Pridružite nam se u ovoj virtualnoj ribolovnoj ekspediciji dok dijelimo preporuke i trikove za nezaboravno ribolovno iskustvo.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se ribolov smatra opuštajućim – povjetarac u kosi, tišina mora i spokojna igra čekanja da riba zagrize. To je savršen trenutak za sakupljanje misli i istinsko odmaranje na vašem odmoru. Također je sjajan hobi za isprobati u bilo kojoj sezoni.

Ako vas zanima ribolov u Hrvatskoj, napravili smo popis nekih od najboljih mjesta za ribolov oko otoka Paga, tako da znate gdje možete usidriti svoj brod. Osim toga, donosimo sve važne informacije za što bolje ribarsko iskustvo i ulov!

Prije popisa važno je napomenuti da vam je potrebna dozvola za sportski i rekreacijski ribolov u Hrvatskoj. Ovo nije razlog za odustajanje jer ih se može zaista lako nabaviti, čak i online.  

Planiranje ribolovne avanture u Hrvatskoj

Jedan od glavnih razloga zašto je Hrvatska odlična destinacija za ribolov jest njezin raznovrstan morski ekosustav. Prilikom planiranja svog odmora u Hrvatskoj, imajte na umu da će vam za ribolov trebati posebne dozvole. Osim toga, pripazite na tajming — istražite koje je najbolje vrijeme za ulov određenih vrsta riba i dobro pripremite udicu!

Odabir kvalitetne opreme

Odabir kvalitetne ribolovne opreme važan je za uspješno ribolovno iskustvo. Bez obzira jeste li početnik ili iskusan ribolovac, oprema može značajno utjecati na vaš ulov. Prilikom odabira opreme, razmislite o mjestu na kojem ćete pecati i o vrstama riba koje biste htjeli uloviti. Određene vrste riba zahtijevaju specifične štapove,linije i mamce. Na primjer, lagani štapovi s osjetljivim vrhovima idealni su za ribolov u mirnim vodama, dok su za ulov velikih riba potrebni robusniji štapovi. Adekvatna oprema utječe na uspjeh i na sigurnost tijekom ribolova, stoga ovu stavku ne treba zanemariti!

Odabir idealnih ribolovnih mjesta

Određene vrste ribe obitavaju na određenim staništima, stoga idealno mjesto za ribolov ovisi i o vašim preferencijama. Ribe se najčešće nalaze u bistroj vodi s bogatom vegetacijom. Obratite pažnju i na stanje mora — neke su riblje vrste aktivnije tijekom određenih dijelova dana i pod određenim vremenskim uvjetima. Primjerice, neke su ribe aktivnije kada je nebo oblačno i tmurno, dok druge preferiraju sunčane uvjete. Stoga, napravite detaljnije istraživanje o vrsti koju želite uloviti i krenite u akciju!

Najbolje vrijeme za ribolov

Uspješan ulov ribe uvelike ovisi i o vremenskim uvjetima. Ribe su najaktivnije tijekom ranih jutarnjih i kasnih večernjih sati pa svakako otiđite na ribolovni izlet ujutro ili navečer. Osim toga, imajte na umu da su u toplijim mjesecima ribe najčešće bliže površini mora, a u zimskim je mjesecima najčešće potrebno loviti ribu u dubljim područjima,

Poštivanje lokalnih zakona i dozvola za ribolov

Prilikom planiranja ribolovnog izleta u Hrvatskoj, važno je poštovati lokalne zakone i propise. U Hrvatskoj je ribolov reguliran posebnim pravilima, a to znači da ćete morati nabaviti dozvolu. Riječ je o jednostavnom procesu koji se obavlja putem turističkih agencija ili lokalnih ustanova.

Gdje loviti ribu na Pagu

Ako želite loviti ribu na Pagu, idite na njegovu jugozapadnu obalu. Ondje je bogat izbor komarča, ušata i šarga u plićem dijelu te škarpina, arbuna, oslića i kanjaca u dubljem dijelu. Dva popularna mjesta za ribolov su Šimuni i Novalja, gdje možete pecati s obale ili okušati sreću u sportskom ribolovnom natjecanju. U Hrvatskoj, posebno na Pagu, također postoji mnogo mogućnosti za adrenalinski ribolov i podvodni ribolov.

Kornati

Kornati su prekrasan arhipelag i dio nacionalnog parka. U nacionalnom parku zabranjen je rekreativni ribolov, ali zato je ostatak kornatskog područja prepun riba.

Otoci Cres i Lošinj

Zbog svojih strmih litica i spilja, ovi otoci savršeno su mjesto za razvoj morskog života. Odaberite ove otoke ako vas zanimaju fratar, brancin, zubatac, a posebice orada. Vjeruje se da je Lošinj dom najvećeg broja orada na cijelom Jadranu.

Žirje

Šibenski arhipelag ima 29 savršenih uvala, ali i neke od najboljih ribolovnih priča. Poznat je po moru punom tune, a kažu da je dom nekih od njezinih najvećih primjeraka. Ako ste ljubitelj velike tune, Šibenik je vaše savršeno mjesto.

Ako se s ribolovnog putovanja ipak vratite praznih ruku, nemojte biti tužni! Sve je stvar iskustva, a ne ulova. Još uvijek možete večerati ukusnu ribu restoran Mali Raj svakodnevno poslužuje svježu ribu! Ako je pak želite pripremiti sami, u Šimunima je ribarnica koja prodaje ribu ulovljenu u uvali. Možete se čak pridružiti ribarima i sami uloviti svoju ribu! Zatražite rezervaciju smještaja putem online forme kampa Šimuni i doživite odmor za pamćenje.