Otkrijte guste šume, tajanstvene špilje i nevjerojatne dalmatinske mlinove.

Rijeka Cetina je nesumnjivo jedna od najočuvanijih prirodnih blaga Dalmacije. Preplavljena ljepotom (i obiljem pitke vode), poznato je mjesto za ljubitelje prirode i tražitelje uzbuđenja iz cijelog svijeta!

Kanjon Cetine

Cetina izvire iz sjeverozapadnih obronaka planine Dinare i teče do Jadranskog mora. Duga je 101 kilometar i duž puta kleše krški teren, stvarajući golemi kanjon, prekrasne slapove i brzace.

Slikovit kanjon je zaštićeno područje od 1963. godine. Sada privlači brojne turiste koji dolaze pješačiti uz riječni put ili se prepustiti rekreativnim aktivnostima kao što su rafting, kanjoning, kajak ili ziplining.

Kanjoning na rijeci Cetini omogućuje ljubiteljima prirode da zaista istraže skriveno blago kanjona dok šetaju rijekom i brzacima, prolazeći kroz podzemne tunele, kupajući se u prirodnim bazenima i obilazeći slapove i jezera. Ako ste ovisni o adrenalinu, možda je Rafting na Cetini više za vas!

Rafting na rijeci Cetini

Uz rijeke Kupu i Zrmanju, Cetina pripada apsolutnom vrhu hrvatskih rafting lokacija. Rafting Cetina nudi vam više nego jednostavno plovidbu rijekom u čamcu na napuhavanje, koji vam pruža priliku za kupanje pod slapovima, istraživanje špilja, pa čak i za piće osvježavajuće i pitke riječne vode. Želite li se okušati u ovoj uzbudljivoj aktivnosti, jednostavno rezervirajte izlet iz kampa Šimuni u Cetinu i ostale glavne destinacije za pustolovne sportove.

Što vidjeti

Obilazak područja Cetine pruža vam priliku vidjeti neke važne povijesne znamenitosti duž rijeke, kao što su Gospodska špilja, Radmanov mlin i grad Omiš.

Gospodska špilja je špilja koja se nalazi neposredno iznad izvora rijeke, a važno je arheološko nalazište, s nalazima koji dokazuju prisutnost špiljskog čovjeka iz paleolitskog razdoblja.

Cetina, nakon što je prošla kroz kanjon, mirno završava svoje putovanje u gradu Omišu, kristalno plavim Jadranskim morem. Jedna od najpoznatijih znamenitosti ovog povijesnog mjesta je Mirabela, stara utvrda koju su stari gradski gusari koristili kao vidikovac. Omiš također održava najvažniju godišnju manifestaciju klapskog pjevanja, jednu od ključnih tradicija dalmatinske baštine.

Nedaleko od ušća Cetine nalazi se popularno izletište Radmanov mlin, mirno mjesto sa šarmantnim restoranom koji poslužuje tradicionalna jela. Snimanje filma Winnetou održalo se tamo šezdesetih godina prošlog stoljeća, na što su većina mještana vrlo ponosni!

Želite li doživjeti čuda rijeke Cetine, odaberite neki od vrhunskih smještajnih kapaciteta Camping Village Šimuni kao polazište, a zatim krenite na vlastitu avanturu duž dragulja srednje Dalmacije!