Što spremiti u kutiju prve pomoći za kampiranje

Kamping savjeti

Nemojte dopustiti da vam nezgoda pokvari putovanje. Naučite kako spakirati komplet prve pomoći za kampiranje!

Kampiranje u prirodi je čarobno iskustvo, ali ponekad donosi i neke manje ugodne situacije: posjekotine, ugrize insekata ili opekline od sunca. Zato je jedan od najvažnijih savjeta za kampiranje uvijek ponijeti kutiju prve pomoći. Komplet prve pomoći za kampiranje malo se razlikuje od standardnog pribora prve pomoći koji možda imate kod kuće, stoga nastavite čitati kako biste saznali što se u njemu nalazi — jer sigurnost je na prvom mjestu!

Važnost kutije prve pomoći za kampiranje

Bez obzira idete li na kratko ili duže kampiranje, pribor prve pomoći je neophodan. Naravno, nadate se da vam neće trebati, ali uvijek biste trebali biti spremni. Šetnja plažom ili šumom može završiti padom, a rana koja nastane mora se dezinficirati i zaviti. Površinske ozljede poput posjekotine ili ogrebotine koljena možda se čine kao ništa strašno, ali to mogu brzo postati ako se ne liječe pravilno. Pakiranje pribora prve pomoći posebno je važno ako kampirate s djecom, za koje znamo da su sklonija nezgodama i koja će vjerojatno zaraditi pokoju posjekotinu već na putu do auta. 

Savjeti prve pomoći za kampere

Kada je riječ o prvoj pomoći za kampiranje, važno je imati na umu nekoliko ključnih stvari. Prije svega, želite se pobrinuti da vaša oprema za prvu pomoć bude dobro opskrbljena osnovnim potrepštinama. To uključuje zavoje, gazu, antiseptičke maramice i lijekove protiv bolova. Također je dobra ideja spakirati malu svjetiljku i dodatne baterije, kao i bilo kakve propisane lijekove koje možda trebate.

Osim opremanja seta prve pomoći s pravim potrepštinama, važno je znati kako ih pravilno koristiti. Zato je dobra ideja osvježiti svoje znanje o prvoj pomoći prije odlaska na kampiranje. Upoznajte se s osnovnim konceptima poput tretiranja rana i reanimacije. Ako imate određene zdravstvene tegobe, svakako spakirajte sve potrebne lijekove. Dobra priprema omogućava da vaše kampiranje bude zabavno i sigurno za sve uključene.

Gotovi kompleti prve pomoći 

Gotovi kompleti prve pomoći mogu biti odlična opcija za one koji žele biti pripremljeni za manje ozljede i bolesti. Postoji mnogo različitih vrsta i veličina gotovih kompleta prve pomoći, stoga je važno odabrati onaj koji odgovara vašim potrebama. Pažljivo pročitajte opise proizvoda kako biste bili sigurni da komplet sadrži sve potrepštine.

Neki faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira gotovog kompleta prve pomoći:

  • Veličina kompleta. Odaberite veličinu koja će moći primiti sve potrepštine, a da pritom ne bude prevelika ili teška za nošenje.
  • Sadržaj kompleta. Provjerite da komplet sadrži sve potrepštine koje mislite da će vam trebati, uključujući zavoje, antiseptičke maramice, lijekove protiv bolova, itd.
  • Cijena. Gotovi kompleti prve pomoći biti različitih cijena, od vrlo povoljnih do prilično skupih. Odredite svoj budžet i odaberite komplet prema tome.

Kreiranje vlastitog kompleta prve pomoći 

Također je dobra ideja napraviti komplet prve pomoći prilagođen vašim potrebama. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

  1. Odlučite koje stvari trebate u svom kompletu. To će ovisiti o vrsti kampiranja za koje ste se odlučili i aktivnostima koje vas na kampiranju očekuju. Obavezno uključite stavke poput zavoja, antiseptika, lijekova protiv bolova, lijekova protiv alergija i sredstava za odbijanje insekata.
  2. Odaberite čvrsti spremnik koji se lako može nositi. Mali ruksak ili torba su dobar izbor za tu svrhu.
  3. Organizirajte svoj komplet tako da možete brzo pronaći stvari u hitnim situacijama. Upotrijebite prozirne plastične vrećice za pohranu različitih grupa predmeta i označite ih prema potrebi.
  4. Čuvajte svoj komplet prve pomoći na sigurnom mjestu i pobrinite se da svi članovi vaše ekipe znaju gdje se nalazi.

Što spakirati?

Ako se još uvijek pitate što uključuje pribor za prvu pomoć i što točno treba biti u kompletu prve pomoći, evo našeg konačnog popisa za komplet prve pomoći za kampiranje:

  • Zavoji
  • Lijekovi (u slučaju da imate alergije, astmu ili bilo koje drugo stanje)
  • Antiseptičke maramice ili sprej i antiseptičko sredstvo za čišćenje ruku
  • Flasteri
  • Pinceta
  • Alat za uklanjanje krpelja
  • Lijekovi protiv bolova
  • Gaza
  • Krema za opekotine
  • Škare
  • Kapi za oči

Kako liječiti uobičajene ozljede tijekom kampiranja

Znanje o tome kako liječiti jednostavne ozljede jednako je važno kao i osnovne vještine preživljavanja koje svaki kampist treba znati. Osnovni komplet prve pomoći trebao bi sadržavati materijal za liječenje uobičajenih ozljeda tijekom kampiranja, poput žuljeva, ugriza insekata te manjih posjekotina i ogrebotina.

Za žuljeve ponesite flaster ili zavoje i traku za prekrivanje područja kako biste spriječili daljnju iritaciju. Ako se ugriz insekta povećava i otiče, koristite hladni oblog kako biste smanjili bol i svrbež. Kada su u pitanju posjekotine i ogrebotine, očistite ranu sapunom i vodom, a zatim nanesite antibiotsku mast kako biste spriječili infekciju.

Kada potražiti liječničku pomoć tijekom kampiranja

Bez obzira na to koliko se pripremili, uvijek postoji šansa da se dogodi situacija koja je izvan dosega vašeg medicinskog pribora za prvu pomoć. Zato je važno imati telefonske brojeve članova svoje obitelji, brojeve hitnih službi i broj liječnika. Ako ste teško ozlijeđeni ili se ne osjećate dobro — ostanite mirni, potražite pomoć i posjetite najbližeg liječnika.

Do sada ste vjerojatno shvatili važnost nošenja pribora prve pomoći na svakom izletu na otvorenom, a ako tražite još neke korisne prijedloge, imamo ih dosta. Također, uvijek se pobrinite da imate mobitel i dovoljno baterije da pozovete pomoć u slučaju nužde, i što je najvažnije — ne zaboravite uživati ​​u putovanju!

Sve što vam preostaje je da isplanirate i rezervirate smještaj za kampiranje! Slobodno nas kontaktirajte ako imate bilo kakva pitanja i vidimo se uskoro