Top 10 hrvatskih gradova koje morate posjetiti na Jadranu

Izleti i avanture

Bajkovita arhitektura koja se izdiže nad kristalno plavim morem i rajskim plažama šarmirat će svakog posjetitelja naše divne obale.

Mirisi lavande i ružmarina na svakom koraku, “pjace” sa svježom ribom i plodovima mora, topla mediteranska klima i bistro more koje pruža utočište od vrućine usred ljetnog dana — to su samo neki od razloga zašto bi trebalo posjetiti gradove na hrvatskoj obali! Ali kako odabrati destinaciju i odlučiti što treba vidjeti? Imamo listu top 10 kandidata koja će vam pomoći u odabiru!

Zadar

Mnogi tvrde da je Zadar grad s najljepšim zalaskom sunca na svijetu. Najpopularnije mjesto za uživanje u njemu jest kod umjetničke instalacije Pozdrav Suncu, gdje predivan pogled prate zvuci mora iz Morskih orgulja, glazbenog instrumenta kojeg svira priroda. Osim zalaska, svakako treba vidjeti i predromaničku crkvu sv. Donata, jednu od simbola ovog živopisnog grada.

Šibenik

Idući na listi je Šibenik, poznat kao najstariji grad na Jadranskoj obali kojeg su osnovali Hrvati. Jedan je od samo pet gradova u svijetu koji ima čak dva spomenika na popisu UNESCO baštine — radi se o čuvenoj katedrali sv. Jakova i tvrđavi sv. Nikole.

Trogir

Također grad čija povijest seže stoljećima unatrag, Trogir ima povijesni centar kojeg krase palače, crkve, tornjevi i kule, gdje je vidljiv utjecaj starih Grka, Rimljana i Mlećana. Jednom kad zakoračite u staru jezgru, bit će vam jasno zašto Trogir nazivaju “kamenom ljepoticom”!

Bol

Na predivnom otoku Braču skriva se malo mjesto puno preslatkih kamenih kućica i ulica prošaranih ljubičastim notama pelargonije. Međutim, pravi dragulj Bola je ipak morski — osunčani Zlatni rat, omiljena plaža fotografa koja se proteže 400 metara u more.

Makarska

Od svih hrvatskih gradova na moru, Makarska ima najrazgranatiju mrežu okolnih obalnih sela. Cjelokupna makarska rivijera je dugačka 60 kilometara i uključuje brojne plaže, zaljeve i šume borova ispod dominantne planine Biokovo.

Split

U rimsko se doba svodio na Dioklecijanovu palaču, a 17. stoljeća nakon toga je Split narastao do najvećeg hrvatskog grada na obali. Naravno, palača i povijesna jezgra u kojoj se ona nalazi i dalje su najveće atrakcije mjesta, te su uvrštene na UNESCO-v popis svjetske baštine.

Dubrovnik

Dubrovnik je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija ne samo na Jadranu, već na cijelom Mediteranu. Kako i ne bi, kada ga krase nevjerojatno očuvane gradske zidine, unutar kojih se nalazi poznata ulica Stradun, savršena za šetnju i osvježavajući koktel u jednom od brojnih kafića.

Rovinj

Ako idealni odmor zamišljate kao putovanje kroz brojna šarmantna mjestašca i sela, istarski poluotok je pravi odabir za vas. Jedno od njegovih najvećih zvijezda je Rovinj, gradić uskih kamenih ulica i trgova u kojem se nalaze neočekivano raskošne vile i hoteli.

Pula

Jedan od simbola Istre se nalazi upravo u Puli. Poznata Arena je antički amfiteatar u kojem su se nekad odvijale gladijatorske borbe, a danas je turistička atrakcija koja svjedoči o važnosti grada u doba starih Rimljana.

Poreč

Eufrazijeva bazilika je bez sumnje najpoznatiji povijesni spomenik Poreča, ali nije jedino što on ima za nuditi posjetiteljima. Zbog brojnih biciklističkih staza je popularan među onima koji vole aktivan odmor, a zbog obližnjeg vodenog zabavnog park Acquacolors je idealan za obitelji s djecom.

Hrvatski obalni gradovi su savršena kombinacija živopisne atmosfere, divne prirode i bogate povijesti. Idući puta kada budete putovali našom obalom s više od tisuću otoka, svakako posjetite neku od destinacija s ove liste, a put počnite iz udobnog smještaja Camping Villagea Šimuni!

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: