava razinu dobrog kolesterola i smanjuje razinu lošeg kolesterola.

Uživanje u čaši vina nikada nije zvučalo bolje, slažete li se? Srećom, Camping Village Šimuni ima najbolja vina i mediteranska jela pripremljena s ovim sastojcima, a sve ih možete isprobati u restoranu Mali Raj!

Sada kada znate sve o mediteranskoj prehrani, vrijeme je da rezervirate svoj idealan odmor u Camping Village Šimuni i započnete isprobavati čuda mediteranske kuhinje!