Probajte crocktail, prvi hrvatski nacionalni koktel

Hrana i vino

Ovo slasno voćno piće spoj je tradicionalnih hrvatskih sastojaka.

Putujući svijetom i istražujući povijest poznatih svjetskih koktela, barmen i miksolog Marin Nekić otkrio je tajnu popularnosti mojita, caipirinhe i cuba libre. Svima im je zajedničko to što predstavljaju ono najbolje iz svojih zemalja koristeći lokalne sastojke karakteristične za to područje. Vođen tom idejom, Nekić je pokušao isto napraviti za Hrvatsku i stvoriti koktel koji bi svakim gutljajem prizivao okuse naše zemlje. Konačan rezultat je crocktail, prvi hrvatski nacionalni koktel!

Okusi sočnih zadarskih višanja

Priprema ovog koktela je prilično jednostavna, no ključ je u korištenju pravih sastojaka. Glavni element je Maraschino, liker koji se dobiva destilacijom autohtonih maraska višanja koje rastu uz obalu Dalmacije. U čašu punu drobljenog leda dodajte 50 ml zadarskog Maraschina, 30 ml svježe cijeđenog soka od limuna i 30 ml soka od višanja (po mogućnosti od maraska višanja). Naribajte malo narančine kore, ukrasite arancinima, i kao šećer na kraju, dodajte višnju. Nemojte slučajno pomiješati arancine s istoimenom talijanskom poslasticom od riže; arancini su ušećerene korice naranče, delikatesa koju se tradicionalno priprema u obalnim mjestima Hrvatske.

Sezonske varijacije

Kako biste se mogli malo poigrati s pripremom ovog koktela, kreator Marin Nekić je zamislio različite verzije koje predstavljaju razne okuse iz svih dijelova Hrvatske, a ne samo obale. Tako postoji drukčija varijanta pića za svako godišnje doba. U jesen možete osnovnom receptu dodati malo soka svježe mandarine; u zimu probajte staviti slasni smokvenjak, a u proljeće bi bilo idealno dodati malo bosiljka i pola žličice ljute slavonske mljevene paprike.

Ako vas zanima gdje možete kušati ovo osvježavajuće piće, predlažemo vam da ga probate u našem cocktail baru Suncokret, gdje je sam Nekić našem osoblju održao edukaciju o pripremi koktela.