Osim šetnje na plaži i uživanja u savršenom vremenu, postoji mnogo stvari koje trebate doživjeti u gradu najljepših zalazaka sunca.

Pozdrav Suncu

Pozdrav Suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča koje napaja sunčeva energija i koje emitiraju svjetlo tijekom zalaska sunca i večeri. Ova instalacija koristi snagu prirode, kao i Morske orgulje.  

Morske orgulje

Morske orgulje prirodni su glazbeni instrument kojim svira samo more, a izgledaju kao niz mramornih stepenica koje skrivaju 35 cijevi čije svirale imaju 7 klastera od 5 tonova. Arhitekt Nikola Bašić, autor Pozdrava Suncu, projektirao je Orgulje 2005. godine, a za svoj rad je dobio Europsku nagradu za urbani javni prostor.

Forum

Ovaj trg iz rimske ere zauzima samo središte grada. Izgrađen je u razdoblju od 1. stoljeća prije Krista do 3. stoljeća poslije Krista, ali je još uvijek vrlo živ i služi svojoj svrsi, jer ga svakodnevno posjećuju tisuće ljudi.

Trg pet bunara

Ovaj trg je upravo ono što biste očekivali – ima pet bunara! Ovo mjesto je nekoć bilo obrambeni jarak, ali je kasnije pretvoren u veliki spremnik za vodu kako bi grad preživio napade od Turaka.

Zlato i srebro grada Zadra

Stalni postav crkvene umjetnosti inicirao je jedan od najcjenjenijih hrvatskih pisaca, Miroslav Krleža. Osim što drži zlato i srebro, ova izložba prikazuje rukopise, skulpture, tapiserije i reljefe koji datiraju od 8. do 18. stoljeća.

Gradske zidine i Vrata Zadra

Impresivne gradske zidine jednom su zaštićivale ovaj grad-tvrđavu od Turaka, a Morska vrata (ulaz u grad) izgrađena su kako bi obilježila pobjedu nad ovim osvajačima. Postoji još 6 vrata u zadarsku jezgru, a najznačajniji je glavni ulaz, renesansna Kopnena vrata.

Gradska tržnica

Nema boljeg načina da upoznate mjesto nego da posjetite njegovu tržnicu, gdje ćete osjetiti pravi ritam grada i okusiti svježe proizvode.

Katedrala sv. Stošije

Katedrala sv. Stošije je rimokatolička katedrala i najveća crkva u Hrvatskoj. Crkva je vjerojatno izgrađena u 4. stoljeću i obnovljena je u 11. stoljeću, a dio je UNESCO-ovog popisa svjetske kulturne baštine.

Kneževa palača

Ova barokna palača iz 13. stoljeća služila je kao sjedište rektora Republike Ragusa. Danas drži zbirke četiri odjela Nacionalnog muzeja u Zadru.

Crkva sv. Donata

Ova predromanička crkva iz 8. stoljeća najveća je u Hrvatskoj i jedan od najprepoznatljivijih simbola Zadra.

Budući da je udaljen samo 60 km od našeg kampa, posjetiti Zadar iz Šimuna je vrlo jednostavno. Vožnja je posebno ugodna jer uz cestu ima mnogo obiteljskih gospodarstava koja prodaju domaće proizvode, tako da definitivno nećete morati razgledavati na prazan želudac.

Sada ostaje samo da rezervirajte svoj godišnji odmor i posjetite prekrasni Zadar!