Odmor na proljeće? Zašto ne! Pospremite zimsku odjeću i spremite se za proljetne praznike u Hrvatskoj.

Putovanje van sezone ima brojne prednosti – manje su gužve, jeftinije je, a temperature su ugodnije, osobito ako putujete u proljeće. Već smo pisali o najboljim mjestima koja možete posjetiti tijekom zime – zamislite zaleđene slapove Plitvica – ali ako želite uživati u mirnoći obale bez hladne zimske bure, možda je najbolje putovati u travnju ili svibnju. 

Hrvatska u travnju

Stonski zaljev kraj Dubrovnika dom je najboljih kamenica u Hrvatskoj, a mnogi ih smatraju možda najboljim kamenicama na svijetu. Njihov jedinstven okus dolazi od kombinacije slanog mora bogatog fitoplanktonima pomiješanog s vodom punom minerala iz obližnje rijeke Neretve. Kamenice su najbolje upravo krajem ožujka i početkom travnja.

Nakon toga možete posjetiti mnogo mirniji Dubrovnik i stvarno upiti svu njegovu ljepotu, bez onih ljetnih gužvi. Travanjsko vrijeme u Dubrovniku je vrlo ugodno, uz temperature od 13 do 18 °C – savršeno za sunčane šetnje uskim ulicama Starog Grada.

Split je još jedan divan grad za posjet u proljeće, a vrijeme je vrlo slično onome u Dubrovniku. Možete očekivati nekoliko više kišnih dana nego u lipnju ili srpnju, ali ipak je uglavnom sunčano, dok vam kasni travanj već pruža nagovještaj ljeta. Iz Splitske luke možete istražiti predivne otoke, ali i posjetiti najveću hrvatsku izložbu brodova, Croatia Boat Show, na zapadnoj obali i rivi u Splitu.

Ako želite posjetiti kontinentalnu Hrvatsku, vrijeme je u travnju ugodno diljem zemlje. Zagreb je u punom cvatu, a ulice su prepune kulturnih događanja i izložbi na otvorenom.

Hrvatska u svibnju

U svibnju već lagano počinju pristizati turisti i vrijeme je toplije – u Splitu i Dubrovniku temperature se kreću od 16 do 23 °C. Hrabriji putnici mogu se već i okupati jer je more oko 18 °C. A ne zaboravimo i omiljeni hrvatski hobi – ispijanje kave na sunčanim terasama!

Ako se planirate uputiti na sjeverni dio obale, posjetite Vinistru, najveću i najstariju izložbu vina u Istri koja se održava u Poreču u svibnju. Ovaj trodnevni događaj okuplja najpoznatije vinske stručnjake u regiji. A kad ste već tamo, možete se uputiti u berbu slasnih divljih šparoga!

Ako vam, pak, srce žudi za plesom, uvijek možete ići tulumariti na Zrće gdje se stvari počinju zagrijavati u svibnju.  

Kao što vidite, ne morate čekati ljeto kako biste istražili predivnu Hrvatsku. Vožnja biciklom i planinarenje puno su ugodniji tijekom blažeg vremena, a proljetno kampiranje može biti čarobno. A ako se pitate gdje odsjesti, Camping Village Šimuni je savršena baza za vaše pustolovine!