Soparnik: Nematerijalna kulturna baština Hrvatske

Uncategorized @hr

Ako tražite obrok s poviješću, probajte ovu ukusnu pitu.

Poljički soparnik, također poznat kao zeljanik ili uljenak, ukusna je pita od blitve.
Ova tradicionalna hrvatska hrana potječe iz razdoblja Otomanskog carstva, ali njezin dom je Poljica, zbir sela pod planinom Mosor u Dalmaciji, gdje su njezini jednostavni sastojci pečeni do savršenstva.

Ova jedinstvena pita ima u hrvatskoj kulturi toliko velik značaj da ju je hrvatsko Ministarstvo kulture proglasilo nematerijalnom kulturnom baštinom.

Okrugla je, a promjer je oko 100 cm, zbog čega ju neki uspoređuju s pizzom.

Soparnikov recept

Kao i njegova povijest, sastojci su jednostavni. Brašno, ulje, voda i sol potrebni su za tijesto. Blitva, peršin, maslinovo ulje, sol, luk i češnjak potrebni su za punjenje.
Najprije kuhar napravi tijesto. Tradicionalno se gnječi na kratkom drvenom stolu koji se zove stinija i ostavlja se da odmara.

U međuvremenu, kuhar priprema ciglenu pećnicu da bude zagrijana. Potrebno je oko sat vremena da bi bila prava temperatura kako bi se soparnik pravilno ispekao.

Blitva je oprana, osušena i začinjena lukom, maslinovim uljem, solju i peršinom.

Tijesto se zatim razdvaja na dva jednaka dijela i raširi pomoću valjka, lazanjure. Kuhar zatim raspoređuje blagu mješavinu na jedno tijesto i jednostavno ga prekriva drugim tijestom. Krajevi ovog sferičnog jednostavnog kolača “zatvoreni” su tako da punjenje tijekom pečenja ne iscuri, a cijela torta poprskana je kukuruznim brašnom kako se ne bi zaljepila za opeku. Soparnik ide u pećnicu gdje je prekriven pepelom i jantaricom. Nakon 15 minuta, soparnik se vadi iz pećnice i namaže maslinovim uljem i sjeckanim češnjakom. Uvijek se reže i poslužuje u obliku dijamanta.

Ovaj prekrasni obrok može se kušati u pekarama u Dalmaciji, kao i raznim sezonskim događanjima. Toliko je cijenjen da čak ima svoj festival u Dugom Ratu.

Soparnik je savršen primjer načela tipične hrvatske hrane: jednostavna, zdrava i ukusna. Okusite ga rezervirajući odmor u Camping Villageu Šimuni!