Od stoljetnih popločanih uličica do luksuznih jahti usidrenih u trogirskoj marini, ovaj šarmantan otočni gradić nudi savršenu kombinaciju starog i modernog i nezaobilazno je odredište u Hrvatskoj.

Trogir je jedno od najšarmantnijih mjesta na hrvatskoj obali, prepuno povijesti i predivnih starih građevina. Ako pogledate kartu Trogira, vidjet ćete da je to mali otočni gradić smješten između Hrvatske obale i većeg otoka zvanog Čiovo i povezan mostovima s obje strane. Stari grad je zona bez automobila, savršena za istraživanje.

Ako želite posjetiti Trogir, najbolje vrijeme za to bilo bi u toplim ljetnim mjesecima. Najbliža plaža nalazi se nedaleko od centra grada, na susjednom otoku Čiovu. Posjet Trogiru može biti fantastičan jednodnevni izlet iz Splita – udaljen je samo pola sata vožnje automobilom, imate na raspolaganju lokalni autobus broj 37, ako vam je tako draže, a zračna luka Split udaljena je samo 10 minuta.

Zašto uopće posjetiti Trogir? Pa, ovaj 2300 godina star grad najočuvaniji je srednjovjekovni grad u cijeloj srednjoj Europi, a njegovo čitavo povijesno središte uvršteno je na UNESCO-ov popis svjetske baštine i često se opisuje kao otvoreni muzej. Ako to nije dovoljno, 2015. godine National Geographic proglasio ga je najljepšim otočnim gradom na svijetu!

Po čemu je Trogir poznat

Lutanje uskim ulicama i otkrivanje zanimljivih butika definitivno je vrhunac iskustva Trogira, čak i ako samo to radite. Neki dijelovi Starog grada ostali su nepromijenjeni, tako da se stvarno osjećate kao da ste otputovali natrag u vremenu. Zanimljiva stvar po kojoj je Trogir poznat je otvaranje prve ljekarne u Europi 1271. godine.

Stari grad Trogir: povijest i arhitektura

Trogir, ili Tragurion na grčkom, osnovali su grčki kolonisti u 3. stoljeću prije Krista. Njegov izvanredan ortogonalni plan ulica prepun je krasno očuvanih građevina, od brojnih romaničkih crkava do venecijanskih renesansnih i baroknih struktura.

Izgradnja katedrale svetog Lovre na glavnom trgu započela je u 13. stoljeću i dovršena je tek nekoliko stoljeća kasnije, što se odražava u mješovitom stilu arhitekture.

Gradske obrambene zidine također su izgrađene u 13. stoljeću, ali su kasnije srušene kako bi se omogućilo širenje. Očuvani su dijelovi zidina i dva ulaza, kao i kaštel Kamerlengo.

Lokacije snimanja Igre prijestolja u Trogiru: gdje ih pronaći 

Trogir je igrao ulogu u 2. sezoni Igre prijestolja kao trgovačka luka Quarth. Quarth je bio „najvelebniji grad na svijetu koji je ikada bio i bit će“. Kakva uloga! Neke scene snimljene su u samostanu svetog Dominika, a vidi se i kula Kamerlengo kao pozadina Quartha.

visit trogir in one day

Što raditi u Trogiru

#1 – Popijte kavu na glavnom trgu

Odatle možete upijati ljepotu okolnih zgrada i samo neko vrijeme uživati bez stresa.

#2 – Prošećite uz obalu

Nakon istraživanja drevne unutrašnjosti, divite se pogledu s rive koja vas vodi sve do tvrđave Kamerlengo.

#3 – Popnite se na zvonik

Zvonik katedrale pruža prekrasan pogled na cijeli grad i definitivno je vrijedan strmog i uskog uspona.

Iako Trogir možete bez problema obići u jednom danu, možda ne bi bilo loše prenoćiti. Tako možete iskusiti opuštenu atmosferu ovog tipičnog mediteranskog gradića i opustiti se u lokalnom kafiću ili konobi, na hrvatski način.

Nadamo se da vas je naš vodič ohrabrio da posjetite ovaj dragulj od grada i pozivamo vas da svoj obilazak dalmatinske obale bazirate u našem kampu Šimuni, gdje vam možemo pomoći da isplanirate putovanje i maksimalno iskoristite svoj odmor ove godine. Kontaktirajte nas i ostvarimo to zajedno!