Proljetni aktivni odmor na Pagu — iskusite trčanje, bicikliranje, vožnju kajakom ili penjanje na otoku

Aktivnosti i wellness

Ovaj poznati otok nalik Mjesecu više je od lijepe pozadine za selfie sa plaže. Vrijeme je da obučete tenisice i probate raznolike aktivnosti u prirodi Paga!

Predivno plavetnilo Jadrana, maslinici stari tisuće godina, plaže okupane suncem i fantastične party destinacije najčešće se navode kao razlozi zbog kojih je Pag postao toliko popularan među turistima. Nije laž, no otok definitivno pruža puno više od pukog clubbinga i ležanja na plaži!

Upravo se zbog toga zadnjih godina među lokalcima javila jaka želja da potencijale otoka iskoriste na neki drugi način, što uključuje širenje ponude za aktivni odmor. To je rezultiralo pravom eksplozijom novih događaja, natjecanja, utrka i zabavnih aktivnosti za one koji žele tijekom proljetnog odmora pokrenuti tijelo i duh. Šteta bi bila da ih propustite, zato vam donosimo sve što Pag i kamp Šimuni imaju za ponuditi ovog proljeća!

Zašto baš proljeće

Prvo se moramo podsjetiti da paško sunce zna biti biti mrvicu preintenzivno, čak i ako volite dodatnu dozu topline i vitamina D koju nam daje. Postoje stvarni rizici za one koji se bave fizičkom aktivnošću u prirodi tijekom ljeta, a sunčanica, dehidracija i toplinski udar samo su neki od njih. Naravno, možete ih izbjeći ako vježbate pažljivo i umjereno, ali ako želite biti 100% sigurni, radije izaberite proljetne mjesece za dolazak na Pag.

Vrijeme će i dalje biti lijepo (i sunčano, što znači da morate paziti na dovoljan unos vode!) no vaš boravak u prirodi bit će puno ugodniji. A prednosti aktivnog odmora ostaju iste — tijelo će vam biti zahvalno na kretanju, a umu će dobro doći predah od gradske vreve i gužve modernog života.

Biciklizam na Pagu

Sa svim suvremenim tehnologijama 21. stoljeća, na prvi se pogled čini nevjerojatno da je upravo ovakav “tradicionalniji” način prijevoza onaj koji sve više dobiva na popularnosti. Međutim, na drugi pogled je već jasnije da su prednosti bicikla neporecive, pogotovo za one koji brinu za svoje tijelo i okoliš. Ali bicikl nije samo za vožnju gradom — ako ste naviknuli na svakodnevni prijevoz do posla na dva kotača, zašto bi odmor bio drugačiji? Samo zamijenite gradske ulice predivnim krajolicima otoka Paga.

Na otoku se nalaze razne staze pogodne za bicikliranje, neke teže, neke lakše, ali sve jednako divne što se tiče pejzaža. Sveukupno ima 115 kilometara biciklističkih staza, a ako vam je draže da vas kroz njih vodi iskusan vodič, možete probati jednu od besplatnih tura koje organizira kamp Šimuni. Ne morate ni imati svoj bicikl, jer u kampu nude opcije za najam na nekoliko sati ili cijeli dan. 

Hiking na Pagu

Pješačenje se također vratilo u modu! Čini se kako smo se svi zasitili gradskih ulica, pa se i ova najobičnija aktivnost preselila u nešto ljepše okruženje — prirodu. A priroda Paga je više nego dobra destinacija za razne outdoor aktivnosti, uključujući planinarenje.

Life on Mars je jedno od najpoznatijih trailova na otoku, a peto izdanje se održava 26. ožujka 2022. Postoje tri težine, tako da možete odabrati onu koja najbolje odgovara vašim fizičkim mogućnostima. Sjetite se da je uvijek bolje ići na sigurno, nego kasnije žaliti. 

A ponuda proljetnih aktivnosti ne staje nakon toga — skori praznik možete provesti na jedinstvenom događaju koji se zove Uskršnji hiking na drugoj strani Mjeseca. Jednom kad kročite nogom na površinu Paga, ime će vam biti puno jasnije. 

A nakon toga se otok priprema na Island Pag Trail, planinarenje koje počinje u šarmantnoj općini Kolan. Postoji i prilagođena ruta za klince, tako da možete sigurno uključiti svoje najmlađe i tako ih upoznati s ovim zdravim i zabavnim hobijem. 

Vožnja kajakom na Pagu

Želite doživjeti otok na jedan totalno drukčiji način? Vožnja kajakom po morskim valovima je pravi izbor za vas. Ne morate se bojati gubitka ravnoteže u ovom uskom plovilu, jer je vožnja zapravo lakša nego što se čini i dobra za početnike. Svatko može brzo uhvatiti osnovni pokret veslima, a zatim mirno i opušteno krenuti na obilazak paškog zaljeva ili otvorenog mora.

Kajak možete unajmiti u kampu Šimuni i onda samostalno istraživati otok, ili se možete odlučiti za organizirani izlet i kajakom obići čudesne slapove i brzace rijeke Zrmanje.

Penjanje na Pagu

Bilo da ste totalni početnik ili poprilično iskusan penjač, Pag nudi nešto za svakoga tko želi iskusiti penjanje na ototku. U kampu Šimuni postoji umjetni zid visok 7 metara na kojem možete naučiti ili ponovno proći osnove, a zatim se uputiti u nešto veće izazove. Pričamo o penjačkim odredištima Stogaj i Zamak. 

Oba se nalaze blizu mjesta Metajna, na sjeverozapadu otoka. Ove vertikalne stijene su podosta zahtjevne, no pogled s vrha je više nego vrijedan napornog uspona. A dodatan plus je što se nalaze točno iznad predivnih plaža u paškom zaljevu, što znači da odmah nakon penjanja možete uživati u zasluženom ljenčarenju uz more!

Ako vam sve ovo zvuči krasno, ali zov adrenalina ipak je privlačniji, imamo rješenje i za vas. Pag nudi odlične adrenalinske avanture, a na neke od njih možete ići direktno iz kampa. Međutim, ako vam je draže trčanje, planinarenje, pješačenje ili vožnje biciklom i kajakom, onda svakako počnite pratiti stranicu Pag Outdoor. Ovaj portal je prava riznica za sve sportske entuzijaste i ljubitelje prirode koji traže nova, zanimljiva iskustva na Pagu. A ako mislite da niste među njima, vjerujte nam — probajte i vrlo brzo ćete postati.