Pag je poznat po mnogim rimskim ruševinama, no jeste li znali da se neke od njih nalaze ispod mora?

Hrvatska ima stotine prekrasnih ronilačkih mjesta, no postoji određena mističnost i strahopoštovanje kada prvi puta vidite obris potonulog broda koji prkosi vremenu na dnu mora. Stoji kao podsjetnik na našu prošlost, budućnost, ali i stoičku moć prirode.

Pag ima nekoliko izvrsnih ronilačkih lokacija koje nude upravo to iskustvo, a popis i dalje raste. Najnoviji dodatak paškom podvodnom carstvu potonulih brodova je 2000 godina star rimski brod koji sadrži 400 amfora. Smatra se da je uvala Šimuni nekad bila rimska luka, a ovaj nalaz služi kao još jedan dokaz te teorije.

Prizor za pamćenje

Potonuli brod slučajno je otkrio naš Vedran Dorušić, instruktor ronjenja u ronilačkom centru Kampa Šimuni, dok je ronio s kolegom i dvoje turista. Priča s godišnjeg odmora za pamćenje, zar ne?

Brod se nalazi 130 metara od obale na dubini od 36 do 38 metara. Datira iz 1. stoljeća prije Krista, bio je dugačak oko 30 metara i nosio je stotine amfora napunjenih vinom. Čini se da brod nije izgubio svoj teret, već je s njime potonuo — tijekom stoljeća, brod je sve više tonuo u pješčano morsko dno, no amfore su ostale na površini.

Otkriven je zbog toga što se nalazi na lokaciji vrlo atraktivnoj roniocima — pozicioniran je u neposrednoj blizini grebena, što znači da vrvi morskim životom. Ako ste oduvijek željeli isprobati ronjenje, naši iskusni stručnjaci iz Ronilačkog centra Foka vodit će vas kroz vašu prvu podvodnu avanturu.

Također, potonuli brod uskoro će biti otvoren za javnost, tako da ga možete doživjeti iz prve ruke!

Jeste li spremni za otkrivanje sljedećeg potonulog broda u Jadranu? Dođite u Kamp Šimuni, obucite ronilačko odijelo i krenite istraživati!