Toliko toga za obići, a tako malo vremena! Split je prava riznica za ljubitelje rimske arhitekture.

Split je smješten u prekrasnoj Dalmaciji i drugi je najveći grad u Hrvatskoj. Regija je poznata po sunčanom vremenu, nevjerojatno ukusnoj mediteranskoj kuhinji, predivnim plažama, tradicionalnom klapskom pjevanju i ljubavi prema uživanju u životu.

Ako planirate odmor u Splitu, evo što nikako ne smijete zaobići.  

Dioklecijanova palača

Primjer jednog od najbolje očuvanih spomenika rimske gradnje ujedno je i srce ovog grada. Rimski car Dioklecijan sagradio je svoju palaču 300. godine i u njoj ostao do kraja svojih dana. Palača čuva mnoga čuda hram Jupitera, središnji trg Peristil, masivna vrata i podrumski kompleks. Danas je dio splitske jezgre i na popisu je UNESCO-ove svjetske baštine od 1979. godine.

 

Katedrala svetog Duje

Još jedna drevna rimska građevina je prekrasna osmerokutna katedrala Svetog Duje, zaštitnika Splita. Izgrađena je kao mauzolej cara Dioklecijana u 4. Stoljeću, a do 7. stoljeća pretvorena je u kršćansku crkvu i ukrašena iznimnim ručno izrađenim drvenim vratima na kojima je izrezbareno 28 scena iz Isusova života. Posjetite katedralu tijekom svete mise kako biste uživali u svom njezinom sjaju.

Grgur Ninski

Grgur Ninski bio je istaknuti biskup i zagovornik staroslavenskog jezika i njegove uporabe tijekom crkvene službe. Brončani kip njegovog lika stvorio je Ivan Meštrović i stoji na Trgu kralja Tomislava. Jednom kada ga ugledate, dodirnite njegov nožni palac za koji kažu da donosi sreću. 

Prokurative

Prokurative, odnosno, Trg Republike, prekrasan je trg s pogledom na Rivu.

Trg je zamislio gradonačelnik Bajamonti, koji je od Splita želio napraviti città del avvenire, odnosno grad budućnosti. Njegova je vizija zaživjela 1859. godine, otvaranjem Teatra Bajamonti.

Riva

Što su glavni trgovi u europskim gradovima, Riva je u Splitu. Smještena na obali južnog pročelja palače, Riva je šetnica prepuna restorana s ukusnom dalmatinskom hranom i kafićima savršenim za uživanje na splitskom suncu. Uveče, Riva postaje središnje mjesto noćnog života Splita.

Palača Cindro

Izniman primjer barokne arhitekture, palača Cindro bila je kuća obitelji Cindro. Izgrađena u 17. stoljeću, nalazi se u Krešimirovoj ulici, koja povezuje Srebrna vrata sa Željeznim vratima. Ako lutate po splitskom centru, sigurno ćete je zapaziti.

Meštrovićeva galerija

Ivan Meštrović, autor skulpture Grgura Ninskog i jedan od najistaknutijih hrvatskih kipara i arhitekata, sagradio je svoju obiteljski dom u zapadnom dijelu Splita. U veličanstvenoj vili i okolnom parku nalaze se njegova remek-djela  mramorne skulpture, slike i portreti.

4 vrata Dioklecijanove palače

Dioklecijanova palača ima četiri velika vrata: Zlatna, Srebrna, Mjedena i Željezna vrata. Zlatna vrata najvažnija su vrata u Palači i njome su se služili isključivo car Dioklecijan i njegova obitelj. Srebrna vrata bila su ulaz u Palaču od istoka i zapada, Željezna vrata omogućavala su ulaz u careve sumporne toplice, a Mjedena vrata čuvala su izlaz iz Palače na more.

Marjan

Marjan je brdo u Splitu, zelena oaza prekrivena borovom šumom. Kao park koristi se od 3. stoljeća, čak ga je i Dioklecijan koristio za rekreaciju. Danas je to omiljeno izletište Splićana i popularna lokacija za turiste koji žele uživati ​​u nesmetanom pogledu na more i Split.

Kliška tvrđava

Dok ste u Splitu, predlažemo da se zaputite do Klisa, prvog hrvatskog glavnog grada i domom jednog od najboljih primjera fortifikacijske arhitekture u državi. Tvrđava Klis nekoć je bila važna strateška prednost protiv turske najezde. Nalazi se na litici, nedostupna je s tri strane i iz daljine gotovo nevidljiva oku.

Split je, kao i ostatak Dalmacije, apsolutno divan za odmor tijekom jeseni i zime. Istražite cijelu hrvatsku obalu bez ljetnih gužvi, a avanturu započnite rezervacijom smještaja u u Camping Village Šimuni!