Saznajte koje su prednosti i mane spavanja u visećoj ležaljci te savjete za kampiranje u visećoj ležaljci.

 Viseća ležaljka je definicija opuštanja. Ako sve napravite kako treba, osjećat ćete se kao oni ljudi u tropskim reklamama, bez ijedne brige na svijetu.

Pripremili smo vodič o kampiranju u visećoj ležaljci za početnike tako da znate točno što učiniti prilikom postavljanja kampa.

Kampiranje u šatoru ili visećoj ležaljci?

Viseća ležaljka vam je najbolji prijatelj na svakom kampiranju, bilo da se odlučite putovati u društvu ili sami. Kampiranje u visećoj ležaljci znači da se odričete šatora i nosite samo viseću ležaljku za spavanje. To vam se može činiti ekstremno ako nikad još niste tako kampirali, ali bez brige. Kao i kod svega novog, ključna je priprema.

Najveća prednost je, naravno, to što ne morate nositi i postavljati šator. Viseće ležaljke su lagane i zauzimaju znatno manje mjesta. Ako nemate iskustva s njima, nemojte u prvu takvu avanturu krenuti kad je vrijeme hladno i nepredvidljivo. Bolje je prvi put igrati na sigurno.

Odaberite drveće

Apsolutno najvažniji savjet je vrlo, vrlo pažljivo odabrati drveće. Pobrinite se da viseću ležaljku ne objesite kraj mravinjaka, osinjaka ili stabla prekrivenog smolom koja kaplje. Razmislite o suncu, hladu i kako će to utjecati na vaše vrijeme u visećoj ležaljci.

Ali najvažnija stvar kod odabira mjesta za viseću ležaljku je da drveće treba biti pravilnog razmaka. Ako su stabla preblizu jedno drugom, nećete se moći dobro naspavati jer će viseća ležaljka biti prelabava. Nakon što viseću ležaljku zavežete za odabrana stabla – upute kako to učiniti trebale bi biti uključene uz viseću ležaljku – isprobajte i popravite ako je potrebno.

Budite na sigurnom

Nemojte viseću ležaljku objesiti iznad vode, oštrog kamenja ili grmlja i nemojte ju objesiti previsoko od zemlje – ne želite pasti i ozlijediti se. Kad je obješen nisko, bit će vam lakše izaći ako niste sigurni kako izaći iz ležaljke. Ali ne vjerujte crtićima i filmovima – dosta je teško ispasti iz ležaljke. Potreban je samo razuman oprez i uspjet ćete.

Ostale sigurnosne mjere uključuju pričvršćivanje cerade koja će vas štititi od kiše ili rose i uporaba ležaljke s mrežom protiv kukaca ako je mjesto na koje idete puno komaraca ili drugih nametnika.

Odaberite pravi položaj za spavanje

Trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na spavanje u visećoj ležaljci, zato morate biti strpljivi. Najbolje je leći dijagonalno jer tako dobivate više prostora i imate više mjesta za smjestiti ruke i noge. Nešto između ležanja na leđima i ležanja na boku je obično najudobniji položaj, ali uzmite si vremena i istražite što vam odgovara.

Neka vam je toplo i ugodno

Čak i usred ljeta temperatura može biti znatno niža po noći, zato je jako važno uvijek ponijeti barem vreću za spavanje, ako ne i termalnu oblogu. Zrak slobodno cirkulira oko viseće ležaljke pa vam čak i od laganog povjetarca može biti jako hladno, pogotovo u visećoj ležaljci od najlona. Jastuci, pokrivači i udobna odjeća također su obavezni za dobar san. 

I to je to! Sad ste spremni za planiranje izleta i izležavanje u visećoj ležaljci dan i noć. Samo nemojte pretjerati – sjetite se otići planinariti i istraživati!