Svaka zemlja ima svoje običaje, tradicije i posebnosti pa je uvijek dobro informirati se prije posjeta. Možda se pitate što s napojnicama u Hrvatskoj ili kako je najbolje putovati unutar zemlje. Evo nekih činjenica koje je dobro znati prije nego što posjetite ovu predivnu i gostoljubivu zemlju.

Već smo pisali o predivnim gradovima na moru koje možete istražiti i o najboljim idejama za nezaboravne obiteljske avanture. I vjerojatno već znate kakva je Hrvatska – mala, sunčana i nevjerojatna kad se radi o prirodi i hrani. Evo još nekih stvari koje trebate znati kad planirate svoj prvi posjet – kažemo „prvi” jer jednom kad je posjetite, sigurno ćete se vratiti.

Jezik

Pri posjetu bilo kojoj zemlji lijepo je naučiti nekoliko osnovnih riječi, a u ovom članku možete pronaći mali rječnik s uputama o izgovoru. Ipak, Hrvati uglavnom prilično dobro govore engleski, a nerijetko i druge jezike kao što su njemački i talijanski, osobito u turizmu.

Dati ili ne dati napojnicu?

Napojnice se ne očekuju i nisu obavezne, ali ako ste zadovoljni uslugom, zašto je ne nagraditi. Ako ste na kavi ili užini, slobodno samo zaokružite iznos. Napojnica od 5 do 10 posto za ručak ili večeru bit će vrlo cijenjena gesta.

Pitka voda

Voda je sigurna za piće u cijeloj Hrvatskoj. Nema potrebe kupovati flaširanu vodu jer je kvaliteta vode u Hrvatskoj jedna od najboljih na svijetu. Naravno da nećete piti iz ukrasnih fontana, ali čista voda za piće uvijek će tako biti i označena, a ako niste sigurni, pitajte lokalne stanovnike. Nitko ne kupuje flaširanu vodu za kućnu uporabu.

Kava

Hrvati OBOŽAVAJU kavu. Mogu provesti sate i sate pijuckajući šalicu kave i uživajući u pogledu – i traču – obično dobro odjeveni i sređeni. To je dio kulture, a kad je lijepo vrijeme sve su terase pune, čak i tijekom radnog dana. Mi se pritom svi pravimo iznenađeni i komentiramo – Radi li itko uopće u ovoj zemlji? – dok sjedimo u omiljenom kafiću. Poziv na kavu zapravo je poziv na druženje – a ne morate ni piti kavu! Pijte što god želite, ali poziv će uvijek biti Idemo na kavu.

Rakija itd.

Baš kao kava, rakija zauzima posebno mjesto u srcima Hrvata. To jako alkoholno piće može se raditi od bilo kojeg voća, ali najčešće su to šljive. Hrvati su vrlo ponosni na rakiju i to je jedna od prvih stvari kojom vas ponude kad dođete kod nekoga doma ili u restoran. Naravno, ključ je u umjerenosti. Hrvatsko vino i maslinovo ulje također imaju dugu i bogatu tradiciju.

Hrana

Hrana je u Hrvatskoj jako fina, ali jeste li znali da su Hrvati skloni pretjerivanju kad se radi o hrani? Postoji nepisano pravilo da uvijek morate pojesti triput više nego što biste htjeli, inače ćete razočarati domaćina svojim slabim apetitom i lošim ukusom. Bake su nositelji hrvatskog prejedanja i obično će vam otprilike pet do deset puta reći: „pojedi još malo, dušo, ništa ne jedeš.“ Vegetarijancima vjerojatno neće biti lako, pogotovo u ruralnim područjima. 

Putovanje unutar zemlje

Nemojte računati na vlakove i autobuse. Veći centri su dobro povezani, ali najbolje je putovati autom. Najam auta je u Hrvatskoj jeftin tako da nemate brige.

Nadamo se da su vam naši savjeti o Hrvatskoj bili korisni i da sad znate što očekivati – dođite i uvjerite se sami, odite na kavu i uživajte!