Bajkovita arhitektura koja se uzdiže nad šljunčanim plažama i prodorno tirkizno more – upoznajte čarobne priobalne gradove Hrvatske.

Hrvatska se može pohvaliti nekim od najčarobnijih europskih priobalnih gradova koji će sigurno ostaviti neizbrisiv trag u vašim uspomenama. 

Hrvatski gradovi na moru nude savršenu kombinaciju povijesti, kulture i prirodnih ljepota. Od srednjovjekovnog grada Dubrovnika omeđenog zidinama do venecijanske arhitekture Splita, svatko može pronaći nešto u čemu će uživati.

Osim toga, zemlja ima preko 1000 otoka, što znači da nudi bezbroj mogućnosti za uživanje na plaži i obilaske otoka. Jadransko more je tako čisto i bistro da se na mnogim mjestima može vidjeti dno. Na raznolikoj obali izmjenjuju se stijene i pješčane plaže, a vrijeme je savršeno za kupanje i sunčanje od svibnja do rujna.

I na kraju, hrvatski priobalni gradovi nevjerojatno su otvoreni i gostoljubivi. Mještani su poznati po toploj gostoljubivosti i uslužnosti i potrudit će se svim srcem da se divno provedete u njihovom gradu.

Kakav god odmor da tražite, pronaći ćete ga na hrvatskoj obali. Od užurbanog Dubrovnika do mirnog Rovinja, hrvatska obala nudi ponešto za svakoga. Dakle, bilo da ste u potrazi za opuštanjem ili uzbudljivom avanturom, zavalite se, duboko udahnite i pođite s nama u obilazak top 10 hrvatskih gradova na Jadranskom moru!

Zadar

Mnogi tvrde da je Zadar grad s najljepšim zalaskom sunca na svijetu. U pogledu možete uživati kod instalacije Pozdrav Suncu, uz glazbu mora koja dopire kroz Morske orgulje. Dok ste u jednom od najživljih hrvatskih gradova na Jadranu, ne propustite posjetiti poznati predromanički simbol Zadra, crkvu sv. Donata.

things to do in zadar croatia

Što raditi u Zadru

Posjetite Morske orgulje i Pozdrav Suncu 

Morske orgulje jedna su od najpoznatijih zadarskih atrakcija. Ugrađene su u gradsku rivu i koriste prirodno kretanje valova za stvaranje umirujuće glazbe. Pozdrav Suncu je još jedna atrakcija koju morate vidjeti. Ova instalacija koju pokreće solarna energija noću je osvijetljena i stvara zapanjujuću svjetlosnu predstavu u kojoj se može uživati s obližnje rive.

Odite na izlet brodom

Izlet brodom je odličan za razgledavanje Zadra i okolnih područja. Brojne tvrtke nude različite vrste izleta brodom, od jednodnevnih izleta do dužih putovanja. Posjetitelji mogu birati između jedriličarskih izleta, obilaska otoka, pa čak i ribolovnih izleta. Koju god opciju odabrali, sigurno ćete doživjeti nezaboravno iskustvo.

Šibenik

Sljedeći na popisu „najboljih hrvatskih gradova za posjetiti” zasigurno je Šibenik, najstariji grad na Jadranu koji su osnovali Hrvati. To je jedan od samo pet gradova na svijetu koji ima čak dva spomenika na popisu UNESCO-ove svjetske baštine — katedralu svetog Jakova i tvrđavu svetog Nikole.

things to do in šibenik croatia

Što raditi u Šibeniku

Posjetite katedralu sv. Jakova 

Katedrala sv. Jakova, koja se nalazi na UNESCO-ovom popisu, jedna je od najpoznatijih hrvatskih znamenitosti i nezaobilazna za svakog posjetitelja Šibenika. Sa svojom impozantnom vapnenačkom fasadom i spektakularnom lokacijom s pogledom na gradsku luku, katedrala je zadivljujući prizor.

Brodom obiđite obližnji Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka jedno je od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta i to s pravom. Vrhunac parka je veličanstvenih sedam slapova rijeke Krke, u kojima je najbolje uživati tijekom obilaska brodom iz Šibenika.

Prošećite se šibenskom šetnicom uz more 

Šibenska šetnica uz more savršeno je mjesto za opuštenu šetnju i uživanje u prekrasnim pogledima na Jadran. Šetnica počinje u starom gradu i proteže se 2 km sve do Solaris Beach Resorta.

Posjetite šibenske povijesne tvrđave

U Šibeniku se nalaze dvije povijesne tvrđave — Tvrđava sv. Nikole i Tvrđava Barone, s kojih se pruža prekrasan pogled na grad i okolicu. Posjetitelji mogu istražiti tvrđave, tunele i kule te naučiti o njihovoj fascinantnoj povijesti.

Trogir

Trogir je još jedan hrvatski grad na moru čija povijest seže stoljećima u prošlost. Pod utjecajem Grka, Rimljana i Mlečana povijesni centar Trogira dom je obilju palača, crkava, kula i tvrđava. Kad ga posjetite, znat ćete zašto je grad poznat kao „kamena ljepotica“.

things to do in trogir

Što raditi u Trogiru

Stari grad Trogir je srednjovjekovni labirint uskih ulica i uličica obrubljenih venecijanskim zgradama. Svakako posjetite katedralu sv. Lovre iz 13. stoljeća, jedan od najljepših primjera romaničko-gotičke arhitekture u Hrvatskoj. Nakon dugog dana istraživanja ili opuštanja na plaži uputite se u grad na piće i ples. 

Bol

Stari grad Bol, smješten na popularnom otoku Braču, dom je kamenih kućica i ulica ukrašenih ljubičastim geranijama. Ali pravi dragulj ovog povijesnog grada je Zlatni rat, najfotografiranija plaža u Hrvatskoj, čiji se uski šljunčani vrh proteže 400 metara u more.

Bol, Island Brac, Croatia

Što raditi u Bolu

Neke od najboljih aktivnosti u Bolu uključuju kupanje na plaži Zlatni rat, istraživanje brojnih špilja i hridi na tom području, planinarenje Vidovom gorom s koje se pruža zadivljujući pogled, posjet obližnjem gradu Supetru ili izlet brodom na jedan od obližnjih otoka. Tu su i brojni restorani, barovi i kafići u Bolu gdje možete uživati u svježim plodovima mora, hrvatskim vinima i lokalnim specijalitetima.

Za više kulturnog iskustva možete posjetiti dominikansku crkvu sv. Marije, prekrasan primjer renesansne arhitekture s gotičkim detaljima. 

Ostale aktivnosti u okolici uključuju ronjenje s maskom i disalicom, windsurfing, kitesurfing, jedrenje ili unajmljivanje bicikala za istraživanje otoka.

Makarska

Od svih hrvatskih gradova na moru, Makarska ima najrašireniju mrežu okolnih obalnih sela. Makarska rivijera proteže se 60 kilometara duž jadranske obale i obuhvaća brojne plaže, borove šume i uvale, stisnute ispod visoke planine Biokovo.

popular tourist destination in Dalmatia, Croatia

Što raditi u Makarskoj

Možete planinariti ili voziti bicikl u jednom od nekoliko parkova prirode u blizini Makarske. Popularni parkovi uključuju Park prirode Biokovo i Nacionalni park Krka, a kratka vožnja odvest će vas do veličanstvenih planina lanca Dinare i slikovitih okolnih sela.

A možete i posjetiti neke od povijesnih znamenitosti Makarske, kao što su franjevački samostan i katedrala sv. Lovre, ili se pokrenuti i otići na izlet brodom oko otoka Hvara ili ronjenje u jednoj od mnogih podvodnih špilja u blizini Makarske. 

Split

U rimsko doba Split se svodio samo na Dioklecijanovu palaču. Palača još uvijek stoji 17 stoljeća kasnije, Split je narastao do najvećeg hrvatskog grada na obali, a cjelokupna povijesna jezgra uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

things to do in split croatia

Što raditi u Splitu

Posjetite Dioklecijanovu palaču

Ovaj lokalitet svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a izgradio je rimski car Dioklecijan u 4. stoljeću. Danas je to jedna od najpopularnijih splitskih znamenitosti, a posjetitelji mogu istražiti njegove drevne ruševine, koje uključuju dvorane, dvorišta i hramove.

Istražite stari grad

Stari grad Split prepun je povijesnih zgrada i uskih uličica. Svakako posjetite znamenitosti kao što su Katedrala sv. Duje i Etnografski muzej.

Odite na plažu

Uz više od 3500 sati sunca godišnje Split je odlično mjesto za opuštanje na jednoj od brojnih plaža. Popularne plaže su Bačvice i Žnjan.

Odite na izlet brodom 

Izlet brodom iz Splita odličan je način za razgledavanje okolnih otoka, kao što su Hvar, Brač i Vis. Mnoge tvrtke nude izlete brodom, pa svakako razgledajte i potražite najbolju ponudu.

Posjetite brdo Marjan

Za panoramski pogled na Split uputite se na Marjan. Šumoviti brežuljak odlično je mjesto za planinarenje i šetnju.

Posjetite muzeje

U Splitu se nalaze mnogi zanimljivi muzeji, a među njima su Arheološki muzej i Hrvatski pomorski muzej.

Dubrovnik

Dubrovnik je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta, ne samo na Hrvatskoj obali, već na cijelom Mediteranu. Nakon obilaska drevnih gradskih zidina, možete se prošetati do Straduna, glavne gradske ulice, i popiti piće u jednom od brojnih obližnjih kafića.

things to do in split croatia

Što raditi u Dubrovniku

Posjetite stari grad Dubrovnik

Stari grad Dubrovnik nalazi se na popisu UNESCO-ove svjetske baštine i jedna je od najpopularnijih atrakcija u gradu. Posjetitelji mogu istražiti stare gradske zidine, šetati slikovitim ulicama i posjetiti neke od najpoznatijih gradskih znamenitosti, kao što su Knežev dvor i crkva sv. Vlaha.

Muzeji i galerije

U Dubrovniku se nalazi nekoliko muzeja i galerija, a neki od njih su Gradski muzej Dubrovnik, Pomorski muzej i Spomen soba poginulim dubrovačkim braniteljima. Ovi muzeji posjetiteljima nude uvid u povijest i kulturu Dubrovnika.

Rovinj

Ako odmor želite provesti istražujući brojna šarmantna mjestašca i sela, uputite se u Istru, poluotok na sjevernom dijelu hrvatske obale. Jedna od njegovih najvećih zvijezda je Rovinj, gradić uskih, strmih kamenih ulica i trgova u kojem se nalaze raskošne vile i hoteli.

things to do in split croatia

Što raditi u Rovinju

Istražite stari grad

Prošećite se povijesnom jezgrom Rovinja i divite se njegovoj venecijanskoj arhitekturi i uskim ulicama.

Kupujte lokalnu robu

Posjetite jednu od živahnih tržnica u gradu kako biste ugrabili suvenire ili razgledali šarene proizvode koje su domaći obrtnici izradili u Hrvatskoj.

Kušajte morska jela

Završite dan ukusnim obrokom u jednom od rovinjskih ribljih restorana – nećete požaliti!

Pula

U Puli se nalazi istarska znamenitost koja privlači posjetitelje svojom impozantnom magnetskom prisutnošću. Pulska Arena, amfiteatar namijenjen gladijatorskoj borbi, pravi je dragulj rimske arhitekture i svjedočanstvo važne uloge koju je Pula imala u usponu golemog carstva.

things to do in pula croatia

Što raditi u Puli

Istražite rimske ruševine 

Kao jedan od najvećih i najbolje očuvanih rimskih gradova u Hrvatskoj, Pula je dom brojnih impresivnih antičkih ruševina. Najznačajniji od njih je amfiteatar iz 1. stoljeća, koji se i danas koristi za koncerte i događaje. Ostale važne rimske znamenitosti uključuju Augustov hram, Slavoluk Sergijevaca i Herkulova vrata.

Posjetite Muzej suvremene umjetnosti

Za dozu kulture posjetite Muzej suvremene umjetnosti u kojem se nalazi opsežna zbirka hrvatske i međunarodne umjetnosti iz 20. i 21. stoljeća.

Kušajte lokalnu kuhinju 

Kada je riječ o hrani, Pula nudi ponešto za svakoga. Svakako isprobajte tradicionalna hrvatska jela poput istarske tjestenine (fuži), svježih plodova mora i jela od tartufa.

Poreč

Eufrazijeva bazilika je najvrjedniji porečki spomenik, ali ovaj istarski gradić nudi mnogo više. 

things to do in pula croatia

Što raditi u Poreču

Posjetite Eufrazijevu baziliku

Eufrazijeva bazilika nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine i jedan je od najvažnijih povijesnih spomenika u Hrvatskoj. Bazilika je sagrađena u 6. stoljeću i sadrži zapanjujuće bizantske mozaike.

Prošetajte se Decumanusom

Dekumanova ulica glavna je gradska žila kucavica. Ulica je obrubljena venecijanskim palačama i trgovinama, što je čini savršenim mjestom za razgledavanje.

Divite se pogledu iz Okrugle kule

Okrugla kula (Torre Rotonda) jedna je od najpoznatijih porečkih znamenitosti. Popnite se na vrh kule za panoramski pogled na grad i okolnu prirodu.

Odmorite se na plaži Zlatni rt

Zlatni rt je najpopularniji porečki park i plaža. Plaža se nalazi samo nekoliko minuta hoda od stare gradske jezgre i nudi kristalno čisto more pogodno za kupanje i sunčanje.

Prekrasni hrvatski gradovi na moru svjedoče o bogatoj povijesti zemlje i svaki od njih je jedinstveno iskustvo, ali to je samo djelić svega onoga po čemu je Hrvatska poznata. Sljedeći put kada se nađete u zemlji tisuću otoka, svakako posjetite barem jedan s našeg popisa top deset gradova. Neka vaša tura započne iz Camping Villagea Šimuni! Kontaktirajte nas da vam pomognemo to ostvariti.