Spektakularna svjetlost unutar najljepše špilje u Hrvatskoj definitivno će vas očarati.

Maleni hrvatski otok Biševo ima desetak špilja, no nijedna nije postala takva međunarodna atrakcija poput Modre špilje, koja glasi za jednu od najljepših u Hrvatskoj. Ovaj jedinstveni dragulj prirode poseban je po tome što sunčeve zrake propušta kroz otvor koji se nalazi ispod razine mora, koje onda stvaraju predivnu plavu svjetlost. Ovaj fantastični efekt svake godine privlači brojne posjetitelje, a ovo je sve što trebate znati kako biste i vi postali jedan od njih.

Što je Modra špilja i kako je nastala

Smještena na obali hrvatskog otoka Biševa, Modra je špilja prirodna tvorevina čija nebeskoplava svjetlost uvijek oduševljava nanovo. Zadivljujuća boja špilje rezultat je sunčeve svjetlosti koja prodire kroz podvodni otvor i reflektira se od vapnenačkog dna.

Ovaj optički fenomen prisutan je u unutrašnjosti špilje, a stvara nevjerojatna ugođaj koji iz godine u godinu zadivljuje posjetitelje. Formirana stoljećima geoloških procesa, Modra špilja svjedoči o slojevitom plesu prirode i vremena.

Blue Cave vs Blue Grotto

Prilikom online pretraživanja na engleskom pripazite da u tražilicu ne upišete “Blue Grotto”, jer je to ime jedne druge špilje u Italiji. Kako biste izbjegli nesporazume i pogrešne informacije, najbolje je uvijek pisati “Blue Cave Biševo” ili “Modra špilja”.

Kako doći do Modre špilje

Većina ljudi posjećuje špilju kao dio organizirane grupe — možete rezervirati turu Modre špilje online ili kod obližnje putne agencije. Prije toga, pogledajte iz kojih sve odredišta možete krenuti prema Biševu.

  • Komiža, Vis: Većina obilazaka počinje ovdje, jer je otok Vis najbliži Biševu.
  • Hvar: Kako biste dobro iskoristili dan, uzmite turu koja nudi obilazak drugih destinacija na Biševu, poput Zelene špilje, ili spajaju obilazak više otoka.
  • Split: Put od Splita do Biševa i nazad traje tri sata motornim čamcem. Ako je Split vaša polazišna točka, onda definitivno odaberite turu koja uključuje obilazak više lokacija.
  • Camping Village Šimuni i Pag: Pag je 180 km udaljen od špilje, zato je najbolje ići prvo od Paga do Komiže, Hvara ili Splita, zatim organizirano ići do Biševa.

Druga opcija je da sami posjetite špilju, no u tom slučaju morate uploviti u biševsku luku Mežuporat, gdje se prodaju karte za obilazak Modre špilje. Zbog sigurnosti i očuvanja prirodne ljepote zabranjeno je ući u špilju u privatnom čamcu.

O otoku Biševu

Maleni otok Biševo dom je Modre špilje, jedne od najvećih znamenitosti u čitavoj Dalmaciji. Za razliku od Visa koji u ljetnim mjesecima vrvi od turista, na Biševu živi niti trideset stanovnika. Upravo taj smireni šarm otoka privlači posjetitelje da istraže netaknute plaže, skrivene uvale i krajolike prepune vinograda.

Kako posjetiti Modru špilju u Hrvatskoj

Odabir odgovarajuće ture ključan je za potpun i autentičan doživljaj Modre špilje. Razne brodske ture koje kreću s obližnjih otoka, uglavnom Visa i Hvara, pružaju odličnu priliku za istraživanje ovog prirodnog čuda. Izaberite iskusnog vodiča kako biste dobili detaljniji uvid u geološka čuda oko same špilje. Osim toga, vodite računa o vremenskim uvjetima jer plavetnilo špilje uvelike ovisi o položaju sunca.

Ulaznice za Modru špilju i cijena

Za pristup Modroj špilji plaća se ulaznica i uglavnom je uključena u cijenu samog obilaska. Ipak, prije rezervacije svakako uzmite u obzir nekoliko faktora — mjesto polaska, doba godine i dana, vremensku prognozu i udobnost plovila. Ne dopustite da išta negativno utječe na vaš prvi susret s ovim zadivljujućim fenomenom Jadrana!

Najbolje vrijeme za posjet Modroj špilji u Hrvatskoj

Najbolje vrijeme za posjet Modroj špilji je tijekom ljetnih mjeseci, odnosno od svibnja do rujna, jer je tada more najmirnije pa sunčeva svjetlost učinkovitije prodire kroz podvodni otvor, pojačavajući plavi odsjaj unutar špilje. Međutim, uzmite u obzir veliku potražnju tijekom turističke sezone. Za intimnije iskustvo pokušajte isplanirati posjet rano ujutro ili kasno popodne.

Je li u Modroj špilji dopušteno plivati?

Plivanje unutar same Modre špilje nije dopušteno. Međutim, ture često uključuju pristajanja na najljepšim obližnjim uvalama kako bi posjetitelji dobili priliku za uživanje u čistom plavom moru.

Najbolje vrijeme za posjet Modroj špilji

Mnogi se slažu da je posjet najljepši između 11 ujutro i 14 popodne na sunčan dan. Ako dođete u špilju prije 10 sati, vidjet ćete ne tako intenzivnu svjetlost. Tijekom sezone se često mora čekati u redu, no postoje kafići i zalogajnice u kojima si možete skratiti vrijeme. Kako biste u potpunosti izbjegli gužve, posjetite špilju bilo kad u periodu između kasnog rujna i ranog lipnja.

Unutar špilje

Jednom kad uđete u špilju, možete u njoj provesti 15 minuta, što je dovoljno da doživite ljepotu modrih zraka koje se šire kristalno čistim valovima. Imajte na umu da se unutra ne smije plivati, no to možete učiniti u ostalim špiljama na Biševu.

Neki vole istraživati podmorske fenomene, no drugima je draže osvajati više nadmorske visine. Ako pripadate drugoj skupini, imate sreću, jer Hrvatska također ima brojne planinarske staze savršene za aktivan odmor.

Možda ipak želite provesti odmor opuštajući se u hladu? To je isto moguće, i to na Bisernoj ili Dijamantnoj plaži unutar kampa Šimuni, gdje možete uživati u sunčanju, koktelima i masaži!

Draži Modre špilje čekaju na vas

Od geoloških čuda koja oblikuju njegov eterični sjaj do mirne ljepote samog otoka, svaki djelić ovog veličanstvenog mjesta poziva na istraživanje. Dok se upuštate u svoju špiljsku pustolovinu, prepustite se čaroliji otoka Biševa i njegovih blistavih dubina.

Kako biste svoju avanturu u Plavoj špilji pretvorili u doista nezaboravno iskustvo, razmislite o boravku u Kampu Šimuni, gdje ljepota i komfor idu ruku pod ruku. Rezervirajte svoj smještaj u samo nekoliko klikova ili nam se javite putem ovog kontaktnog obrasca.