Top atrakcija u Hrvatskoj: kristalno čisto i neodoljivo plavo Jadransko more

Izleti i avanture

Zaljubite se u jedno od najplavijih svjetskih mora.

Jadransko more većim se dijelom nalazi između Italije i Hrvatske, a upravo Hrvatska zauzima najveći dio jadranske šljunčane obale. Hrvatski se dio proteže od Istarskog poluotoka preko Kvarnerskog zaljeva do Dalmacije, kroz više od 1700 kilometara, što je čini trećom najduljom obalom Mediterana — odmah nakon Grčke i Italije.

Milijun nijansi plave

Obala je toliko duga zbog više od 1000 razbacanih otoka — 66 ih je nastanjeno, a svaki od njih razvio je svoju jedinstvenu kulturu. Hrvatsku obalu godišnje posjeti više od 15 milijuna turista, a mnogi je smatraju jednom od najljepših na svijetu.

Svjetlucavo Jadransko mora neodvojiv je dio fotogenične obale, a karakteriziraju ga kristalna čistoća i neodoljive plave nijanse. Boja ovisi o različitim sedimentima morskog dna, koji variraju od reliktnog pijeska do kamenjara i pješčanih uvala. Ako jednom zaplivate u Jadranu, razmazit ćete se jer je more toliko bistro da većinu vremena vidite dno ispod sebe. U nekim južnim predjelima vidljivost ide do nevjerojatnih 56 metara dubine.

Uronite u prekrasno more

Hrvatsko more voljeno je ne samo zbog svoje prozirnosti, već i zbog topline. Prosječne ljetne temperature Jadrana kreću se između ugodnih 22 °C i 27 °C, dovoljno toplo da u moru možete boraviti duže vrijeme, a dovoljno hladno da vas osvježi od vrućih ljetnih dana. Ako se u moru želite jednostavno opustiti, Jadransko je more savršeno za vas! More je slanije od svjetskog prosjeka, što znači da se po njemu može bezbrižno plutati.

Istina je da jadranska obala ponekad postane vjetrovita, no većinu vremena “more je mirno kao ulje”, kako bi rekli Hrvati. Tu i tamo pojavit će se valovi čineći savršene uvjete za surfere i moreplovce.

Jeste li ikad plivali s dupinom?

Više od 7000 biljnih i životinjskih vrsta živi u čistom moru, a mnoge su vrste rijetke i ugrožene. Jadransko je more dom drevne morske kornjače, sredozemna medvjedica nedavno je ponovo viđena, a ponekad čak možete vidjeti dobrog dupina kako veselo pliva uz jadranske valove. Orada, brancin i tuna također su dio hrvatskog bogatog morskog života — svježe ulovljenu ribu možete kupiti na malim lokalnim tržnicama u gradovima i selima diljem cijele obale.

Jadranskom podmorju možete se diviti ako odete na jednu od zanimljivih ekskurzija. Rezervirajte smještaj u Camping Villageu Šimuni, skočite na jednu od naših podmornica i uživajte u pogledu.

Camping Village Šimuni koristi web kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva naših web stranica. Više informacija o vrstama kolačića koje koristimo i čemu služe možete naći u našim PRAVILIMA O KORIŠTENJU KOLAČIĆA Molimo odredite koje kolačiće Camping Village Šimuni može koristiti: